Airco plaatsen die twee ruimtes koeler maakt

Wouterc95

  • #1
Goedeavond,
Het is deze dagen snik heet.

Wij hebben boven een hal van 2,5x4x2,1meter hoog (dakkappel bijna volledig glas ) en een slaapkamer van 2,5 x3 schuindak aan beide zeide hoogste punt ook2,1 meter. Beide Kamers geisoleerd met glaswoL van een paar cm dik. Alleen loopt de temperatuur flink op naar 35 graden. Dit is niet te doen om te slapen.

Dus had ik het volgende bedacht.
Om een airco te plaatsen in de hal. En dat hij blaast richting de slaapkamer.
Het idee is dus dat de airco de hal koelt en dat de overige koude lucht in de slaapkamer komt en dat het daardoor ook koelt.

Zou dit in theorie kunnen? Omdat dit 2 hele kleine ruimtes zijn? Of gaat dit niet werken?
Ik hoor graag
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Dat is afhankelijk van de precieze situering maar dit wordt wel vaker zo toegepast. Een unit in de overloop die de slaapkamers koelt. Je moet dan wel alle deuren open laten.

Ik zou er een installateur bij laten komen voor (vrijblijvend) advies en een offerte.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Ik zou eerder een multisplit unit laten plaatsen, dus één buitenunit met daarop twee binnen units.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Dat zou ik ook doen, maar wellicht dat de situatie zo is dat dit lastiger is te realiseren. Dan is de optie van 1 binnenunit in de overloop ook mogelijk.

Omdat de precieze situatie niet helder is, zou ik er een professional ter plekke naar laten kijken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Heb je al zonwering aan de buitenkant?
 

De Bob

  • #6
Koude lucht zakt, dus ook het trapgat in.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
In een airco zit een ventilator die de koude lucht (of toch een heel deel ervan) een zelf te kiezen richting in blaast.
 

De Bob

  • #8
Klopt, maar kou gaat over de vloeren zijn dalende weg.
Dit systeem is al meerdere keren particulier beproeft, je moet al een enorme interne ventilator hebben in de airco die verschillende ruimte's gericht
bedienen kan, dan heb je tegen dat een open trapgat voorziet wordt van koude lucht, en de warme lucht hier juist. opstijgt, als een trapgat afsluitbaar is, is er een kleine kans, maar niet met een mobile airco, de hebben de capaciteit niet.
Op ons kantoor eerst twee ruimte,s en nodig twee mobile airco's's.
Nu maar keer een split, NL wordt steeds warmer.
Btw, waar laat je de afvoer.
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Een split systeem is zeker aan te raden, sterker nog; ik zou enkel een split systeem aanraden. Een mobiele airco koelt eigenlijk nooit fatsoenlijk.

Dat 1 binnenunit plaatsen op de overloop niet ideaal is, moge duidelijk zijn. Een multi split systeem met een unit per ruimte is een stuk beter. Maar evengoed kan dit wel werken voor het koelen van twee kleine ruimtes. Zeker als deze ruimtes naast elkaar zijn en de deuren naast elkaar zitten. In zulke situaties kan deze opzet prima werken en sterker nog, dit wordt regelmatig zo toegepast door vele installateurs.

De afvoer loopt bij een split systeem direct naar buiten of middels pompje met een dunne slang samen met de koelleidingen mee. Dit hoeft geen probleem te zijn.
 

KlusserHein

  • #10
persoonlijk vind ik het nadeel van een multisplit dat je vaak veel gootjes hebt.
Omdat je vanaf twee verschillende plekken naar één plek toe moet.
Maar de situatie kan hier makkelijker zijn.
 

De Bob

  • #11

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Hier een mooi overzicht van het energieverbruik. De aanschafkosten van een apparaat is vaak niet heel belangrijk, gaat vooral om de kosten daarna.

airco.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Dat is precies waarom ik nooit een mobiele airco zou aanraden. Ik heb over deze apparaten ook zelden mensen gehoord die er erg positief over waren.

Of je moet naar de echt duurdere apparaten gaan maar die kopen de meeste consumenten niet. Bovendien zijn die dan ook weer net zo duur als een split systeem dat vele malen beter werkt.
 

RobdenOudsten

  • #14
Mijn mobiele whirlpool airco (12.000 btu) houdt de woonkamer op een heerlijke 25 graden terwijl het buiten 35 graden is. Koeler hoeft niet, anders krijg je een tik als je naar buiten gaat. Maar je hebt ook met afvoer (En lawaai) te maken. De afvoer heb ik in de open haard gehangen en afgedicht. Anders zou je een airlock in een raam kunnen monteren
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #15
Of je die vochtige lucht in je rookkanaal moet willen hebben is dan weer een andere vraag...
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #16
Ik heb een goed geïsoleerd hoekappartement uit 2003 met screens op alle ramen. Zonder airconditioning loopt de temperatuur naar een paar warme dagen op naar een graad of 28 en die warmte krijg je er heel moeilijk uit. Ik speel daarom ook al langer met de gedachte om airco te installeren. Technisch is het alleen best gecompliceerd, want waar laat je de buitenunit zonder dat andere bewoners daar last van hebben en het ook nog een beetje toonbaar is.

In de meest ideale situatie zou je een multisplit plaatsen met in elke kamer een binnenunit en één buitenunit op het dak van het complex. Dat wordt alleen een kostbaar verhaal. Ik ben daarom de afgelopen dagen wat aan het experimenteren gegaan met een oude raamairco. Deze steek je door het raam heen en heeft in feite dezelfde werking als een monosplit.

De verdeling van koude lucht naar de verschillende ruimtes valt tegen. Een unit in de gang van het appartement zorgt ervoor dat de woonkamer amper meegekoeld wordt. Wanneer de unit in de woonkamer hangt, gaan de andere ruimtes beter mee maar ook dan is er een behoorlijk temperatuurverschil tussen woonkamer en de andere ruimtes.

Met warme dagen als deze kun je het vergeten om even de temperatuur in het hele appartement te verlagen met een enkele unit. Voor de woonkamer gaat dat prima, maar de andere ruimtes komen er veel trager achteraan. je moet dan dus eigenlijk 24 uur per dag koelen en dan valt het nog tegen als het meerdere dagen warm is.

Nu moet ik wel zeggen dat de capaciteit van de raamunit met 2,5kw koelvermogen (veel) te klein is. Ik denk alleen niet dat het heel zinvol is om een veel grotere unit in de woonkamer te plaatsen. Enige wat je daarmee bereikt is denk ik dat de woonkamer kouder wordt en de andere ruimtes nog steeds beperkt mee worden gekoeld.

Als je een ruimte echt goed wil koelen, is er maar een oplossing en dat is per te koelen ruimte een binnendeel plaatsen. Al dan niet in combinatie met een multisplit buitendeel. Maar dat kost wel wat.
 
  • Like
Waarderingen: Rooster

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #17
Klopt helemaal, het meest ideale is een multi split systeem. Zeker als je de buitenunit ergens gemakkelijk kwijt kunt en je de goten met leidingen niet te opvallend in het zicht hebt.

Mijn woning had bij aankoop al een multisplit systeem voor de benedenverdieping en de grootste slaapkamer. Ik heb er dit voorjaar een tweede multisplit systeem (2 kleinere multi split systemen zijn goedkoper dan 1 groot systeem) bij laten plaatsen voor de overige slaapkamers. Het spreekt voor zich dat dit momenteel erg genieten is en dat mijn huis lekker koel blijft.

Het kost inderdaad wel een aardige cent maar momenteel in deze hitte vind ik het dat meer dan waard :lol:

Overigens kun je met een split systeem in de winter ook prima verwarmen en de temperatuur dus per ruimte regelen. Omdat ik zonnepanelen heb is dit voor mij ook nog eens aantrekkelijker dan de cv ketel opstoken.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #18
Door mijn experimentje van de afgelopen dagen ben ik er ook wel over uit dat een enkele unit eigenlijk onvoldoende comfort geeft. Als het toch geld moet kosten, dan moet het een multisplit worden met voldoende capaciteit.

Ik wil ook eigenlijk geen buitenunit op het balkon, al is het maar om eventuele geluidsoverlast voor het naastgelegen balkon te voorkomen. De buitenunit moet dus naar het dak en daarvoor moeten de leidingen door de leidingschacht worden gelegd. Dat is behoorlijk wat werk, aangezien er nog een appartement boven zit en de leidingschacht boven bij de prefab schoorsteen redelijk vol zit.

Ook moet het binnen de VVE nog geregeld worden. Ik ben zelf voorzitter van de VVE en wil een soort van aircoreglement opstellen, waarin geregeld is onder welke voorwaarden airco mag worden aangelegd in een appartement. We willen namelijk geen wildgroei van buitendelen op balkons en/of aan de gevel.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #19
In een appartementencomplex is dat inderdaad wat lastiger dan bij een woonhuis. Zeker wanneer er vele bewoners zijn die een airco willen aanleggen.

Je wilt inderdaad de taferelen uit oosterse landen voorkomen waarbij aan ieder balkon een airco hangt.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #20
Als je een goede airco aanschaft (vlg. mij zijn er maar twee of drie echte goede merken) dan is geluid
geen probleem. De splitunit die ik dit jaar geïnstalleerd heb ik de slaapkamer hoor je eigenlijk niet eens draaien.
De buitenunit is ook zeer stil en de buren kunnen die niet horen, het bromt een klein beetje.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu