Afwijkende aansluiting ventilatie

Bin

  • #1
Hoi!

In ons tien jaar oude huis zit een zeer vreemde mechanische ventilatie, zo heb ik ontdekt. Ik kwam daar achter toen ik het ding niet meer aan de praat krijg.

In de keuken zit geen 2/3 standen schakelaar, maar een dimmer (een drehzahlregler van Gira, om precies te zijn). Er gaat een bruine draad in en er komen twee zwarte uit (die op dezelfde uitgang zitten).
Op zolder worden alleen de twee bovenste pinnen van de Perilex gebruikt: naast de aarde, de blauwe en één van de beide zwarte draden.
Vanaf de perilex verdwijnen die drie draden in een doosje dat de schakel vormt met de MV. Uit de MV komen vier draden (wo een bruine en een zwarte). Die bruine en die zwarte zijn beiden op de ééne zwarte uit de Perilex aangesloten, waarbij er voor de zwarte een dikke condensator zit.

We hebben de 'dimmer' al 's vervangen, geen goedkope grap, een paar jaar geleden, maar nu werkt het geheel weer niet. Nu ik hier op het forum rondlees ontdek ik dat dit volstrekt ongebruikelijk is.

Ik heb om te testen de condensator weggelaten. Nu heb ik de MV aangesloten op alleen de bruine. Het ding gaat brommen, maar draait niet rond. Pas ik kortstondig de zwarte bijschakel gaat ie draaien en komt ie in een mooie stille loop. Andersom precies hetzelfde: met alleen de zwarte komt de MV niet uit stilstand, pas als de bruine kort wordt bijgeschakeld dan gaat ie aan de gang.

Mijn idee is dat de draaischakelaar nog wel goed is. Misschien dat het met de vervanging van de condensator wel geregeld is, maar ik heb er geen goed gevoel over. Moeten we de hele boel vervangen? Zou deze MV überhaupt geschikt zijn voor een 2-standensysteem?

Ben benieuwd de visie van jullie pro's.

Thanks vast!
Jasper
 

Fiesiekus

  • #2
Ik heb zo het donkerbruine vermoeden dat de standenschakelaar vervangen is door een dimmer. Je zou dus weer een 2 of 3 standenschakelaar moeten plaatsen en met die 2 zwarte draden e.e.a. kunnen regelen.

Die condensator zorgt voor een fase-draaiing over de verschillende spoelen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu