Afwerking dakkapel - gips/hout aansluiting

JiskeB

 • #1
Goeiemorgen allen,

Deze week is bij ons (eindelijk) de nieuwe prefab dakkapel geplaatst. We hebben ervoor gekozen deze zelf af te werken en zijn inmiddels een leuk stukje onderweg.
Nu hebben we gipsplaten tegen de zijwangen gemonteerd, doorlopend tot de zijbalk van de dakkapel. Nu weten we niet zo goed hoe we dit verder het best kunnen afwerken.

We wilden de gipsplaten stucen, maar de balken waarop de gipsplaten aansluiten (blank hout) natuurlijk niet. Zie onderaan bericht de foto's.

Kan hier een hoekprofiel op om het mooi weg te werken? En zo ja, hoe werken we dat dan aan de kant van de balk weer weg?
We spelen ook met het idee om het hele schuine dak af te timmeren met gipsplaten over de gordingen heen. Dit zouden we eventueel willen doen met behulp van metalen profielen tussen de gordingen, waar we gipsplaten tegenaan zouden zetten. Dan is het hele afwerkprobleem van de aansluiting gips/hout meteen opgelost en is de zolder meteen een heel stuk strakker.

Hebben jullie mooie oplossingen hiervoor?
Zijn er dingen waar we rekening mee moeten houden? (Zijn metalen profielen tussen gordingen bijvoorbeeld een goed idee, of kunnen we beter werken met groot houten regelwerk tegen het schuine dak? Het dak heeft al isolatie aan de buitenzijde, moeten we aan isolatie dan aan de binnenzijde nog iets doen?)

Hartelijk bedankt!

IMG_1260.jpeg
.
IMG_1259.jpeg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • JiskeB

  • #2
  Vriendelijke *bump* van bovenstaande :)
  Heeft iemand op dit forum hier tips en/of tricks voor?

  Bedankt!
   

  StucDennis

  Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #3
  Enige strakke optie is de hoek om gaan met gips en rest van schuindak aftimmeren en dan hoekstrip plaatsen.
   

  Hharbers

  • #4
  Giplsplat iets korter maken
  Hoge stuc stop strips onder de gipsplaat steken en daar tegeaan stucen ?
   

  StucDennis

  Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #5
  Dat kan ook. Dan ga je naar 15mm dikte qua stucstop. Alleen moet je deze nog wel vastzetten aan de balk. Je kunt het er niet los achterschuiven. Dan zul je gipsplaat eerst weer moeten verwijderen/inkorten/stucstop plaatsen en gips weer herplaatsen.
  Of gips deels loshalen inkorten en weer vast schroeven door plaat en stucstop heen.
   

  JiskeB

  • #6
  Dit werk moet nog steeds gedaan worden. In de tussentijd moest er verder nog een tussenwandje gezet worden, nieuwe elektra getrokken, afwerken etc.. dus deze aftimmering stond even op een laag pitje. Nu kunnen we weer!

  Ik geloof dat ik de optie van Hharbers niet helemaal begrijp - en helaas de uitleg van StucDennis erbij ook nog niet.
  Het plan is nu om ook de schuine wand verder af te timmeren met gipsplaten. Is dan de optie van plaat loshalen en stucstop plaatsen nog wel zinvol?

  Qua aftimmeren van het schuine dak: op metalen profielen, of met houten regelwerk - wat is jullie inschatting?
  En gezien het dak aan de buitenzijde is geïsoleerd, moeten we nog iets doen aan isolatie aan de binnenzijde?

  Bedankt weer!
   

  StucDennis

  Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #7
  Heb even een paar foto's gemaakt ter verduidelijking. Dit is het idee van Hharbers. Dit is een manier om doormiddel van stucstop een nette overgang van gips naar de houten dakspant te maken.
  Maar als jullie kiezen voor verdere aftimmering moeten we het maar vergeten.
  Keuze metalstud of houten regelwerk maak niet uit. Misschien wel in kostprijs. Wanneer het dak vanbuiten is geïsoleerd kun je binnen verder bouwen zonder dampwerende folie oid.
  IMG_20201016_135647.jpg
  IMG_20201016_135629.jpg
   

  JiskeB

  • #8
  Ah oke! Dat maakt het wat duidelijker. Als we inderdaad gaan aftimmeren over de schuine wand, dan laat ik deze optie verder maar zitten. Toch bedankt voor het maken van de foto's!

  We gaan het aftimmeren maar eerst eens proberen met metalen profielen, eens zien hoe dat bevalt. Bedankt voor de verdere info ook!
   
  • Like
  Waarderingen: StucDennis

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu