Afvoeren in de badkamer

IJsselstein

 • #1
Morgen ga ik de afvoeren door de vloer boren. Voor wasmachine, wastafel en voor douche(bak). Is in alle gevallen 40 mm de juiste maat?

Ik heb een schematische tekening bijgevoegd. Kan ik zoals in de tekening vanaf alle drie de punten met 40 mm pvc uitkomen op één buis (40 mm) en daarmee naar de hoofdafvoerleiding?

Op de punten waar de 'rondjes' staan komen aparte beluchters. Is dit de juiste plaats voor de beluchters?
In de tekening niet te zien, maar de horizontale delen lopen af.

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  De standleidingen kunnen allemaal 40 mm.
  De liggende leiding vanaf wasmachineleiding 50 mm.
  1 beluchter bij de wastafelafvoer is voldoende.

  Succes.
   

  IJsselstein

  • #3
  Jan, bedankt voor je antwoord.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Je kunt trouwens ook kiezen, om voor de wasmachineafvoer een beluchte sifon te nemen. ben je in één keer klaar. Neem een geschroefde uitvoering, makkelijker demonteren indien er een verstopping is.

  Verder nog dit: in de symbolische tekening komt (begrijpelijk) niet tot uiting welke typen aansluitingen je gaat gebruiken.

  Gebruik nergens een haakse aansluiting, altijd een die onder 45° op de andere pijp aan komt (+ nog een 45° bochtje). Gebruik voor de haakse bochten steeds 2 x 45° bochten achter elkaar, geen 90° bochten.

  Dit voor een soepele doorstroming, en nog veel belangrijker, de mogelijkheid bij verstopping een ontstoppingsveer of hogedrukspuit erdoorheen te kunnen voeren. Daarvoor kan het ook handig zijn, om op een "strategische" plaats een 45° aftakking te maken met een schroefdop er op.

  Maar de genoemde schroefbare sifon bij de wasmachine biedt ook die mogelijkheid, omdat die er helemaal afgehaald kan worden in zo'n geval!
   

  Espaan

  • #5
  Als je toch nog kunt kiezen zou ik voor de doucheleiding ook 50 mm kiezen. Ik weet niet wat voor douchekop je erop gaat zetten, maar met de stortdouches van tegenwoordig komt er best veel water tegelijk naar beneden.

  Dan hangt natuurlijk ook af van de doucheput aansluiting, als dat 40mm is, dan heeft het geen zin lijkt me.

  Maar Jan raadt 40 mm aan, dus wellicht is dat voldoende.
   

  IJsselstein

  • #6
  Allemaal bedankt voor de reacties. Kees, even over de beluchter. Die is nodig omdat de douchebak de sifon van wastafel en wasmachine kan leegtrekken etc.

  Zoals door Jan voorgesteld wordt bij een te grote zuigkracht van het water lucht aangezogen door de beluchter en blijft het water in de sifons staan.

  Inmiddels heb ik vandaag 3 gaten van 40 mm. door de betonvloer geboord. Dat heeft me heel wat tijd gekost. Als eerste kwam ik vanmorgen thuis met een hand-diamantboormachine van een verhuurbedrijf. Die bleek toen ik wilde beginnen een kromme as te hebben. Ik terug. Helaas was dit de laatste. Naar de andere kant van de stad voor een andere etc.etc. Uiteindelijk heb ik na uren 3 mooie ronde gaten...

  Gerard
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  De beluchter van zo'n sifon, zoals ik noemde zit ná de sifon (rioolzijde dus). Naar mijn idee maakt het dus niet uit, of de beluchter in de leiding van wastafel of wasmachine zit, als er maar belucht wordt...

  Maar een losse beluchter kan natuurlijk ook. Dan moet je wel een aftakkinkje maken + bochtje, want de standaard PVC beluchters moeten verticaal staan.

  Zorg wel dat de beluchter op een plek zit waar je er als het nodig is bij kunt. Indien het rubber afsluitertje ervan oud en hard wordt, en je krijgt een onverklaarbare stank, is het toch wel handig als je die beluchter enigermate kunt bereiken. Ik bedoel dus: stop hem niet weg achter een plafond of zo.

  Ik heb zelf gezocht of ik een beluchte (kleinere) sifon voor een wastafel kon vinden: niet gelukt, alleen voor 40 mm pijp.

  Wat betreft die gaten: ik heb er ooit twee gemaakt, 45 mm. Zal een mooi waterballet geweest zijn...
   

  MarcoDezicht

  • #8
  Als je het echt goed wil doen moet je aan het eind van de liggende leiding een belucht/ontluchtting maken. Dit kan door middel van een binnenshuis beluchter, maar ook met een beluchter door het dak.

  Alle aansluitingen wel met 45 graden onder de vloer aan sluiten en op de standleiding met 90 graden.

  Hier mee bedoel ik de aansluiting op de ligende van uit de badkamer onder 45 graden en op de standen leiding 90 graden.

  Als je dit zo doet komt het wel goed .
   

  H@ns

  • #9
  Een kleine aanpassing/toevoeging op al het bovenstaande:
  De aansluiting van de horizontale leiding op de verticale standpijp moet gewoon recht zijn en niet onder 45 graden!

  Dus zo; -| i.p.v. zo; \|
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu