Ander soort schakelaar plus extra stopcontact

Frank Beugel

  • #1
Hoi,

Ik ben bezig om een oude badkamer om te bouwen naar een inloopkast. En ik zit met een stukje electra dat ik anders wil hebben :

1. De lichtschakelaar werkt met een touwtje, de schakelaar zelf zit hoog bij het plafond, bij pijltje 1 op de foto. Ik wil een gewone lichtschakelaar op dezelfde hoogte als de deurkruk (bij pijltje 3).

2. ik wil een stopcontact op de plaats waar nu de schakelaar zit bij pijltje 1. Dat stopcontact wil ik daar om verlichting op de kasten die straks gaan komen van stroom te voorzien.

Overbodig: pijltje 2 is het huidige touwtje van de schakelaar ...



Waar ik tegenaan loop is het volgende :

Bij de huidige schakelaar zit alleen een bruine draad en een zwarte draad, en die zullen naar de lamp gaan die in het midden van het plafond hangt. Ik verwacht ook een blauwe draad, toch ?


Hoe krijg ik mijn wensen voor elkaar ?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Je moet een blauwe en een groen-gele draad bijtrekken vanuit de centraaldoos. Verder een doos voor de nieuwe schakelaar plaatsen en een buis tussen die twee dozen.
Bruin, blauw en groen-geel aansluiten op de wandcontactdoos en bruin doorlussen naar de schakelaar. De zwarte draad verlengen en ook aansluiten op de schakelaar.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #3
Dat moet mogelijk zijn.

Hoe wil je het gaan doen op die wand? opbouw? Inbouw?

Bij inbouw heb je sowieso een sleuvenfrees en dozenboor nodig, die kun je gewoon bij een bouwmarkt, of misschien ook wel bij een (elektrotechnisch) installatiebureau huren.

Of zie je hier tegenop?

Dan is opbouw ook een optie, daar heb je verschillende mogelijkheden mee qua vormgeving, gewoon pvc buis of gootsysteem (K25/P25 systeem, dit laatste staat vind ik persoonlijk een stuk netter dan pvc buis.
Met K25/P25 heb je ook een heel scala aan schakelaars, contactdozen en andere dozen met de juiste draad uitsparingen.

Voor wat bedrading betreft, dat heeft Tom al mooi beschreven.
Alle draadkleuren in de centraaldoos bij elkaar in een goede lasklem steken en de boel aansluiten.

En misschien ten overvloede...
Spanning van de groep in de groepenkast uitschakelen en checken of dat deze ook daadwerkelijk spanningsloos is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu