Antieke houten vloer restaureren/schilderen

Hannazoon

  • #1
Ik heb een vraag over een oude houten vloer op een balkenlaag, uit de 19e eeuw. De vraag is wat ik hier nou het beste mee kan doen, in historisch opzicht maar ook uit praktische overwegingen.

Hier en daar moesten delen van planken vervangen worden, dit is gedaan. Origineel heeft er een soort roestbruine verf opgezeten, met daar overheen kokosmatten. Waar die matten hebben gelegen is de verf er helemaal af. Ik weet niet welk soort hout of verf het is, maar het huis is enorm degelijk gebouwd in die tijd.

In een klein zijkamertje heb ik er een laag roodbruine hoogglanslak overheen gedaan, maar dit is niet mooi geworden omdat het op de plekken waar geen oude verf meer zat mat is geworden. Dit zou ik dus eigenlijk eerst moeten gronden, maar ik twijfel of het een goede keuze is om de vloer zo dicht te smeren.

Wat voor soort verf kan die oude verf zijn? Is zoiets nu nog te krijgen? Zou het mooi zijn om te beitsen? De houtstructuur is wel mooi. Ik vind het niet erg als je ziet dat er delen zijn vervangen of waar eerst de oude verf zat, maar het moet er wel netjes uitzien. En als ik zou lakken, welke lak zou dan het geschikst zijn?

Als er iemand is die voor een van deze aspecten tips heeft, dan hoor ik het graag. Alvast bedankt!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Een detailfoto zou veel verduidelijken. Is de bestaande laag dekkend of transparant? De orginele dekkende laag kan bestaan uit lijnolieverf. Dit kan worden overgeschilderd met een alkydharsverf.

Een transparante beits afwerking komt historisch gezien niet veel voor als orginele afwerking op een massieve houten vloer. Hiervoor gebruikte men lijnolie, was of lak.

Eiken en grenen zijn bij uitstek de houtsoorten die vroeger werden gebruikt als vloer. Deze zogenaamde "openporige " houtsoorten lenen zich ook prima voor het borstelen. Hierdoor wordt de nerfstructuur een stuk levendiger en krijgt het hout een doorleefd oppervlak.

Het vloerhout werd vaak geschilderd in aardkleuren zoals donkerbruin.
 

Marlies2911

  • #3
Om de vervangen delen bij te kleuren kunt u ze wel beitsen hoor. :) Hoe u het afwerkt is ook iets wat u zelf kunt beslissen. Het is wel zo dat olie, vooral de oudere vloeren idd lijnolie is. Er is een interieur olie op de markt die veel gebruikt wordt tijdens dit soort restauraties. Het is een wasolie naturel (mag het merk volgens mij niet noemen.) :?

Het is wel zo dat olie niet is af te lakken.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Een kleine correctie: indien er lijnolie is gebruikt kan dit met een lijnolieverf worden overgestreken, dit is namelijk product teigen.
 

Hannazoon

  • #5
Alvast hartelijk dank voor de tips! Lijnolieverf lijkt me erg mooi, maar is dat ook sterk genoeg voor vloeren? Of moet je dan wat sneller opnieuw schilderen?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Lijnolieverf heeft een hoge duurzaamheid. Hou er wel rekening mee dat de droging, afhankelijk van de laagdikte, langer duurt dan die van een synthetische verf.

Op internet kunt u de leveranciers van lijnolieverf vinden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu