Acryllak over alkydlak: 30 dagen wachttijd!?

Bezda

  • #1
Dag allen,
ik ben een oude trap aan het renoveren, na vele uren afbranden, afbeitsen, vullen en schuren was ik eindelijk aan schilderen toe gekomen. Her en der advies ingewonnen, ik had zelf voorkeur voor acryllak, maar uiteindelijk vanwege betere hechting de eerste laag alkyd-grondverf aangebracht. Het plan was om daaroverheen een acryl-kleurlak te doen en voor de slijtvaste laag de transparante Glitsa-antislip-traplak te gebruiken (ook op waterbasis). Helaas nu pas krijg ik een waarschuwing dat je een alkyd-laag eerst min. 30 dagen moet laten uitharden voordat je een acryllaag erover heen mag zetten. Ik neem aan dat dat te maken heeft met alsnog vrijkomen van oplosmiddelen waar een verf op waterbasis niet zo goed tegen kan? Graag jullie mening hoe serieus ik deze waarschuwing moet nemen. Heeft iemand ervaring met deze combinatie?
Dank alvast voor jullie reacties en tips!
 

Fiesiekus

  • #2
Denk dat je het beste op de gebruiksaanwijzing af kan gaan of advies van de verfwinkel. Maar mijn idee zou zijn om i.h.a. geen acryl- en alkydlagen te combineren; nu je al een grondlaag op alkydbasis hebt, zou ik die verfsoort ook voor de afwerklagen toepassen.
 

Bezda

  • #3
Bedankt voor de reactie. Het advies om eerst te gronden met alkyd is voor discussie vatbaar. Maar het zit er nu al op, en ik wil graag verder met acryl (beter voor mij en het milieu).
Dus blijft staan dat ik benieuwd ben of iemand ervaring daarmee heeft en hoe lang je moet wachten.
 

Chathanky

  • #4
Je kunt na het gronden met alkyd gewoon verder met acryl als je wil.
Het advies wat je kreeg klopt wel.
 

-stuffie-

  • #5
Ik heb twee maanden geleden nog een complete schouw geschilderd met alkydgrond en daarna acryllak. Gewoon 18 uur gewacht zoals op het blik grondverf stond en het resultaat is prima.

Ik vermoed dat die 30 dagen over alkydlak gaat, en niet over alkyd grondverf. Je schijnt namelijk acryllak wel over alkydlak te kunnen gebruiken. Ik zou het zelf niet doen, maar ze zeggen dat het kan.

En dat acryl beter voor jou is dat klopt wel, maar dat het beter zou zijn voor het milieu... daar zal niet iedereen het mee eens zijn. De productie schijnt nogal milieuverziekend te zijn.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Tja mijn beste, de klusser heeft nog een keuze, de prof moet wel: 80% van het wat oudere binnenschilderwerk wat wordt aangeboden heeft een alkydlaag als afwerking.

Zoals u weet moeten we binnen acryl gebruiken. Op zich is dat totaal geen probleem. Bij de klusser leeft nog steeds het idee dat alkyd sterker zou zijn dan acryl: een groot misverstand derhalve.

Zoals ik al eerder schreef: acrylverven zijn zeker zo slijtvast als alkydverven, ( even de epoxy- en polyuretanverven daargelaten, die overigens steeds vaker met alkyd worden samengesteld ) we kunnen alleen nog niet die hoogglansgraad bereiken van alkyd. U kunt dus ook de volgende trap geheel in een watergedragen systeem zetten. Vertrouwd u niet op alkyd, dan kunt u 2-k watergedragen epoxy of polyuretanverven gebruiken.

Het is voor de huis-tuin-keuken schilder wat moeilijker om de juiste producten te kiezen maar we hebben tegenwoordig universele watergedragen uni-primers die uitstekend hechten op een alkydgeschuurde/ gereinigde ondergrond, en huidvetafstotend zijn, wat, gezien de veelal zijdeglanstoepassingen van acrylverf nu dus ook ondervangen is. De klacht was dat vooral bij plekken die vaak met de hand worden aangeraakt ( rond deurkrukken ) bevlekt raken.

We moeten binnekort toch afscheid nemen van de oplosmiddelrijke producten, want over enige tijd zijn ze niet meer toegestaan. De fabrikanten spelen daar dus op in door nu al oplosmiddelarme producten op de markt te brengen.

Dat watergedragen verven beter zijn voor ons milieu mag dan ter discussie staan, voor de schilder is het zeker beter. Overigens is het wel zo dan watergedragen verven nog steeds millieubezwarende bestanddelen bevatten, zei het in veel mindere mate.
 

Kloek77

  • #7
Dank voor de bijdrage Kees,
goed de stand van zaken van een pro-schilder te horen.
 

Bezda

  • #8
Beste Kees,
dank voor de uitgebreide beschouwing over alkyd- en acryllakken en voor de steun om met acryl te werken. Kan je vanuit je deskundigheid en ervaring alsjeblieft ook iets over de "verplichte wachttijd" tussen de alkyd- en acryllaag zeggen? Bij voorbaat dank!
 

Bezda

  • #9
Stuffie, dank voor de interessante gedachte:
Ik vermoed dat die 30 dagen over alkydlak gaat, en niet over alkyd grondverf.
Weet iemand daar nog een plausibele redenatie aan toe te voegen waarom dit zo zou kunnen zijn? Ik dacht zelf dat de wachttijd gebaseerd zou zijn op alsnog vrijkomende oplosmiddelen, die dan door de acryllaag niet heen kunnen en dus wellicht problemen gaan veroorzaken. Maar zowel alkyd-grondverf als alkydlak bevatten ongeveer evenveel terpentine, dus dat zou niet stroken met het anders heel redelijk klinkend idee van Stuffie ... Wie kan zijn deskundige licht daarover laten schijnen?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #10
Volledige doorharding van alkyd lakken is afhankelijk van o.a. laagdikte en temperatuur. Normaliter ligt deze rond de 6 a 7 weken. Nog veel langer dus dan 30 dagen.

Acryl droogt veel sneller en de doorharding verloopt ook evenredig. Indien je dus acryl te snel over alkyd ( althans de terpentine versie ! ) gaat zetten kunnen er spanningsverschillen onstaan die barsten / schilferen in de laag kunnen veroorzaken.

Neem het volgende als handvest: indien uw schuurpapier "volloopt" met de alkyd onderlaag ( vettige plekken op uw schuurpapier ) is de ondergrond nog te zacht / niet voldoende doorgehard.
Kunt u normaal schuren waarbij het schuurpapier niet snel volloopt, dan kunt u de gok wagen.
 

Bezda

  • #11
Kees, bedankt voor de tip, we gaan het schuurpapier-testje tzt uitvoeren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu