Afwerken plafond keuken (onder badkamervloer)

Joblon

  • #1
Ondanks het lezen van alle informatie op het forum kom ik er niet 100% uit.
Op de eerste verdieping van onze woning wordt in een (tot nu toe als slaapkamer gebruikte) kamer een badkamer gemaakt. Vloerbedekking en vloerdelen zijn tot op de houten balken verwijderd, en er is een zwaluwstaartvloer gelegd welke binnenkort wordt afgewerkt.
Onder deze badkamer zit de keuken. Aan de onderzijde van de badkamervloer zijn tegen de houten balken plafondplaten geschroefd. Daaronder zijn kabels en leidingen bevestigd.
We willen het keukenplafond iets verlagen zodat de kabels en leidingen uit het zicht zijn, en direct isoleren, maar waar doen we goed aan?
We dachten te werken met aluminium profielen die we rondom ongeveer 15 cm vanaf het plafond plaatsen. Daartegenaan gipsplaten, daarop dampdicht folie en 10 cm glaswol en een paar cm vrije ruimte voor ventilatie.
Waar ik mee zit is of dat folie wel/niet nodig is, omdat eventueel vocht/condens dan geen kant meer op kan vanwege de zwaluwstaartvloer die waterdicht wordt afgewerkt.
En wat te doen met het plafond van de badkamer zelf? Plafond wordt ook hier verlaagd. De tussenvloer tussen badkamer en zolder bestaat uit houten balken met daarop een houten vloer.
Graag uw reactie.
 

Tiho

  • #2
Waarom gaat u alle vloeren isoleren? Keuken en badkamer zijn lijkt me verwarmt dus thermisch heeft het niet veel nut. Is de zolder wel onverwarmt?

Als u nog geen geïsoleerd dak heeft zou ik dit eerder overwegen dan het isoleren van het plafond van de badkamer. Er is heel veel vocht dat kan condenseren hier en bovendien is het lastig dicht te maken. Doelende op lichtpunten e.d.

De profielen waar u het over hebt zijn neem ik aan metalstud? Deze zijn van staal geen aluminium.
 

Joblon

  • #3
Bedankt voor je reactie, Tiho.
We willen de plafonds verlagen omdat deze vrij hoog zijn en indien mogelijk/nodig gelijk isoleren, zodat niet alle warmte via het plafond naar de verdieping erboven gaat. Groot huis dat slechts door twee personen wordt bewoond. Beneden zal het altijd rond de 22 graden zijn, de verdieping erboven een graad of 18, evenals op de zolder.
Het zolderdak is overigens goed geïsoleerd.
Kan het kwaad anders alleen glaswol op de verlaagde plafonds te leggen, puur tegen contactgeluid en isolatie? We hebben namelijk nogal wat pakken over van het isoleren van het dak.
De profielen zijn lichtgewicht, kan nu even de verpakking niet bekijken (licht in nieuwe huis), maar neem aan dat dat inderdaad dan metalstud is.
 

Tiho

  • #4
In dat geval zou ik op het plafond tussen keuken en badkamer isolatie leggen zonder folie. Omdat de ruimtes beiden bijna even warm zijn, is er geen dauwpunt.

Boven de badkamer zou ik achterwege laten aangezien het dakvlak al geïsoleerd is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu