Afvoerpijp HR-ketel door buitenmuur

Pkemper

 • #1
Hallo medeklussers,

Onze HR-ketel hangt op de zolderverdieping. De afvoerpijp gaat door het dak. Wij willen het dak isoleren met isolatiefolie en een dakraam plaatsen. Daarbij is het niet handig als de afvoerpijp doorsteekt en de ruimte is straks beperkt.

De HR-ketel hangt tegen de buitenmuur. Is het mogelijk om de afvoerpijp boven de ketel direct door de buitenmuur te laten gaan? Of mag deze geen 90 graden hoek maken? Ik heb namelijk begrepen dat een HR-ketel via de afvoerpijp ook lucht aanzuigt.

Mocht dit een erg ingrijpende operatie worden, dan willen we dit laten doen (ik weet het, niet echt doe-het-zelf). Hebben jullie enig idee wat een dergelijke aanpassing zal gaan kosten?

Alvast hartelijk dank!

Met vriendelijke groet,

Paul Kemper
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Fiesiekus

  • #2
  Kan probleemloos.
   

  Chathanky

  • #3
  De vraag is of de rookafvoer daar geplaatst mag worden.
  Het is niet zo zeer de vraag of het kan, moet kunnen.

  Je mag geen rookgas afvoeren in de nabijheid van een ander perceel.
  Zoek even op verdunningfactor, je komt dan vanzelf onderwerpen tegen wat wel en niet mag.
   

  Pkemper

  • #4
  De positie van de afvoerpijp verandert niet veel: het hoekje om van het dak naar de gevel. Hooguit een meter. Maar ik heb inderdaad even info opgezocht over de verdunningsfactor. Ook een rekenmodule gevonden. Met de huidige afstanden valt dit binnen de norm.

  Als de aanpassing niet ingrijpend is, lijkt mij dit een goede oplossing.

  Dank voor jullie reacties.
   

  Xr8

  • #5
  Let wel op dat er bij sommige ketels specifieke geveldoorvoeren voorgeschreven worden.

  Zorg er tevens voor dat de muurdoorvoer goed afloopt naar de ketel. Dit soort doorvoeren zijn bij foutieve plaatsing gevoelig voor ijspegelvorming.
  Iets wat nogal gevaarlijke situaties kan opleveren.

  Een geveldoorvoer is te verkrijgen in concentrisch, dwz 130 80mm of 2 x 80mm. De eerste kan bij weinig ruimte nogal eens problemen geven ivm het te plaatsen broekstuk. Welke van 1 pijp weer 2 maakt. In dit geval kun je de 2 x 80mm toepassen.

  Succes.
   

  Pkemper

  • #6
  Het betreft een Intergas Kombi Kompakt HR 22 (de merknaam mag ik hier niet noemen). Inmiddels heb ik een montagevoorschrift gevonden met de beschrijving van de geveldoorvoer.

  Is een concentrische pijp energiezuiniger (doordat deze de luchttoevoer verwarmt ofzo) of maakt dat niets uit?

  De pijp gaat straks vrijwel direct boven de ketel door de muur naar buiten. De pijp zal dus slechts zo'n 50-60 cm lang zijn. Zonder kombidoorvoer vind ik de aansluiting netter (de ketel hangt op zolder in het zicht). Daarom ben ik benieuwd of dit in rendement veel scheelt.

  Alvast bedankt voor jullie reactie.
   

  Xr8

  • #7
  Dit zijn nou net lastige ketels in combinatie met een geveldoorvoer. De aansluitingen zitten nl bijna achteraan op de ketel.

  Heb deze dingen wel eens aangelegd met geveldoorvoer. Hierbij hebben we vanuit de ketel eerst met 2 45 gradenbochten een verzet naar voren gemaakt en daarin een 90 graden bocht gezet. Dit bij zowel luchttoevoer als rookgasafvoer. Deze twee 90 graden bochten hebben we aangesloten op een 2 x 80mm geveldoorvoer. Weet niet of intergas wellicht een speciale doorvoer aanbied.

  Nadeel van bovengenoemd probleem is dat je voldoende ruimte boven de ketel moet hebben. Er bestaan overigens wel korte 90 graden bochten. Werden bij Nefit nog wel eens gebruikt. Misschien kun je dan de 2 45 graden bochten kwijt raken.

  Succes.
   

  Pkemper

  • #8
  Xr8: Dank voor jouw reactie.

  Er is wel wat ruimte boven de ketel, dus ik heb wat speling.

  Op dit moment zit er boven de ketel een broekstuk en heb ik 1 concentrische afvoer door het dak.

  Is het beter om deze concentrische afvoer te behouden (maar dan door de gevel) of is 2 x 80mm net zo goed?
   

  Xr8

  • #9
  Maakt niets uit. Nadeel bij een muurdoervoer is dat je het broekstuk vaak slecht kwijt kunt. Zeker bij genoemde ketel. Broekstukken zijn overigens ook in een platte ruimtebesparende uitvoering te krijgen.

  Zou in dit geval de gaten goed aftekenen en door een diamant boorder 2 gaten van rond 90 laten boren en een muurdoorvoer nemen van 2 x 80

  Succes.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Merk er bij gezet, bij dit soort vragen is het veel gemakkelijker het merk er bij te zetten, hebben andere klussers er eventueel ook iets aan.
   

  Pkemper

  • #11
  Duidelijk!

  Door het broekstuk wordt de ruimte inderdaad wat krap en de aansluiting wat rommelig.

  Als het toch niets uitmaakt, ga ik inderdaad 2 gaten laten boren om 2 afvoeren te plaatsen.

  Bedankt!

  Jan: Prima! Ik dacht juist dat het niet mocht, vandaar ...
   

  Xr8

  • #12
  Je mag geen merken aanprijzen volgens de regels, echter sommige artikelen zijn zo specifiek dat je de naam beter kunt noemen. Dat heeft dan niets met aanprijzen of reclame te maken maar is louter voor de duidelijkheid.

  Succes.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu