Alternatief scharnier (stof/rubber?)

Catan

  • #1
Hallo Forumleden,

Ik heb een aantal grote houten bakken op bokwieltjes gemaakt voor opslag onder het bed. Om de spullen die hierin komen een beetje te beschermen tegen stof, wil ik er een deksel op maken. Ik dacht hier voor de grootste lade (+/- 100x100 cm) een stuk 12mm multiplex voor te gebruiken dat ik nog heb liggen en voor de kleinere lades ( 35 x 100 cm) wil ik proberen dunner materiaal te gebruiken, ik heb nog wat stukken 3mm multiplex. De deksel hoeft dus niks te dragen, alleen stof tegenhouden.

Nu wil ik de deksel graag laten scharnieren, zodat je niet de hele bak onder het bed uit hoeft te rijden om alvast een stukje van de deksel open te kunnen maken, beetje zoals op deze plaatjes;
1439b3fe15e5bca8e4e573a081f5fe6d.jpg
4648bc8302c8eb85f68c4a16c8dde9d1.jpg


Ik zou dit met pianoscharnieren kunnen doen, maar dit lijkt me een redelijk zware (en dure) oplossing. Daarbij is een scharnier in 3mm materiaal niet goed te schroeven zonder weer andere trucen uit te halen. Nu dacht ik zelf aan een stoffen (canvas?) of rubber scharnier. Volgens mij is dit wel een bestaande oplossing, bijvoorbeeld ook voor roldeuren in kasten (zoals plaatje hieronder), maar ik kan nergens informatie vinden over wat voor materiaal hiervoor geschikt zou zijn of hoe dit te bevestigen (houtlijm?).
roldeur.JPG


Heeft iemand hier ervaring mee?
Alle tips zijn welkom!
Alvast bedankt voor het meedenken.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Strook leer erop plakken met contactlijm als scharnier
 
  • Like
Waarderingen: Walker

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik vind dat een superidee! Ik zie een vergelijking met van die ipadhoezen die je in delen kan vouwen/opklappen.

In principe is elke stof hier al geschikt voor. Er komt namelijk geen kracht op te staan en het wordt maar weinig gebruikt. Ik zou wel een dikkere stof gebruiken, misschien zelfs vilt.

Bevestigen kan met een contactlijm of spuitlijm. Even vooraf uittesten hoe ver de plankjes van de bovenkant (bv hardboard) uit elkaar moeten om goed te scharnieren en open blijven staan.

Als alternatief, nog simpeler idee is het om de bovenkant alleen maar uit doek te laten bestaan. Met bv. klitteband rondom vast te zetten.
 

Catan

  • #4
Bedankt voor de reacties. Leer zou ook kunnen, maar is misschien ook weer duurder en moeilijker aan te komen?

Ik ben inmiddels, met nog wat verder zoeken op internet, wel voorbeelden tegen gekomen van mensen die 'tambour doors' maken (zo'n roldeur (maar dan horizontaal) zoals dat secretaire). Hierbij gebruiken ze meestal canvas, dus linnen of katoenen doek, en volgens mij veelal houtlijm. Maar contactlijm is misschien wel een betere optie.
 

Catan

  • #5
En in deze tutorial (voor een armsteun) wordt plakvilt gebruikt.
Capturec.JPG
 

ABCDE

  • #6
Ik had vroeger zo'n lade onder m'n bed, daar schoof je gewoon het hele deksel wat naar achteren als je er aan de voorkant bij wilde.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Al gebruik je papier, dan werkt het al. Het is niet dat dit dagelijks vaak gebruikt wordt. Dus niet te lang over nadenken maar aan de slag :wink:
 

Catan

  • #8
Haha, bedankt voor de aanmoediging :) Ik ben inderdaad geneigd er wat te lang over na te denken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu