Afvoeren overtollig water uit kelder

Theredspecial

  • #1
Goedendag allemaal,
We hebben een kelder die langzamerhand steeds vochtiger is geworden dankzij allerlei hoge gebouwen in de omgeving (...). Buren hebben dit soms opgelost met epoxy-oplossingen, maar dat leidt alleen maar tot optrekkend vocht in de muren. Kortom, van de regen in de drup. Wij hebben daarom gekozen voor een ontvochtiger die het vochtigheidspercentage van ~99% nu naar ~65% heeft gekregen. Acceptabel voor een kelder.

Alleen... het reservoir van de ontvochtiger moet handmatig worden geleegd. Geen probleem als je veel thuis bent, maar lastig als je wegbent. Het percentage loopt namelijk makkelijk weer op naar ~99%. De ontvochtiger staat lager dan een afvoerbuis richting riool (en dat riool ligt sowieso ook hoger dan de ontvochtiger). De ontvochtiger hoger neerzetten is niet mogelijk, vanwege het plafond in de kelder.

Nu heb ik dus bedacht om het reservoir te vervangen door een ander, groter reservoir. Hierin zou ik een pompje kunnen leggen die het water het riool inpompt.

Mijn adviesvragen aan jullie zijn nu:
- Is dit handig?
- Welk soort pomp zouden jullie aanraden?
- Nog tips voor het grotere reservoir?
- Andere aanbevelingen?

Ik hoor graag van jullie!
Theredspecial
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je kunt kijken naar een condenswaterpomp voor airco's; die zijn precies voor dit scenario bedoeld. Je hangt die dan lager dan de ontvochtiger en de vlotter zorgt ervoor dat het water weggepompt wordt zodra het reservoir van de pomp vol is.

Een groter reservoir lost niet echt iets op, tenzij je ontvochtiger geen directe uitgang heeft waar een slangetje op kan (of je niet een gat daarvoor wil maken in het oude reservoir).
 

De Bob

  • #3
Kijk ook eens bij bilge pompjes die gebruikt worden op schepen.
In een plastic bak(je) zetten, en hij doet zijn werk.
Alleen meestal 12 of 24 volt, maar dat is makkelijk op te lossen door een omvormertje
 
Laatst bewerkt:

ADDave

  • #4
Ik snap even niet waarom omliggende gebouwen effect hebben op de vochtigheid in jouw kelder.

Epoxy coating is er voor om het omringende grondwater buiten te houden maar doet niks aan condensatie.
Condens ontstaat als de oppervlaktetemperatuur van de wanden onder het dauwpunt ligt van de omgevingstemperatuur.

Ik ben geen expert in kelders maar volgens mij kan je dit alleen oplossen met heel veel ventileren of wanden isoleren. Een ontvochtiger pakt het probleem niet aan, maar verminderd alleen de overlast.
 

ABCDE

  • #5
Andere gebouwen in de buurt met grote funderingen kunnen grondwaterstromen veranderen waardoor deze lokaal hoger worden.

Een ontvochtiger is inderdaad symptoom bestrijding maar maakt een kelder wel opeens weer bruikbaar voor opslag zonder schimmel en roest.
 

ADDave

  • #6
Hmm... interessant. Weer wat geleerd :prima:
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Theredspecial

  • #7
Inderdaad ABCDE, dat is wat er is gebeurd. En in een andere straat iets verder op: houten palen, dus omlaag brengen grondwaterspiegel kan ook niet echt
 

Theredspecial

  • #8
Dat soort pompen had ik nog niet gezien, klinkt interessant. Ik ga het eens even onderzoeken.
Symptoombestrijding is het inderdaad, maar dat is even niet anders.
 

Juul..

  • #9
Voor mijn CV ketel die een paar maanden geleden is vervangen in de kelder is ook een condenswaterpompje geplaatst, werkt perfect. Het is eigenlijk niet meer als een bakje met een pompje met een vlotter erin, die het water door een slangetje naar de afvoer pomp als het water in het bakje een bepaald niveau bereikt. Deze zijn ook verkrijgbaar met een contact bedoeld om de ketel uit te schakelen als de pomp niet meer werkt, zodat je kelder niet in een laag water komt te staan. Hier kun jij denk ik ook wel iets mee (misschien is het wel exact hetzelfde als wat in een eerdere reactie werd geadviseerd voor airco's)
 

Theredspecial

  • #10
Condenswaterpompje is besteld, er was net een leuke aanbieding. Van het weekend eens klussen met aansluiten, goede plaatsing en elektra.
 
Laatst bewerkt:

Theredspecial

  • #11
Aanvullende vraag: de pomp is voorzien van een mogelijkheid om een alarm aan te sluiten. Handig, maar als die afgaat terwijl we niet thuis zijn, heeft het toch minder nut. Iemand ervaring met dat alarm zo te gebruiken dat de pomp eventueel uitgeschakeld wordt. Of misschien zelfs een smart home oplossing waarbij ik een alert krijg op mijn telefoon?
 

Auto-Geen

  • #12
Water sensor !
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Theredspecial

  • #13
Werkt geweldig tot nu toe, dank voor de tips!
Het smart home deel moet ik nog uitdenken en oppakken, maar goed.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu