Afzuigkap laten uitkomen in bestaand ventilatie kanaal

Status
Niet open voor verdere reacties.
In m'n pand zit een (groot) ventilatie kanaal (doorsnee ong. 50cm). Het begin hiervan bevindt zich op de begane grond en gaat helemaal naar het dak (door 2 etages) en eindigt op het dak. Hier bevindt zich een (grote, professionele) afzuiger; model 'paddenstoel'
zoiets:
21204_paddestoel_1.jpg


Hier zie je de situatie in het pand; de plaat is meer een 'afdek plaat' zodat je niet rechtstreeks in het gat kijkt.
21204_Naamloos_3.jpg


Achter de muur bevindt zich een (kleine) keuken. Hier wil ik graag een afzuig-mogelijkheid/kap hebben. Nu is de vraag of het bezwaarlijk is als ik de uitgang van deze afzuiging door de muur boor en dan gewoon met een haakse bocht in dat (grote) luchtkanaal kan laten afvoeren. (zie ong. de rode lijntjes, hij kan redelijk onzichtbaar tussen die 'sierplaat' en het plafond uitkomen en dan dus meteen het kanaal in.

De motor van de paddenstoel op het dak zal niet permanent aanstaan, alleen wanneer nodig. Verder is er natuurlijk wel gewoon een verbreiding met de buitenlucht als de paddenstoel uit staat.
 
Niemand die hier wat zinnigs over te zeggen heeft?

Ik zou natuurlijk de schakelaar van de keuken-afzuiger zo kunnen maken, dat wanneer deze aangaat ook altijd de de dak ventilator uitgaat.
(wordt nog best een lastige schakeling vrees ik).

Ik zou natuurlijk wel een flexibele buis van enige lengte in de grote afvoer kunnen bevestigen, zodat de keuken afvoer al wel een metertje oid in de 'grote afvoer buis' zit.

Ik vermoed dat wanneer de dak ventilator aanstaat en ik dan op deze wijze de keuken luchtjes/afvoer in de buis laat verdwijnen, er geen probleem is.
Dan heb ik in feite een "dubbele afzuiging"; 1 van de keuken afzuigkap en 2 van de dak ventilator.

Maar zou het ook genoeg zijn als de dak ventilator niet aanstaat en dus de keuken-afzuiger al het afzuig (en wegblaas) werk voor z'n rekening moet nemen?
 
Kaajee schreef:
Niemand die hier wat zinnigs over te zeggen heeft?

Ik zou natuurlijk de schakelaar van de keuken-afzuiger zo kunnen maken, dat wanneer deze aangaat ook altijd de de dak ventilator uitgaat. (=aangaat?)

Wat zit er allemaal nog meer op de dakafzuigventilator? Alleen dat gat van de foto? Of nog meer aftakkingen op bovenliggende etages?
Wanneer er aftakkingen zijn mag je sowieso geen motor afzuig plaatsen. Ook niet als de dakafzuig draait.

Geen aftakkingen. Dan mag het wel, alleen zou ik ervoor zorgen dat ze wel allebei draaien. Of je moet het gat dichtmaken en alleen aansluiting in de keuken hebben. Dan kan de dakafzuig uit.

Weet je waar de voeding vandaan komt? Anders kabel van boven naar beneden laten zaken? (door het kanaal heen) Dan kan je altijd wat maken dat ze gelijktijdig draaien.
 
Voor zover ik weet en kan zien gaat het kanaal rechtstreeks naar het dak en zitten er verder geen aftakkingen aan/op.
Het gat dichtmaken wil ik niet, want ik wil die schacht/gat ook z'n normale functie laten behouden. Dat is het 'ventileren' (afzuigen) van de ruimte waar het gat zit (dat is hard nodig)......

Ik denk dat een schakeling nog best lastig wordt; op de paddenstoel op het dak zit een vijf standen schakelaar (gewoon 230V). Maar deze moet dus ook afzonderlijk van de keuken-afzuiger kunnen functioneren.
Stel dat deze dus al draait en je schakelt dan de keuken-afzuiger aan moet deze schakelaar niet alsnog de dakventilator aanschakelen.
En vice versa: als de keuken-afzuiger aanstaat en daarmee dan dus ook de paddenstoel op het dak en iemand denkt alleen de dakventilator aan te willen zetten..........

(ps je had gelijk met je verbetering btw........ :D )
 
Goed, de makkelijkste oplossing is dan gewoon de afvoerbuis zo ver mogelijk in het bestaande afvoerkanaal te steken. Ook als de dakventilator niet draait zal de lucht zeer waarschijnlijk naar boven gaan.
Als dat niet zo is ruik je vanzelf je aangebrande varkenskoteletten in de ruimte ernaast :mrgreen:

Er moet in dit geval geen kleppenregister onder de dakventilator zitten die bij een stilstaande ventilator dichtvallen.
Ik zou dat voor de zekerheid even controleren!
 
OK gat is geboord. Klein probleempje: het gat moest een stuk lager komen dan gewild. Er zit een ijzeren bint en elektra leidingen in de weg. Het gat zit dus aan deze kant (daar waar die plaat nu zit) een stukje lager.
Als ik met aluminium wil gaan werken (wel voorkeur), zal het een volgende 'constructie' moeten gaan worden:
21204_IMAG0318_Medium_1.jpg

Deze moet ik nog even nameten, maar het is zo op het eerste gezicht wel een heel geval en ik vraag me sterk af of deze gaat lukken (ik denk het niet).

Rondlopende in de bouwmarkt kwam ik ook (weer) dat rechthoekige lucht afvoer systeem tegen: rechthoekige buizen van 105x54mm (of zelf groter: 220x60mm). Nu weet ik dat verlopen van rond naar rechthoek niet ideaal is. Maar de luchtdoorvoer zou hetzelfde moeten zijn. Alleen doordat lucht in een ronde buis altijd 'wervelt' komt het dus als een wervelwind in het rechthoekige aan en wordt daar dus (ernstig) verstoord.

Zou de kleine variant, 195x54mm toch genoeg zijn? Zou anders de grotere variant dan toch beter stromen? (Dan moet er ook nog een rond verloop van 110 naar 125 in btw, want gat is 110mm).
Dan ook zal ik nog enkele 90gr bochten moeten gaan gebruiken natuurlijk.

Hier een plastic 'hulpstuk' dat in het gat/buis in de muur zou moeten:
21204_220muur_2.jpg

of zo één:
21204_220muur2_1.jpg


en een 90gr stuk:
21204_90gr_1.jpg
 
Kun je het laatste stuk niet schuin omhoog laten lopen door twee bochten van 45 graden te gebruiken, scheelt ook heel wat in stromingsweerstand.

89_naamloos_20.jpg
 
Zou ik nog eens goed/beter moeten bekijken/meten. Ik vrees van niet, zoals je op de eerdere foto ziet, hang die 'afdekplaat' vrij dicht tegen de muur en plafond (uit m'n hoofd: 10-12cm van de muur en 14cm van plafond; weinig ruimte dus)
 
Als het kan zou ik zeker twee bochten weghalen en maar 1 haakse gebruiken, zo geeft het veel weerstand in de pijp.
 
Ik ben er niet wild van, de capaciteit is minder dan bij ronde buis en de weerstand is bij bochten groter.
 
Zat nog even te kijken.....
ik kan natuurlijk ook nog voor een stuk 110mm flex alu buis gaan. Die kan ik wellicht ook nog ietsje 'indeuken' (ok dat vermindert de luchtdoorgang, maar ala).
Het stuk buis wat 45gr loopt is slechts ong. 20-30cm.

Het lijkt mij dat ik dan hetzelfde bereik als 2x 45gr bocht met een klein stukje buis, of.......?
 
Flex heeft het grote nadeel dat het niet erg stromingsvriendelijk is.
110 mm is al aan de kleine kant en met de 3 bochten is het al minder.
Persoonlijk zou ik voor twee bochten van 45 graden gaan als het kan.
 
Hee Kajee heb alles even gelezen.
Rechthoekige buis kan bij jou ook goed.
En zeker voor een afvoer kanaal.
Zorg ervoor dat de oppervlakte gelijk is of groter dan een ronde.
Weet niet wat voor regels er aan een buis zitten.
Maar wij gebruikten vaak rechthoekige kanalen boven hoge keukenkasten langs daarbij kun je hele mooie stroombochten kopen.
Wij gebruikten 100maal 200 werkt perfect.
Deze komt overeen met een 150 rond.
 
Nou het is 'rechthoekig' geworden. De ronde buizen kwamen na passen/nameten zo ongelukkig uit, dat die hele afdekplaat anders had gemoeten, daar had ik nou ook weer geen zin in. Ik heb wel de 220mm, grotere variant genomen. De afzuigkap hangt nog niet, dus het 'echte (afzuig)resultaat kan ik nog niet testen. Maar ik ben tevreden so far.
21204_IMAG0330_Medium_1.jpg


21204_IMAG0331_Medium_1.jpg
 
Hallo Kajee.
Keurig op gelost zo : :prima:
Hoe ver heb je de vertikale buis in het ronde kanaal lopen.
Dit vraag ik alleen omdat je mischien terugslag van kooklucht kan krijgen bij te korte invoer.
 
Hij zit ongeveer 80cm in het ronde kanaal.

Deze is overigens nog (relatief) eenvoudig aan de passen; het zit aan de onderzijden gebeugeld en niet gelijmd/getaped. Dus kwestie van plaat er af, 2 schroefjes los draaien, koker er uit halen en evt. langere plaatsen. Met nog langere loop ik wel het risico dat ie wellicht gaat klapperen. Ik kan hem verder naar boven niet meer vastzetten/beugelen.

Buiten dat: er zit nog zo'n paddestoel boven op het dak (a/h einde van de ronde buis, zie eerste post). Die werkt (nog) niet, maar die moet verhuurder nog fixen, als die ook werkt zou het sowieso goed moeten komen lijkt mij; dan blaast de afzuigkap het in het ronde kanaal en zuigt de 'paddestoel' het vervolgens 'echt' naar buiten.
Er komt overigens een semi-prof. afzuigkap in, die schijnt een flink vermogen te hebben om de lucht lekker 'ver' weg te kunnen blazen. Dus eerst zo maar eens proberen......

Mocht het helemaal niet gaan werken omdat ie toch te kort is, zou ik altijd van boven nog weer een stuk buis kunnen laten zakken en die aansluiten op de koker.
 
Sorry dat ik het nu pas zie Kajee.

hier in dit topic kun je een formule vinden hiervoor.

(2xaxb)/(a+b) dit geeft 26.400/280= vergelijkbaar met rond 94 dus.

Het was al krap bemeten en nu heb je dit met twee haakse bochten.

Die 100 x 200 van Rene is dan ook 'maar' 133.
 
Tja, we gaan het eerst wel eens even zien.....het hangt nu eerst allemaal weer. Eerst maar eens testen. Het wordt anders nl. nogal een lelijk geheel; enige alternatief dat ik nog had was een alu buis loodrecht uit de muur en dan met een haakse bocht midden door die afdek plaat heen; lelijk!

(beetje lucht dat in de keuken blijft zorgt ook weer voor een betere/rijkere beleving, mits het lekker geurtjes zijn...... :D )

Fabrikant geeft op dat ie vergelijkbaar is met 125mm rond; ik heb 110mm en dan inderdaad 2 haakse bochten die natuurlijk voor weerstand zorgen; we'll see.......
 
De oppervlaktes benaderen elkaar wel aardig ja, het zit hem denk ik ook in dat vierkante (wij maken vaak uitlaten voor vrachtwagens en in 11 jaar heb ik 1 x een rechthoekige gemaakt, wat geen succes was/is).

Hoop dat het gewoon werkt in jouw geval.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

Reacties
3
Weergaven
182
Keuken
Hvdk
  • marcdees
  • Keuken
  • 2
  • 133
Reacties
2
Weergaven
133
Keuken
S.oldeerbout
  • JoostA
  • Keuken
  • 4
  • 366
Reacties
4
Weergaven
366
Keuken
Kees
Reacties
19
Weergaven
471
Keuken
S.oldeerbout
  • CD1996
  • Keuken
  • 3
  • 282
Reacties
3
Weergaven
282
Keuken
ADDave

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu