Andere einde van een loze leiding zoeken

Doskabouter

  • #1
Heeft iemand van dit forum een slimme truuk om te bepalen waar een loze leiding naar toe gaat?

Ik heb geprobeerd om er een trekveer in te duwen, dit gaat een meter of 5 goed, en dan krijg ik hem niet meer verder. Waarschijnlijk een aantal bochten na elkaar... Zo heb ik een aantal uiteindes geprobeerd, maar ik heb er nog geen 2 bij elkaar gevonden.

Ik heb al gedacht om er doorheen te blazen/zuigen met een stofzuiger, en luisteren, of om er op een of andere manier rook doorheen te blazen, maar ik heb dit nog niet in de praktijk toegepast.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Rook lukt niet.

Een stofzuiger wil wel eens helpen.

Ook bij een buis waar de veer steeds blijft hangen op een rand is een stofzuiger handig (of een veerpomp/spiraldo).

Neem een oude cassette en haal het lint eruit. Zet de stofzuiger op 1 zijde van de buis en laat aan de andere zijde het lint de buis in gaan. Als deze in de stofzuiger zit, kan je er een nylon touwtje aan knopen en terug trekken. Aan het nylon touwtje kun je dan je veer vastmaken om de punt door de buizen geleiden.
 

Doskabouter

  • #3
Dat is nu juist het probleem! Ik weet niet waar het ander einde is.

Overigens: je hoeft er geen cassettebandje aan op te offeren, een licht touwtje met aan het einde een propje tissue of keukenrol (zacht papier) werkt ook perfect.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Je hebt dus een lege leiding waarvan je alleen het begin weet, en geen vermoeden hebt waar het andere eind zit, en waar geen veer in wil?
 

Doskabouter

  • #5
Klopt, en dat ongeveer 10 keer.

Het vervelende is dat ik eigenlijk vanuit de meterkast leidingen naar alle kamers wil trekken, en dat in een aantal kamers een aantal loze leidingen uitkomt.
In de meterkast zit geen enkele loze leiding, dus daar baalde ik al van, dus ik ben nu op zoek naar de korste (makkelijkste) weg van een ander eind van een van die loze leidingen naar mijn meterkast.

Het is een huis van ongeveer 1960, waar verschillende mensen al wat aan/verbouwd hebben, en met de leidingen is het dus een groot doolhof, waar niemand eigenlijk meer weet hoe het zit, en waar al verschillende distributieleidingen liggen voor telefoon (niet bruikbaar, want die zit op veel plaatsen gewoon tegen de plint getimmerd), en een paar centrale antenne kabels, die ik nog steeds niet doorgrond heb (hoe moeilijk kan je zoiets maken), en nog een aantal loze leidingen waar ik dus geen raad mee weet.
 

Doskabouter

  • #6
Ik krijg net een lumineus idee: Als ik mijn trekveer gebruik in combinatie met een metaaldetector moet ik toch een eind verder komen... Ik ga het morgen eens proberen.

Andere tips zijn noch steeds welkom!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Hoe moeilijk iets word hangt van de knutselaar af.
Maar 10 uitgangen zonder ingang dat word heel moeilijk.

Veer erin zien te krijgen en daar dan een tracer op zetten maar dan nog blijft het monniken werk.

Ik kan je helaas niet meer dan succes wensen.

Andere experts misschien nog een ingeving?
 

Toon

  • #8
Tsja, gaat moeilijk worden. Al bovenin de meterkast gekeken? Meestal zit er een plafondje in. Als er nergens in de meterkast loze leidingen uitkomen, geef ik je weinig hoop. Heb je houten vloeren? Dan is het misschien een idee om die eens open te maken indien mogelijk.

Succes ermee!
 

Ronald42

  • #9
Huur ergens een zogenaamde tokveer. Dit is een trekveer die een signaaltje uitzendt die je met een ontvanger kunt volgen. Zolang je de leiding volgt hoor je met die ontvanger dus iets van "tok tok tok" (niet te dicht bij de kippen komen :D ). Zodra dat weg is is de leiding gestopt.

Metaal detector zal niet werken: er zit wel meer metaal in de muren.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
In de jaren 60 werd al veelvuldig gebruik gemaakt van centraal dozen.
Dus die buizen komen uit in centraaldozen (dus onder de lamp oid) of in de meterkast.
Komt een buis uit in de centraal doos dan klopt die 5m wel zo ongeveer want meestal kom je alleen met heel veel geluk door een centraaldoos ivm. alle andere kabels die er in zitten.

Vandaar mijn advies alle centraaldozen los maken en dan vanuit de meterkast beginnen.
Je komt dan vanzelf in een centraaldoos uit en hier zullen nog ledige buizen op aangesloten zijn.
Soms kan het ook dat ze vergeten zijn om de opening van de buis er uit te slaan en in de jaren 60 werden nog van die bakkelieten dozen gebruikt en die kunnen vrij taai zijn.

suc6

Gerrit Bakker
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu