Akoestische isolatie houten verdiepingsvloer

ThomasP

  • #1
Binnenkort ga ik de zolder van mijn jaren 60 woning verbouwen. Hierbij wil ik onder andere de vloer akoestisch isoleren.

In de huidige situatie is de verdiepingsvloer als volgt opgebouwd:

Houten vloerdelen
Houten draagbalk
Regelwerk
Steengaas
Stuclaag


Ik wil de vloer ook heel graag akoestisch isoleren. In mijn vorige woning heb ik daarvoor Fermacell platen gebruikt. Die werken fantastisch, maar zijn vanwege de dikte in de huidige situatie niet toepasbaar. Daarom wil ik tussen de houten draagbalken steenwol plaatsen en de houten vloerdelen vervangen door OSB platen. Daarop wil ik een goede ondervloer leggen waarop (lamel)parket komt. Beide verdiepingen zullen ongeveer een gelijke temperatuur hebben.

Nu heb ik nog twee vragen waar ik maar geen antwoord op kan vinden:

1. Gaat het plaatsen van steenwol tussen de balken eigenlijk wel veel geluid tegenhouden?
2. Door de verdiepingsvloer lopen elektra, CV en waterleidingen. Moet ik de steenwol hieromheen leggen of er bovenop leggen? Dus als bijvoorbeeld een cv leiding 8 centimeter onder de bovenkant van een draagbalk ligt, ik maximaal 8cm steenwol kan plaatsen.
3. Moet ik nog rekening houden met vocht en temperatuur als het steenwol tussen of op de leidingen liggen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat kan zeker wel wat helpen, maar vooral om de klankkast te verminderen. Het contactgeluid wordt er niet minder van. Let erop dat het steenwol niet op het oude plafond ligt, want dat geeft extra gewicht waarvan je niet weet of dit oude plafond het kan dragen.
 

ThomasP

  • #3
Het klankkast effect wil ik inderdaad verminderen. Het contactgeluid wil ik aanpakken met een goede ondervloer. Ook zal ik de vloerdelen vervangen door 18mm underlayment.

Overigens heb ik vanwege de leidingen e.d. Besloten om cellulosevlokken als isolatie te gebruiken. Dit weegt wat minder dan steenwol. Aangezien de vloer toch opengaat is dit ook nog eens makkelijker aan te brengen. Volgens de fabrikant zou het plafond dit moeten kunnen dragen, maar ik ga hier nog wel even wat meer over zoeken. Bedankt voor de tip!
 

Swblom

  • #4
Als je de vloerdelen er toch uit gaat halen kun je overwegen om de nieuwe ondervloer binnen de balken te leggen. Dus steunbalkjes tegen de balken aanschroeven en daar stroken underlayment opschroeven zodat je vlak met bovenkant balk uitkomt.
Daarmee win je 18 mm hoogte, misschien genoeg om toch weg te komen met Fermacell platen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Doe dat maar niet. De platen op de vloer dragen bij aan de constructie (bv. schijfwerking).

Houten vloerdelen zijn vaak dikker dan 18mm underlayment. Dit werkt nadelig voor de geluidsisolatie. Als de vloerbalken verder uit elkaar liggen dan 61 cm, neem dan een dikkere plaat.
 

ThomasP

  • #6
De vloerdelen die er nu liggen zijn 21mm dik, dat zou dus 3mm schelen. De HH afstand tussen de balken is 55cm. Heb je dan die schijfwerking niet ook als je platen gebruikt?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Platen op de balken geeft een uitstekende schijfwerking.

Met 55cm balkafstand is constructief gezien 18mm underlayment prima.
 

ThomasP

  • #8
Door je vorige bericht ben ik toch nog wat alternatieven gaan bekijken. Ik zou ook de huidige vloerdelen kunnen laten zitten en de vloer met een inblaasmachine vullen. De vloerdelen zijn aardig egaal en kraken nauwelijks. Ik zou ze nog extra vast kunnen schroeven voor de zekerheid. Dit zou wel een paar honderd euro aan plaatmateriaal schelen en minder werk zijn. Denk je dat 18mm underlayment (met tong en groef) nog voordelen heeft ten opzichte van 21mm vloerdelen en het de moeite van het vervangen waard is?
 

Swblom

  • #9
Hoe bereken je die schijfwerking? Ik snap het principe, maar kan me niet voorstellen dat er een significant verschil ontstaat als je de houtconstructie stevig uitvoert, underlayment gebruikt en dan een 3 cm dikke Fermacell vloer legt.
Die Fermacell vloer verdeelt de kracht toch ook?
Met die constructie ga je in totaal 9 mm omhoog, heb je echt wat gedaan tegen contactgeluid, en heb je ook nog de mogelijkheid om tussen de balken te vullen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Schijfwerking is horizontaal, daar voegt fermacell niets aan toe, de vloer ligt los.
Verticaal doet deze ook zeer weinig, de plaat moet volledig ondersteund worden.
 

ThomasP

  • #11
Ik heb nu 21mm vloerdelen. Als ik dat vervang door 18mm underlayment en 3cm Fermacell ga ik toch 2.97cm omhoog? In mijn vorige woning heeft dat bij de trap erg veel overlast veroorzaakt, altijd bezoek dat struikelde bij de bovenste trede.

Akoestisch en constructief zou het natuurlijk wel de beste oplossing zijn. Alleen gaat dat mijn budget wat te boven, aangezien Fermacell behoorlijk duur is.
 

Swblom

  • #12
Het idee was om die 21mm weg te halen door tussen de balken te werken en dus vanaf hoogte bovenkant balk de Fermacel te leggen. Maar als de Fermacel te duur is dan is verdere discussie over dit idee overbodig.
 

ThomasP

  • #13
Oh sorry, ja zo begrijp ik hem. Dat zou inderdaad echt een hele fraaie oplossing zijn!
 

Swblom

  • #14
Werkt bij mijn broer al vele jaren naar tevredenheid. Voor mij een verrassing dat dat constructief een probleem is.....
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
Bouwen vraagt toch om enige expertise van de basisbeginselen. Als je schijfwerking al niet begrijpt, kan je beter van de draagconstructie van je huis afblijven. Ik wil eigenlijk hier ook niet over doorgaan, omdat dit niets te maken heeft met de originele vraag.

Volblazen is op zich een uitstekende optie. Maar nogmaals, het extra gewicht op het oude plafond geeft een risico op bezwijken daarvan. Ik heb er wel eens foto's van gezien, dat geeft best een bende.

Enkel vullen met isolatie + 18mm underlayment op de balken geeft weinig geluidsisolatie. Een zwevende dekvloer erop, of een vrijdragend plafond eronder is best wel aan te raden.
 

Bernhard

  • #16
Met 2 platen gips tussen de balken boven de leidingen heb je een zeer goede methode om het geluid aanmerkelijk te verminderen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu