Alweer een dak isolatie vraag

FRankie72

  • #1
Beste klussers,

Ben bezig met renoveren van de zolder, huis uit 1973.
Heb vele fora/ pagina's gelezen maar ben er nog niet uit of ik nu wel of geen folie toe moet/zal passen.

mijn dak beschot is spaanplaat met aan de buitenzijde PUR
zoals:


zo als ik het nu wil doen is van buiten naar binnen:

dakbeschot|2cmlucht|8cm glaswol|rachel|Gips|

Ben dus van plan dit zonder folie te doen mede omdat mijn buurman (welke behoorlijk kennis van zaken heeft) dit ook niet gedaan heeft, maar om dat ik overal lees dat het wel nodig is ben ik toch gaan twijfelen

(ander had ik ook dit bericht niet gemaakt :wink: )

Wat is hier over jullie mening?
Alvast dank voor jullie reakties.
 

Chathanky

  • #2
Tja, als je er een stuk beter slaapt met het plaatsen van een dampscherm is mij dat bedrag wel waard.
Glaswol is geheel damp open en een laagje gips behoorlijk damp open.
Pur houdt vochtdamp beter tegen dan hetgene wat je er voor plaatst dus een dampscherm kan echt geen kwaad, je zal er zeker beter aan doen om gewoon wat meer te investeren in het behoud van je dak. Een risico nemen van een paar 100 euro ok, maar wat kost een dakrenovatie als blijkt dat het toch niet goed zou zitten?

Ik heb ook wel eens advies opgevolgd op goed vertrouwen en kennis die degene had maar daar later ook op terug gekomen omdat het toch niet bleek te kloppen.
 

Red

  • #3
Ben het geheel eens met bovenstaande, daar komt bij dat het effect van een verkeerde constructie zich vaak pas jaren later aandient.
 

Fiesiekus

  • #4
100% zeker dat je een dampdichte laag aan moet brengen. Lange neus naar de buurman trekken.
 

FRankie72

  • #5
Dank, Dank voor jullie reakties.

Maar waar het mij omgaat is dat de PUR laag aan de buitenzijde damp dicht is.
Als ik dan aan de binnekant een dampdichte folie toepas, sluit ik alles op.
Als er dan van buiten af (of evt toch nog ergens van binnen uit) vocht tussen deze 2 lagen komt bv gebroken pan. Dan heb je zeker problemen.

Of is het raadzaam om aan de binnen kant damp dichte folie toe te passen en de ruimte tussen de isolatie en dakbeschot te "ontluchten" middels gaatjes is het beschot. Zo ja Hoeveel per m2 en van welke diameter?
Er zit al een naad/spleet (2 a 5 mm) in het beschot, waar 2 platen op elkaar aansluiten, was van plan deze dicht te maken maar kan hem evt ook open laten (als "ontluchting)" Gaat wel tenkoste van de isolatie waarde...

Groeten FRank
 

Timmersmurf

  • #6
De folie aan de binnenkant breng je aan om "leefvocht"van binnen tegen te houden zodat dat niet in je isolatie trekt. en inderdaad, je moet je luchtspouw ventilerend houden door gaatjes temaken in je dakbeschot. ikzelf zou ze ongeveer om de meter doen, en als het kan mooi onder een dak pan en niet onder een aanzetting van 2 pannen.
gaten niet te klein maken natuurlijk en eventueel dichtzetten met horgaas tegen insecten
 

FRankie72

  • #7
Hmm ja gaten niet te klein... beetje arbitrair, de een vindt 5 mm best al een groot gat de ander heeft dat pas bij 10mm. En beide gaten zijn groot genoeg voor beestjes.... ;)

Hoe damp dicht is een afwerking van het gips met zeg 3 lagen latex?
 

Timmersmurf

  • #8
Kleiner dan 12 mm zou ik niet doen.
kans is groot dat er stof en andere troep in het gat komt en dat het dicht slipt. hor gaas erover en geen beestje die er in komt.

en 3 lagen latex? ja lijkt waterdicht he? maar bij het aanbrengen alleen al breng je veel vocht in je gips en dat gaat in je iso zitten. en kom vaak gips tegen met latex wat toch gaat rotten door leefvocht... in de hoeken vaak en op de aanzettingen dus........... :)
 

Svdhorst

  • #9
Per kubieke decimeter spouw zou ik 2x 1cm2 ventilatiegat nemen. Aan e bovenkant en aan de onderkant van iedere zone komt een rooster in het dakbeschot onder de pannen. Dat rooster moet niet alleen insectenwerend maar ook stuifsneeuw-werend zijn. let erop dat het rooster zo geplaatst is dat smeltwater niet je spouw in kan lopen.

Plaats per zone altijd meerdere ventilatiegaten voor het geval gaten dichtraken.

1 zone is een afgebakende spouw. Veelal van muur naar keper/muur en tussen de gordingen.

Overigens ben ik onlangs een woning uit 1977 tegengekomen waarbij glaswol direct tegen het (schuine) dakbeschot geplaatst was waarbij het dakbeschot aan de buitenzijde een 2cm PU laag had. Na verwijdering van de glaswol bleek het dakbeschot puntgaaf. Elders in de woning was onder een plat dak (zonder isolatie) wel een ventilerende spouw met daaronder isolatie gemaakt. Dat platte dak was aan de spouwzijde wel zeiknat. Dit is in tegenspraak met alles wat ik zelf heb gelezen en praktizeer.
 

Svdhorst

  • #10
Wat nog wel eens wordt gedaan is "Beschermende coating op basis van bitumineuze grondstoffen" aan de binnenzijde op het dakbeschot smeren. Dat houdt met name optrekkend vocht tegen.

Maar let op dat het dakbeschot van zichzelf ook altijd vochtig is en dat die vocht nooit ingekapseld mag raken tussen "Beschermende coating op basis van bitumineuze grondstoffen" en de PU aan de buitenzijde.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu