Amerikaans eiken vloer van kleur veranderen

Kleintje

 • #1
We hebben nu zo'n 7 jaar deze vloer. Hij is geolied met dat dikke spul (ben even de naam kwijt, een natuurproduct, zie er uit als witte honing).

De vloer is eigenlijk nooit echt onderhouden (wel schoongemaakt) maar we vinden het tijd voor een nieuwe kleur; Donker.

Daarnaast is de vloer hier en daar beschadigd en zijn niet alle knoesten gevuld waardoor vuiligheid zich hier in kan ophopen.

Ik zal niets zelfdoen (ben niet zo'n klusser...) maar ik wil weten wat de beste procedure is. Ikzelf schat in; schuren, vullen en donker lakken?

Bestaat er ook een donkere olie?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Volkomen off-topic: Leuk te zien dat iemand die op 27 maart het laatste bericht plaatste, ons forum opnieuw weet te vinden!

  Welkom terug, en ik hoop dat iemand een oplossing weet.
   

  Kleintje

  • #3
  Dat is aardig. Dank je wel.
   

  Mwdecor

  Verfadviseur
  • #4
  Dat lakken over de olie heb ik zo m'n twijfels qua hechting, maar donkere olie moet kunnen!
   

  Kleintje

  • #5
  Ja, sorry, dat bedoelde ik denk ook. Maar als de vloer is kaal geschuurd kan je er natuurlijk alles mee doen.
   

  Mwdecor

  Verfadviseur
  • #6
  Ben ik niet zo overtuigd van... :roll: Eenmaal olie in die vloer, altijd olie in de vloer. Schuren is niet afdoende. Je moet de olie zien te isoleren met bvb schellac alvorens te lakken. Anders krijg je hechtingsproblemen.
   

  EdP

  • #7
  Was het wel olie, dat "honingachtige dikke goedje"? Kan het ook was zijn?
   

  Max1974

  • #8
  Waarschijnlijk honderden mogelijkheden, ik kan alleen vertellen hoe ik het gedaan heb.

  Ik heb hardwax-olie gebruikt van Osmo. De olie in twee gelijke delen verdeeld. Eerste deel heb ik donkerder gemaakt met de kleur Ebben (zwart als de nacht, ook van Osmo). Begin voorzichtig!

  Daarna op een proefplankje de kleur steeds getest totdat het donker genoeg was. Vloer daarna twee keer behandeld: 1e keer met de gemengde kleur, tweede keer met de restant blank. Mijn bedoeling was een soort oude boeren vloer te krijgen. Resultaat is een donker bruine vloer waarbij de noesten en nerven extra donker zijn. Ben er erg blij mee.

  Of dit voor jou werkt (al behandelde vloer), weet ik niet. Vraag het sowieso na bij specialisten (vloer is duur genoeg).
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu