Alkydlak hoe lang uitharden alvorens te kitten

Bprosman

  • #1
Bij mijn kozijnen / glaslatten heb ik gekozen om achteraf (op kleur) te kitten.

Nu heb ik al veel gelezen over uithardingstijd(en) van Alkyd verf. Varierend van de in de datasheet genoemde tijden mbt uitharden etc , to 6..7 weken maar wat is een veilige droog/uithardtijd zodat ik niet met het afmessen de lak beschadig ?

Het zal beglazingskit worden van Nederlands (het Braafste jongetje in de klas) fabrikaat.

Groetjes, Bram
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
zet een extra stukje op en probeer gewoon verharden hangt erg van de temperatuur af
 

De Bob

  • #3
Volledige uitharding.
Alkyd = 2/3 dagen
Acryl = 2 weken
Muurverf =1 week
Beits = 2 dagen
 
Laatst bewerkt:

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Gebruik je de window seal?

Mijn ervaring met deze beglazingskit is dat het niet te overschilderen is (bij een volgende schilderbeurt). Je krijgt dan siliconenbesmetting in je verf. En het afmessen van deze beglazingskit gaat heel eenvoudig met wat zeepsop en bijvoorbeeld je vinger. Dan beschadig je de lak niet.

Gebruik je de hybriseal 2 PS dan vrees ik dat het niet gaat lukken. Dit spul kleeft zelfs aan zeepsop en pure zeep. Het is wel een hele goede beglazingskit, maar gebruik het dan voor het aflakken, zodat je al het hout voor het lakken schoon kan maken van kitresten.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
kit op kleur is niet bedoeld om overgeschilderd te worden.
eigenlijk moet je dat ook niet willen als je moderne kozijnen hebt
 
  • Like
Waarderingen: De Bob

De Bob

  • #6
TS heeft gekozen om te kitten op kleur, een prima keus, kit schilderen gaat fout door het spannings verschil, eens scheurt/barst de lak eraf, vooral aan de zon kant.
Bij de overschilderbare kit gaat het om minimale kitnaadjes, zoals dichten van glaslatjes.
 

Bprosman

  • #7
Gebruik je de hybriseal 2 PS dan vrees ik dat het niet gaat lukken.
Ja had ook al begrepen dat het "taaie zooi" was.
Schilderwerk is al gedaan dus heb geen keuze meer om kitten later te doen. Ik wilde HercuSeal gebruiken. Er zit ook glasband (9mm) dus ik heb een 6mm te vullen , het is binnen dus denk dat ik zelfs nog wel acrylaat kit zou kunnen gebruiken. Maar alle suggesties (kleur grijs) zijn welkom.
Hier in de buurt (Velddriel) zit een kit/glaszetters bedrijf die gewoon siliconenkit adviseert maar misschien ga ik daar dan in de toekomst spijt van krijgen.
 
Laatst bewerkt:

De Bob

  • #8
Klopt, Van siliconenkit krijgt u zeker spijt
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
U kunt All-paint glazing kit toepassen. Deze is overschilderbaar met zowel water - als solventgedragen verf. Een betere oplossing is al eerder genoemd: een kleurkit. Kitranden schilderen doen we niet -(meer) bij nieuw werk. Verf onthecht op den duur omdat het de rek van de kit niet kan volgen en bevat bovendien zg weekmakers. Ik schreef het al eerder: alleen in Nederland werd / wordt kit meegschilderd. Ik heb in Mijn 50 jarige loopbaan in de verf nooit begrepen waarom.
 

Bprosman

  • #10
Gelukt, best wel trots op voor een amateur die een p*sthekel heeft aan schilderen (gewoon omdat ik er niet goed in ben). Muur moet nog wat bijgewerkt worden, helaas toch wat verf onder de "Kikker" getrokken maar durfde de tape ook niet (te) hard aan te drukken.

IMG_0391.jpg
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier en De Bob

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #11
Dat ziet er best heel netjes uit hoor!

De hybriseal 2 PS is inderdaad hele taaie zooi. Allemaal leuk die kitfilmpjes op YouTube waarbij er in een vloek en een zucht gekit is, maar dat wil ik nog zien gebeuren met deze kit.

Ik geloof wel dat het één van de betere beglazingskitten is en dan weet je dat ieder voordeel ook z’n nadeel wel zal hebben en dat zit ‘m bij dit spul in de verwerking.
 

Bprosman

  • #12
Dit was trouwens Hercuseal.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: De Bob

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu