Afwerken gips plafond en muur

BraboFries

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ben op dit moment bezig met het isoleren en opknappen van mijn bovenverdieping. Ik loop een beetje vast op de aansluiting van het gipsen plaffond, op de rechte muur. Op de foto's zie je de PIR platen tussen de balken zitten, bevestigd met de panlatten. Op die panlatten worden tussen de balken gipsen plaaten geschroefd, zodat ik de balken mooi in zicht houd tussen het gips.
Nu vraag ik mij dus af hoe ik de gipsen plaat het beste kan laten overlopen in de muur waar het dak op rust. Op dit moment zit er glasvezelbehang op deze muur, dit zie je er half afhangen, dit gaat er ook helemaal vanaf. De afweking van de muur ben ik nog niet helemaal over uit.
Ik zat zelf aan het volgende te denken; op die muur bouw ik een kleine voorzetwand en plaats daar ook gips op, zodat ik de gipsplaten op de muur en op het dak aan kan laten sluiten?

Ik ben niet super ervaren in verbouwingen, maar wil graag leren. Mijn excuses als ik het niet helemaal duidelijk uitgelegd krijg.
WhatsApp Image 2022-10-08 at 16.56.16.jpeg
WhatsApp Image 2022-10-08 at 16.56.16 (1).jpeg
WhatsApp Image 2022-10-08 at 16.56.16 (2).jpeg
 

Ijssel87

  • #2
Afwerklijsten gebruiken een optie?
 

Sander 1972

  • #3
Zit er tussen de plaat en dak beschot wel ventilatie ruimte?

Verder is de hoh maat te ruim voor gipsplaten, als onder die tapen wat voor hout zit? neem aan een 2/3
 

Nth

  • #4
Jouw idee met de gipsplaten eronder lijkt mij wel een goede. Tijdens het voegenvullen zou ik een papier-voegband gebruiken op die naad. Neem dan een rol met een vouwnaad erin.
En ik denk dat een laser lijn wel handig is om het waterpas te monteren.
 

BraboFries

  • #5
@Sander 1972
Nee, de platen zitten zo tegen het dakbeschot aan. Na lang uitzoeken tot de conclusie gekomen dat er geen voor of tegens zijn aan het plaatsen van de PIR platen tegen het dakbeschot, of met ventilatie ertussen. Er zit aan beide kanten aluminium. Daarnaast is er sowieso wel een beetje ventilatie, aangezien het dakbeschot er al sinds 1930 opzit en niet overal meer netjes aansluit. Er zijn geen lekkage's.
Onder de tape zit CLS, 38x39. Hierop zitten de planlatten geschroefd die het pir vasthouden tegen het dakbeschot. De gipsplaten worden op de panlatten geschroefd.

Ik heb besloten het op deze manier te doen omdat ik zo de draagbalken het meest mogelijk zichtbaar houdt.

@Nth moet ik voor die gipsplaten een voorzetwand bouwen of kan ik die gipsplaten zo tegen het oude stucwerk zetten?
 

Nth

  • #6
Dat kan gewoon met dotten tack-kit of fixfinish.

Weet je al of je normale of AK platen wilt? AK heeft een verlaging bij de randen en vind ik zelf wat fijner voegen, kan je namelijk een gaas of band in de voeg leggen zonder dat je een verhoging krijgt op de plaat, en dat verlaagt de kans op scheurvorming. En in jouw situatie kan het nog wel eens gaan "werken" op dat hout.

En leg je ze horizontaal of verticaal?
Horizontaal leggen heeft als voordeel dat je over een lange afstand tegen die muur een strakke lijn kan maken, maar dan is een AK plaat minder handig vanwege die verlaagde zijkanten - en is dat lastiger voegen omdat je met die hoek van de muur te maken hebt dan.

Wat je eventueel ook zou kunnen proberen is op de rug van een plaat, in het midden, een snee maken over de lengte en dan de plaat voorzichtig breken (maar dan wel zorgen dat het papier aan de voorzijde heel blijft). Dan heb je dus één plaat die tegen de muur én het dak gevouwen zit. dan heb je geen papierband meer nodig op die naad. en kan je alsnog de AK versie gebruiken. Als je dit doet zou ik tussen 2 houten planken klemmen zodat die breuk echt zo recht mogelijk wordt.

De andere optie is om met gewone gipsplaten langs de muur te gaan horizontaal maar dan zou ik die naad kitten met een flexibele niet krimpende overschilderbare kit. Deze manier is wel het makkelijkste.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu