Tijdelijk alternatief dubbel glas

DKVMR

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een (huur)appartement met in de huiskamer nog enkel glas.. verhuurder/eigenaar is tot nu toe nog niks van plan.
Het gasverbruik was afgelopen jaar in totaal bijna 600 kuub. Wat kan ik doen om voor de komende winter toch iets te gaan besparen?

Het grote raam in huiskamer met enkel glas is bijna 3x2m en mijn gedachten zijn dat daar wellicht meer te besparen valt dan de extra stookkosten?
Daar stoken we het meeste. Dus daar verliezen en besparen we het meeste denk ik.

Dubbel glas plaatsen mag op eigen kosten, kozijnen zijn echter niet heel best. Infrezen (verdiepen) voor dubbel glas kan.. maar kans dat je houtrot tegenkomt is groot.
Daarnaast, ik zit op de 6e etage.. de kraan die erbij komt kijken (voor takelen dubbel glas) maakt het per definitie niet meer rendabel.

Misschien dan voor- of achterzetramen voor een paar jaar?

Heb al gekeken naar polycarbonaat platen van 6 of 8mm voor achterzetramen aan de binnenkant. Dan 3 stuks van 1x2m om het nog via trappenhuis naar boven te kunnen krijgen.
Met profielen/strips erbij zal ik rond de 500-700 euro kwijt zijn in totaal. Montage kan ik zelf. Zou dat voor 2-3 jaar rendabel zijn?

Ga er stilletjes wel vanuit dat er vanuit de eigenaar (Nationaal Grondbezit) misschien, stiekem, soms, ooit nog een stap richting verduurzaming gezet gaat worden..
Vooralsnog houden ze elke boot af die die richting uit wilt.. tot die tijd wil ik toch proberen om mijn gasverbruik (en mijn kosten) te beperken.

Meningen, oplossingen en ideeën welkom!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik denk dat je jezelf verkijkt op die polycarbonaat platen. Niet alleen zijn ze nogal onhandelbaar om aan te brengen, je zult ze ook met een bepaalde regelmaat eraf moeten kunnen halen om het glas (en de 'binnenkant'van de tweede ruit) schoon te maken. Want luchtdicht krijg je het nooit en dus komen er allerlei vliegjes, stof en ander ongewenste dingetjes tussen die twee lagen.

Bovendien is het zeer waarschijnlijk dat het originele glas totaal dichtslaat met wasem, zodra het buiten ook maar iets kouder is dan binnen. Want waterdamp uit de woonruimte komt gewoon door de kieren heen en slaat tegen het koude glas aan, niet door warmte van binnenaf gestimuleerd om weg te trekken. En er wordt wat waterdamp geproduceerd in een leefruimte (of je moet continue je adem inhouden)!

Misschien kun je beter denken aan het aanbrengen van (zware) gordijnen, die je in elk geval in de avond en nacht dichtdoet. Kunst daarbij is dan wel om de gordijnen zo aan te brengen dat ze niet voor de radiatioren van de CV hangen, want dan stook je alsnog (deels) voor de buitenlucht. Dus eventueel half hoog, ook al is dat evetueel geen gezicht. Of een rolgordijn, dat eveneens een afsluitende werking heeft. Dat laatste zou dan ook een halfdoorzichtig (semitransparant) rolgordijn kunnen zijn.

Maar misschien heb je die gordijnen allang. In dat geval zou ik geen echte oplossing weten, dan toch bij wooncommissies en dergelijke informeren wat precies je rechten zijn in deze materie. Dat is echter meer een juridisch aspect en het is op dit forum niet de bedoeling daar een oordeel of suggestie over te geven.
 
  • Like
Waarderingen: stylish

stylish

  • #3
Heb je daar ook tocht? Polycarbonaat platen gaan snel klapperen en ik vind ook dat ze snel dof worden "wit kleuren" en bovendien heb je kans op vochtophoping tussen polycarbonaat (en je raam met enkele glas). Vochtdicht krijg je het namelijk niet. Ontzettend jammer (schande vandaag de dag, vind ik persoonlijk) dat je verhuurder er niets aan doet.
 

DKVMR

  • #4
Bedankt voor de input!

Gordijnen met isolatielaag hebben we, dat scheelt al enorm maar overdag is dat niks om dicht te doen.
Zoek ook meer naar oplossing om ook op de dag zo weinig mogelijk warmte te verliezen via dat grote raam maar wel het daglicht zoveel mogelijk te behouden.

Tussen raam en radiator zit nog brede vensterbank, radiator is al voorzien van ventilatoren onderaan (bizar hoe goed dat werkt) en de achterkant van de radiator heeft folie. Tocht is er niet echt en beslagen is het grote raam ook nagenoeg nooit.

Goede info voor wat betreft vocht, condens en helderheid van een polycarbonaat achterzetraam. Wil het sowieso verwijderbaar maken maar geheel luchtdicht krijgen is dan lastig. Dan is het effect van isolatie ook maar minimaal begrijp ik.

Gemeente heeft diverse plannen mbt verduurzaming maar kan hierin niks betekenen. Volgens de wet is de verhuurder niks verplicht. Huurcommissie kan buiten een advies uitbrengen ook niets meer doen.
Uiteindelijk zal de verhuurder misschien wel een keer moeten maar dat kan nog even duren.
 

stylish

  • #5
Eigenlijk zou je een echt raam aan de binnenkant moeten plaatsen en ertussen een vacuüm creëren. Ik mag misschien teveel out-of-the-box denken en nu louter theoretisch maar zou je niks met een venturi-effect kunnen doen middels die luchtstroom van je ventilatoren?? De vraag blijft wel of je enkele glas helemaal luchtdicht is en vooral blijft. Ik vind het een lastig verhaal.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
@stylish Dit meen je toch niet serieus?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Wat je nou toch weer verzint...
 

stylish

  • #8
ik denk graag out of the box, mijn beste @Walker ... tenslotte waren de eerste ramen van dubbel glas gesealed met ertussen onderdruk c.q. vacuum, daarna is men bepaalde gassen gaan gebruiken. Ik probeer alleen te helpen hier.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Daarmee help je echt helemaal niemand.
Je wilt alleen een beetje interessant doen.
Dat is mijn mening over je antwoord hier.
En daar laat ik het bij.
 

stylish

  • #10
@Kees koude lucht stroomt naar warme lucht vanwege het hogere potentiaal. ik mag toch best een discussie aanzwengelen? ok, ok, ik weet mijn plaats inmiddels, haha. ik zeg niks meer -lol- ik zie theoretisch hier een potentiele mogelijkheid wellicht (zoals ik al zei, louter theoretisch, maar misschien haakt iemand hier op in?!) En kees, je schat me toch verkeerd in hoor... jammer.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #11
stylish schreef:
koude lucht stroomt naar warme lucht vanwege het hogere potentiaal
Waar heb je die 'wijsheid' opgedaan? Verder is het natuurlijk onzin om met een ventilator aan de slag te gaan: je wil juist zo min mogelijk luchtstroom over koude oppervlaktes hebben om warmtewisseling te beperken - dat is het hele concept achter bijna alle isolatiematerialen.

On-topic: dit is helaas voor velen een probleem, omdat verhuurders geen prikkels hebben om bij bestaande huurders te verduurzamen. Ze betalen de energierekening immers niet. Mijn ouders huren al 30 jaar in een twee-onder-een-kap met nog steeds enkel glas en geen isolatie in vloer of dak.

In jouw geval zou een raam/kozijnfolie waarschijnlijk een betere keuze zijn dan die polycarbonaat platen. Hier lees je er meer over:
 
  • Like
Waarderingen: stylish

DKVMR

  • #12
Hele interessante link!

Nadeel vaan de kozijnfolie is dat mijn raam bijna 3x2m is. Voor kleinere ramen kan ik me voorstellen dat je dat goed strak kan spannen maar bij bijna 6m2 is dat een ander verhaal. En met jonge katten in huis zie ik de repen folie ook al hangen. :)

Leermomentje : Iets ervoor zetten of hangen is leuk, maar voor echte besparing moet het 100% afgesloten zijn.

Het is dat de kozijnen slecht zijn (zijn al delen vervangen.. uitgezaagd, opgevuld, epoxy, plamuur, halve staander en ligger dus mindere constructiesterkte) anders was een 1000 euro voor dubbel glas nog wel te overwegen geweest.
 

julievandenhoven79@gmail.

  • #13
Ik ga proberen raamfolie te bevestigen tussen een raster van hout, dus er ontstaan dan 4 vakken waartussen de folie wordt geklemd. En hopelijk beter strak trekt. Ik plak dan uiteindelijk het raster op het raam. Soort voorzetraam maar goedkoper. Staat hopelijk ook nog leuk, die vakjes.
Ik ga wel eerst testen bij een kleiner raam voor de haalbaarheid en of het er niet erg lullig uit ziet. Dus nog niet uitgevoerd, maar misschien een idee? Ik heb hier al gekkere dingen voorbij horen komen ;)
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #14
Bij 600m3/jaar zou ik me nergens druk over maken, maar besparen is natuurlijk altijd beter.
 

Ijssel87

  • #15
Dat is makkelijk gezegd maar je kan niet in iemand zijn portemonnee kijken natuurlijk. 600 kuub of 1500 kuub, de prijsstijging blijft hetzelfde.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu