Airco slang aansluiten

Mark_Vermeer

  • #1
Goedemorgen beste mensen,

Mijn vraag betreft de aansluiting van een mobiele airco slang.


Mijn dochter heeft vorige week een nieuwe mobiele airco aangeschaft met de illusie een constant koele slaapkamer te hebben. Van het weekend belt ze gefrustreerd op dat het helemaal niet blijkt te werken. Nu mag pappie het weer komen oplossen. (je kent het misschien wel)

Ik heb de mobiele airco bekeken en qua capaciteit zit dat wel goed. Het probleem ligt denk ik bij de slang die via een raam naar buiten moet. De slaapkamer ligt namelijk op het zuiden. Dat betekent dat er tot 9 uur 's avonds de volle zon op staat. Dan kan je wel een slang naar buiten leggen, en de kieren dichtmaken, maar de warmte komt net zo hard weer terug naar binnen.

Aan de ander kant van de kamer zit de slaapkamer deur. Daar tegenover zit een kleine ruimte, één vierkante meter, waar vroeger wasmachine/droger heeft gestaan. Vanuit die ruimte loopt een grijze PVC buis, via de vloer van badkamer, naar de achtergevel toe. Daar werd de slang van de droger vroeger op aangesloten. Die buis is 40cm in doorsnede en ongeveer 3 meter lang.

Zou ik de aircoslang op dit buis kunnen aansluiten?
Dat de badkamer dan opwarmt door die warme licht neem ik voor lief. Daar slaapt niemand en 's nachts kunnen die ramen open. Condensatie loopt naar buiten toe. De buis ligt onder afschot.

Met vriendelijke groet,
Mark.
 

ADDave

  • #2
Nee dat gaat niet werken. Er zit niet voor niets een dikke slang aan de airco.
Het drukverschil wordt dan zo groot dat hij z'n lucht niet kwijt kan. Het zal dan alleen maar erger worden.

Mobiele airco's zijn helaas niet de beste.
Vaak omdat ze de afgeblazen warmte lucht net zo hard weer naar binnen zuigen, anders trekt je huis vacuüm.
Probeer de afvoerslang zo kort mogelijk te houden naar buiten. Hoe minder weerstand, hoe beter.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Airco op de vensterbank of zo dicht mogelijk erbij. De raamopening dicht maken met een plaat harde isolatie liefst voorzien van aluminiumfolie aan de buitenkant. Daar een gat in maken voor de uitblaas
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Mark_Vermeer schreef:
Die buis is 40cm in doorsnede
Dat moet wel lukken dan. Alleen ben ik bang dat je millimeters bedoelt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Niet door het raam maar gewoon een gat maken in de muur met een nette afdekkap oid.
Kun je gewoon het raam dichtdoen zonder lelijke plaat oid. die alsnog van alle kanten lucht doorlaat en kan de kamer wel koel gemaakt worden.
Is het huur dan wel even overleggen met de eigenaar van het pand.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
Een gat in de muur maken gaat wat ver voor een mobiele airco, en heeft ook niet zoveel nut boven een enigszins afgedicht raam. Je creëert dan namelijk nog steeds onderdruk in de kamer, dus komt er alsnog (via andere wegen) warme lucht het huis en die kamer in.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Als je een gat maakt in de muur kun je net zo goed een split unit laten ophangen
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Denk dat een split unit toch wel in een iets hogere prijsklasse zit.

Maar bij elke mobiele unit zal warme lucht afgevoerd worden en koude lucht ingeblazen, zolang dat in evenwicht is zal er ook geen vacuüm ontstaan.
De kunst is dus om de koude lucht zoveel mogelijk vast te houden en afgevoerde lucht aan te vullen uit de meest koele omgeving en dat bereik je gewoon het beste door de ramen en deuren dicht te houden en een afzonderlijke afvoer te maken voor je airco zodat de warme lucht die naar buiten geblazen wordt niet direct via het raam weer terug komt.
Ik had het zelf ook eerst via het raam, alles dicht gepropt en dan kon je de slaapkamer koelen van 28 graden naar 24 graden, nu een eigen afvoer gemaakt en gewoon alles dicht en dan kunnen we koelen van 28 naar goed 21 graden.
Is de ruimte eenmaal goed opgewarmd dan duurt het wel een hele poos voordat je het er weer koel hebt, maar je kunt de luchtstroom wel zo instellen dat je een koele bries over het bed hebt en je niet vastplakt aan de lakens.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu