Amcor mobiele airco met ventielen loskoppelen om door muur heen te voeren

Beste klussers,

Zoals de titel al een beetje aangeeft ben ik op zoek naar wat adviezen om de slang(en) van een mobiele airco met buitenunit veilig en met zo min mogelijk bijkomende kosten door de muur heen te voeren.

Ik heb de unit gekregen van mijn ouders en hij werkt nog prima, daarom wil ik de slangen door de muur heen voeren. Volgens een plaatje op de airco kan ik de leidingen los schroeven en moet ik dit snel doen om verlies van koelmiddel te voorkomen.

Begrijp ik het goed dat ik dankzij de ventielen de leidingen veilig los kan schroeven en na het doorvoeren weer aan kan sluiten zonder dat de unit opnieuw gevuld moet worden?

De muur bestaat slechts uit een gipsplaat, wat isolatiemateriaal en een Trespa paneel. Dat stelt niet zoveel voor maar ik wil voorkomen dat ik met extra kosten te maken krijg nadat ik een gat in de muur heb gemaakt...

Mvg Marco

20240618_151901.jpg 20240618_151822.jpg 20240618_151813.jpg
 
Van wat ik weet van airco's is dat je niet zomaar zelf mag rommelen daaraan.
Het vullen van aircos is specialistisch werk en daar kunnen ook stoffen bij vrij komen die niet goed zijn voor mileu.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier
@Nth , dat dacht ik eerst ook totdat ik het plaatje las. Begrijp ik dat plaatje dan toch verkeerd?

Het gaat om een oude airco, het is het allemaal niet waard om daar een bedrijf voor in te schakelen.
 
Weet je welk koelmiddel erin zit?
Sommige koelmiddelen zijn niet spannend, maar andere zijn gevaarlijk.

Als er bijvoorbeeld methaan of propaan inzit dan simpelweg ramen open en even geen sigaret opsteken..
 
dit zijn waarschijnlijk leidingen met daarin breekplaatjes, deze zorgen ervoor dat de leidingen dicht zijn voor de 1e montage.
als ze dus gemonteerd zijn geweest zijn de breekplaatjes defect en zullen niet meer afdichten, om geen koudemiddel verlies te hebben zul je of het koudemiddel terug moeten zuigen in de condensor of afpompen met een afpompunit
 
@Marcn.88 en @Ronny , bedankt voor de reacties maar helaas heb ik niet de bevestiging gekregen van iemand die hier ervaring mee heeft waar ik op hoopte.

Blijkbaar zijn algemene veiligheidsmaatregelen meer leidend dan product specifieke informatie van een fabrikant.
Hoe dan ook, ik ga door jullie adviezen het risico niet lopen en zie af van het gat in de muur maken. Voor die paar keer per jaar laat ik de buitenunit wel binnen staan of zet ik een raam open zonder hor erin.

Toch deel ik het plaatje ook nog even omdat daar rechtsonderin duidelijk ventielen, geen breekplaatjes, en hun functie bij het los en vastdraaien beschreven worden.
Dan alsnog is het de vraag of de ventielen na al die jaren nog goed werken en aan beide uiteinden zitten.

20240619_131731.jpg
 
Of het trespa paneel losschroeven en een groot gat in de gipsplaat. Complete buitenunit erdoor en weer netjes maken..

Of het geheel naar een bedrijf brengen die het kan en mag, daar de boel loshalen, eventueel bijvullen want goeie kans dat dat toch nodig is (koelt dan beter) en thuis zelfs de boel weer aansluiten.
 
  • Like
Waarderingen: MarcoH84
En dan moeten ook de koppelingen en/of pakkingen vervangen worden en het thuis opnieuw
aankoppelen is ook een STEK/CFK handeling voor gespecialiseerde bedrijven.
Ook geen optie.
En stel dat het wel snelkoppelingen zijn met klepjes of iets dergelijks, deze staan nu al een
hele tijd open en als je die al snel los zou kunnen halen dan is de kans groot dat ze niet goed afsluiten.

Het beste is een splitunit aanleggen.
 
@Jackd Het trespa paneel is al los omdat ik daar een lekkage had maar het moet dan wel een erg groot gat worden. Er zit een draaikiepraam boven het paneel, heb er wel aan gedacht om die er even uit te pakken (nu alleen een paar schroeven en wat kit) en dan een uitsparing te maken voor deze leidingen maar is mij iets teveel beunwerk voor zo'n oude airco die ik hooguit enkele keren per jaar zal gebruiken.

Wat je tweede idee betreft moet ik mij bij @Ronny aansluiten want dan zou ik het nu ook al kunnen proberen en hopen dat de ventielen zoals de fabrikant ze omschrijft inderdaad hun werk nog goed doen.

Ik laat het voorlopig voor wat het is en probeer nog in contact te komen met een airco specialist, wie weet komt er ooit een splitunit maar die investering is het mij voorlopig nog niet waard.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd
Ik heb in het verleden ook zo'n unit gehad en geïnstalleerd. Zijn inderdaad uitgevoerd met kleppen in de verbinding om tijdelijke demontage mogenlijk te maken.

Of dat na zoveel jaar allemaal nog goed werkt, en of het met de huidige wetgeving nog mag (heb nooit meer nieuwere systemen gezien met dit concept) is de vraag.

Als onwetende student toendertijd gewoon de gok gewaagd en dat ging goed.
 
@Job_04 , oké bedankt, daar kan ik wat mee!

Ik wacht nog even het advies af van een airco specialist die ik benaderd heb en anders ga ik het er op gokken.
Doe ik het gewoon buiten en werken de ventielen niet meer dan kan ik hem altijd nog wegdoen, kan er anders toch niet veel mee.

P.s. Die specialist vond het wel interessant omdat hij geen mobiele airco's mét buitenunit kende, dat begrijp ik nu als dit een oud concept is...
 
Volgens mij is het antwoord duidelijk: de fabrikant kan aangeven wat hij wil, de regels hier zijn leidend en duidelijk: het mag niet zonder de benodigde certificering en apparatuur op zak.

Bovendien moet je nog maar afwachten of het systeem zoals de fabrikant het ooit gemaakt heeft met ventielen nog wel werkt.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
15
Weergaven
818
Reacties
1
Weergaven
629
  • Gesloten
Reacties
3
Weergaven
1K
Reacties
2
Weergaven
4K

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu