Antwoorden over scheidingswanden die nergens te vinden zijn

IkKanAdviesGebruiken

  • #1
Ik wil op zolder een scheidingswand plaatsen. Ik heb een aantal vragen die ik maar nergens echt goed beantwoord krijg (vind ik). Alle voorbeelden die ik tegenkom gaan uit van een recht plafond. ik moet een regelwerk bevestigen tegen een schuin plafond.

De situatie is: Ik wil een scheidingswand van 5.40m breed plaatsen op zolder, met een deur. Hoogte van de wand is ongeveer 2.80 meter. De zolder heeft een puntdak. Het wordt een ‘rechthoekige muur, niet een puntvormige muur tot in de nok van het dak ! Er komen geen zware dingen aan de muur te hangen. Het is alleen bedoeld om de zolder in twee delen te delen. Ik wil de klus zelf uitvoeren.

Mijn vragen:

1) Als ik een houten of metal stud regelwerk wil plaatsen, dan kan ik voor zover ik zie geen balken van 5.4 meter lang kopen. Dat betekent dat de een of andere manier de ‘dwarsliggers’ (horizontale delen tegen het plafond en mogelijk ook op de grond) van het regelwerk uit meerdere delen gaan bestaan. Hoe kan je toch een breedte die groter is dan de afzonderlijke delen voor elkaar krijgen ? Hoe bevestig je de horizontale delen aan elkaar zodanig dat er voldoende stevigheid ontstaat ? Twee losse delen zijn immers minder sterk ?

2) De wand wordt geplaatst tegen een schuin dak; niet in een punt omhoog, maar horizontaal langs het dak (ik hoop dat ik het zo duidelijk genoeg omschrijf). Hoe maak ik het horizontale deel aan de bovenkant van het regelwerk vast aan het schuine dak ? Ik kan de horizontale regel immers niet vlak tegen het dak monteren omdat deze dan ‘onder een hoek’ komt te liggen. Dan kan ik geen gipsplaten tegen de ‘dwarsligger’ van het regelwerk aan schroeven. Als ik de horizontale balk niet vastmaak aan het dak denk ik dat bij een breedte van 5.4 meter, de muur niet stevig genoeg gaat worden en kan gaan ‘zwabberen’. Maar als ik een horizontaal deel wil vastmaken dat niet tegen het dak zelf aanligt, zit er dus een ruimte tussen de ´dwarsliggende regel´en het dak. Hoe maak je dat dan vast.

3) Wat adviseren jullie in mijn geval: een houten regelwerk of metal stud en waarom ?

Alvast heel erg bedankt voor jullie antwoorden en hulp !

Grt,

IkKanAdviesGebruiken !!!!!
 

Bouwknots

  • #2
U-profielen van metalstud zijn standaard 4000 mm lang. Vurenhout van 5400 mm is gewoon een courante maat en kun je bij de vakhandel bestellen/kopen (dus niet bij Gamma, Karwei,, Formido, Praxis e.d.)

Om stevigheid te verkrijgen zul je de wand moeten "uitschoren" en daarom zou ik in dit geval voor een houten regelwerk kiezen, daar kun je net wat meer mee (in dit geval)
 

Millew

  • #3
Voor de sterkte en stijfheid maakt het niet zo veel uit of je metal stud of hout gebruikt. Het komt er alleen op aan hoe je het geheel samenstelt.

Twee stukken hout of MS kan je met elkaar verbinden door een kort stuk erlangs te schroeven met wat overlap. Dat is sterk genoeg. De stijfheid van de wand moet uiteindelijk toch vnl. komen uit de bekleding.

Het tweede deel van je vraag begrijp ik niet goed, maar ik denk dat het opgelost is, als je tegen het schuine dak ook een regel of profiel zet. Daar kan je dan alles aan vastmaken dat moet aansluiten op het dak.
 

Sjaan Smit

  • #4
En dan of die regel die tegen je dakbeschot komt schuin afkorten of je horizontale regel schuin afkorten,dan past het altijd..(moet je alleen de graden van het schuine gedeelte ff weten.....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu