Afwerken zolder met gips

Beto9

  • #1
De binnenkant van mijn zolder wil ik afwerken met gipsplaten op een regelwerk van houten latten. Ik pas geen isolatie toe, de bedoeling is het dak van buitenaf te isoleren zodra de panlatten/pannen aan vervanging toe zijn of wanneer de zolder als slaapkamer gebruikt gaat worden.

Nu tocht het flink tussen het dakbeschot door. Mag ik direct tegen het dakbeschot een folie aanbrengen om dit tegen te gaan? Moet dit dampopen of dampdicht zijn? Geen tocht langs de gipsplaten zal toch iets van koude/warmte tegen houden.

De situatie moet kunnen blijven zitten als de isolatieplaten over het dakbeschot van buitenaf worden gelegd. Of dit normaal gesproken dampopen of -dicht is, weet ik niet. Het zijn van die schuimplaten waar vaak al latten op zitten waar vervolgens de panlatten op komen.

Is het voor een onverwarmde zolder trouwens aan te bevelen groene waterbestendige gipsplaten te gebruiken? Dit is wel mijn idee.

Huidige situatie:

- Pannen
- Panlatten
- Dakbeschot (houten planken)
- Gordingen

Gepland, graag jullie advies:

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je degelijke pannen hebt gaat je dak heeeeeeeeeel lang mee. De bedoeling zal dan wel even duren. :wink:
Die folie maakt niet een van de twee.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Als je gaat isoleren: Dampdichte folie binnen. Mag zelfs direct achter de gipsplaat, deze hoef je niet te ventileren.

Wel zou ik eea combineren: Eerst isoleren vanaf de buitenzijde, vervolgens binnen de folie plaatsen en daarna afwerken met gipsplaat.
 

Beto9

  • #4
Eerst isoleren heeft uiteraard de voorkeur, maar van buitenaf is dat een aardige kostenpost.

Wat wellicht wel een optie is? Regelwerk tussen de gordingen maken van 40mm metal studs. Deze opvullen met 40mm isolatie, daarover klimaatfolie en dan de gipsplaten.

Kan dit kwaad i.c.m. eventuele isolatie over buitenkant van het dakbeschot?

Dan is de zolder toch al iets geïsoleerd, en in vergelijking met een regelwerk van latten, scheelt dit vrij weinig in verlies van ruimte. Meer dan 50mm kan ik in ieder geval niet missen (inclusief gipsplaat).
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Klimaatfolies hebben alleen (in mijn ogen beperkte) toegevoegde waarde in de zomer. In de winter zijn ze ook gewoon dampdicht door de lage RV.

Door niet te isoleren, maar wel alvast folie aan te brengen krijg je een koud, niet geventileerd oppervlak waar de waterdamp op condenseert, met schade aan de gipsplaten als gevolg. Óók als je aan de binnenzijde zwak ventileert.

Pas na isoleren gaat de folie zijn echte functie als dampscherm invullen. Tot die tijd werkt het alleen maar averechts.
 

Beto9

  • #6
Bedankt voor de input, dus als ik het goed begrijp:

Ik kan beter de C4 profielen gebruiken, daartussen isolatie (bijv. steenwol) aanbrengen. Daarover een dampdichte folie, niet specifiek een klimaatfolie, dan de gipsplaten.

Wellicht moet ik de isolatie van buitenaf in dat geval maar weglaten. De isolatiewaarde zal dan niet enorm zijn, maar dit is denk ik wel de beste optie met behoud van ruimte en zonder de hoge kosten van isolatie van buitenaf. Ik houd het dan op een dampdoorlatende, waterkerende onderdakfolie zodra het dak aan renovatie toe is.

Daarnaast is de zoldervloer wel al ruim geïsoleerd, Rc 4,5 (16/17cm dik), tussen de vloerbalken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu