Asbest gevelplaten beschadigd

FrankJ91

 • #1
Hallo,

Ik ben bezig met het opknappen van mijn huurhuis uit eind jaren 70. Bij aanvang van mijn huur is er door een bedrijf asbestinventarisatie uitgevoerd. Hieruit kwamen een aantal punten, onder andere de gevelplaten aan de buitenkant onder het raam (die gekleurde platen). Nu ben ik binnen bezig en achter de kachel zie ik een gat. Waar bevindt het asbest zich als ze de gevelplaten aangeven? Is het puur het dunne stuk houtplaat aan de buitenkant of bevat gewoonlijk het hele systeem asbest, dus de isolatie en de binnenkant (groene plaat foto) ook?

Moet hier wat mee gebeuren of is dit veilig?Gr. Frank
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #2
  Als aangegeven is het alleen de buitenplaat. En zolang deze niet is beschadigd, is er niets aan de hand. Op termijn zal de eigenaar van het pand de platen wel moeten vervangen door niet-asbesthoudend materiaal
   

  FrankJ91

  • #3
  Het was met een paar woorden, foto's en monster ID's op papier gezet en dat waren gevelplaten buitenom. Maar binnen is dus vrijwel zeker hout en alles daartussen is dus veilig of geen reden geweest toen om asbest toe te passen daarvoor?

  Waarom hebben ze dan überhaupt asbest in de gevelplaten gedaan toentertijd? Zat zelf als reden aan isolatie te denken en omdat de plaat achter de radiator stuk is is het isolatie ertussen wel zichtbaar, maar dat is dus geen asbest. Maar de asbest gevelplaten zijn dus echt alleen dat dunne stukje geverfde hout buitenom en dat is het enigste van asbest zoals dat toen toegepast is?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  Asbest is onderhoudsarm en rot niet, trespa is van latere datum.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Asbest kan onderhoudsvrij zijn. Ik heb zwarte Glazal platen in de gevel. Geweldig materiaal nog geen platen tegen gekomen die na 60 jaar nog zo mooi zijn.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Je kan de inventarisatie opvragen. Kan je precies lezen wat onderzocht is. En dus ook wat niet onderzocht is :idea:

  Wat precies ga je verbouwen/opknappen? Gevelpanelen zijn normaal niet voor de huurder.
   

  FrankJ91

  • #7
  Dankje voor de reacties. Ik heb de inventarisatiepapieren en daarop staat inderdaad een lijstje wat wel en niet onderzocht is. Niet is onder andere waar ze niet zomaar bij konden komen (spouwmuren etc). Maar de panelen achter de radiators binnen (hier konden ze bij) hebben ze het niet over gehad. Dus dat is dan hout, ook aan jullie reacties te zien. De isolatie/spul daartussen (tussen die planken binnen en buiten de asbestplaten) is dan waarschijnlijk ook niet onderzocht. Dit zal misschien asbest kunnen zijn? Maarja hoe groot is die kans...

  Anders tape ik dat gat dicht. Ik was dus vooral nieuwsgierig omdat dat gat erin zit en ik sws die groene plaat wil herstellen en verven naar wit.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Hoort dat gat niet door de verhuurder gerepareerd te worden?
   
  Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
  1
  3
  4
  3
  9
  5
  3
  10
  9
  2
  4
  6

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu