Afwerking muurdoorvoer rookgas

KlasseKlus

  • #1
Beste klussers,

Binnenkort gaan we een gashaard aanleggen. Het specialistische werk (aanleggen gas e.d.) wordt door een installateur gedaan, maar de afwerking doen we zelf.

Een van de dingen die we zelf doen is het afwerken van de muurdoorvoer. De installateur boort het gat en legt de afvoerbuis aan. De uitmonding buiten heeft een vaste rozet (viekant), maar ik zou graag willen weten hoe de ruimte rondom de afvoerbuis (zowel binnen als buiten, achter de rozet) het beste afgewerkt kan worden.

Bedankt voor jullie reacties!
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
De doorvoer gaat die door een stenen muur of door iets anders.
 

Xr8

  • #3
Normaal gesproken boor je het gat iets groter dan de pijp. Bij een normale muurdoorvoer laten wij meestel 130mm boren. De pijp past hier goed doorheen. Het genoemde rozet is dan voor de afwerking. Aan de binnenzijde kun je eenzelfde los rozet plaatsen. Soms is deze meegeleverd.

Succes.
 

KlasseKlus

  • #4
De doorvoer gaat die door een stenen muur of door iets anders.
Sorry, de doorvoer gaat door een kalkzandsteen binnenspouwblad en een halfsteens buitengevel.

Xr8, ik wil de uitsparing voldoende goed dichtmaken (niet alleen met een rozet) om te voorkomen dat er ongedierte naar binnen of buiten kan kruipen. Zeker aan de buitenzijde zal het rozet niet alles afsluiten ivm de voegen in het metselwerk. Is het afdoende om de rand vol te zetten met voegspecie of moet ook de uitsparing rondom de buis met pur ofzo dichtgezet worden? Het geheel moet wel tegen de hitte van de afvoer kunnen, trouwens.
 

Xr8

  • #5
Uitgaande van een dubbelwandige pijp zal de buitenmantel niet erg heet worden. Je kunt het gat zo groot laten boren dat de pijp er netjes doorheen past. Je hebt dan rond de pijp weinig ruimte over.

Wat betreft ongedierte ed. Van buitenaf dichtmaken heeft weinig zin. Als het goed is, is er spouw ventilatie. Maak je de pijp dicht dan kan ongedierte via deze altijd in de spouw komen. Je kunt dan beter aan de binnenkant afdichten met (hittebestendige) siliconenkit oid.

Succes.
 

KlasseKlus

  • #6
OK, bedankt voor de tips!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu