Afvoer wasmachine te hoog?

Jbd85

 • #1
Ik wil de afvoer voor de wasmachine op zolder plaatsen maar door ander buizen komt de sifon wat van de vloer te staan.

Vanaf de horizontale afvoerbuis is er nu nog 30 cm tot de bovenkant van de wasmachine. Zie de fotos

Op de sifon komt nog een stuk buis tot waar de wasmachine afvoerslang nu op de foto staat.

Kan ik zit zo plaatsen of is dit niet handig?
IMG-20230130-WA0002.jpeg
IMG-20230130-WA0002.jpeg
IMG-20230130-WA0000.jpeg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #2
Dat gaat niet lukken. Water zal uit de buis waar je de slang in hangt omhoog komen. Misschien als je de stankafsluiter zo ver als mogelijk gaat zetten zodat de horizontale buis een beetje buffer is.
 
 • Like
Waarderingen: Jbd85

Jbd85

 • #3
Hoe zou dat er ongeveer uit komen te zien?
 

Jbd85

 • #4
Dit is hoe ik het wil doen. De verticale buis komt op 90cm hoogte. Net iets hoger dan de wasmachine.
IMG-20230130-WA0002.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #5
In een Samsung handleiding las ik, dat Samsung een hoogte van de afvoerbuis adviseert van 60 tot 90 cm tov. de vloer waar de wasmachine op staat.

Ik kan me dus niet voorstellen dat de beoogde contructie voor de wasmachine problemen zal opleveren, je zit immers vrijwel aan die 90 cm en een paar cm meer zal wat dat betreft geen problemen opleveren.

Het is echter wel zo, dat een dergelijke constructie voor wat betreft de afvoer problemen zou kunnen opleveren. De sifon zit met 30cm buis erboven en een afvoerdiameter (zo te zien) van 40 mm wel erg dicht bij de slang. Het is niet ondenkbaar dat je problemen gaat krijgen, dat de afvoer overloopt tijdens het afpompen van de wasmachine.

De sifon (op een andere plek) lager zetten en dus een langere lengte erboven zou beter zijn. Eventueel een buffer om afvoerwater op te vangen zou ook kunnen, maar dat vergt een extra constructie, die ook niet echt gebruikelijk is, dus die je zelf in elkaar moet knutselen van diverse buizen met kleiner en grotere diameter (+ overgangsstukken daartussen). En dat kost dan weer ruimte die je niet hebt.

Als je het opnieuw legt, gebruik dan een schroefbare sifon met beluchter. Die kun je altijd weer uit elkaar halen en eventueel aanpassen. En het is mogelijk om zo'n sifon eraf te halen om de afvoerbuis door te steken met een ontstoppingsveer, iets wat je bij zo'n vast sifon nauwelijks voor elkaar krijgt.

Zo'n sifon bedoel ik:
Sifon met beluchter.jpg
 

Charel

 • #6
Voor de zekerheid mag je dat gerust nog een wat hoger brengen .
Sowieso kan je nog altijd problemen krijgen bij gedeeltelijke verstoppingen of een slecht afvoersysteem.
Je kan dus best met een rubber mof of overgang de slang waterdicht aansluiten op de buis van 40 mm.
 

Klushandig

 • #7
Denk zelf ook dat je op de huidige manier problemen krijgt in de afvoer. Je zal de buis daarom iets moeten verlengen. Dit zal voor de was machine weinig problemen geven, die pomp zou het aan moeten kunnen.
 

Jbd85

 • #8
Bedankt voor de tips de horizontale buis kan niet lager door de buizen bij de cv ketel en trap. Dus als ik de verticale buis zo hoog mogelijk maak zou het goed moeten gaan...

Ik kan de sifon wel lager plaatsen maar dan moet het water alsnog weer omhoog om de horizontale buis richting afvoer in te lopen. Is dat dan handig? En het is inderdaad 40mm buis
 

Jbd85

 • #9
16750812576238689453828261218888.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #10
Kees schreef:
Ik kan me dus niet voorstellen dat de beoogde contructie voor de wasmachine problemen zal opleveren, je zit immers vrijwel aan die 90 cm en een paar cm meer zal wat dat betreft geen problemen opleveren.
Ik zou me kunnen voorstellen en weet bijna zeker dat ze vanaf de vloer meten. Maar goed verderop wordt het aangepast.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #11
Wgb schreef:
weet bijna zeker dat ze vanaf de vloer meten.
De pomp in de wasmachine is berekend op een bepaalde maximum opvoerhoogte.
Indien de wasmachine hoger geplaatst wordt, dus op een of ander plateau, mag/moet de afvoer dan ook hoger zitten.

De afstand t.o.v. de vloer is dus niet bepalend, maar de afstand tov. de onderkant van de machine. Dat dat in veel gevallen dezelfde hoogte is, omdat de wasmachine op de vloer staat, doet hier niet ter zake.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #12
De sifon niet lager plaatsen, dan wordt het waterslot alleen maar groter, dat geeft iets meer weerstand en kans dat het water dan niet snel genoeg doorstroomt.
Gewoon de verticale buis zo hoog mogelijk, zodat je nog net aan de voorschriften voldoet. (of niet uit hoger, want in die voorschriften zit wel wat marge)

Als je alles aan het aansluiten bent, even een rioolveer door het oude deel halen. Doordat daar de cv opzit, kan dat deel redelijk dicht zitten.
Daarna om het jaar even een veer erdoorheen, want een wasmachine en cv combi verstopt sneller.
Leg het dus zo aan dat je zonder veel moeite er een veer doorheen kan halen. Bijvoorbeeld met een extra Y-stuk met een schroefdop erop.
 
 • Like
Waarderingen: Jbd85

Jbd85

 • #13
Ik heb nu een schroef sifon gehaald om later de leiding schoon te kunnen trekken.

Vraagje nog: kan ik de horizontale buis beter 50mm maken zodat het water nog sneller wordt afgevoerd of maakt dat weinig uit.

Voor de duidelijkheid de sifon hou ik zoals op de foto maar ik maak de verticale buis daarop zo lang mogelijk volgens het boekje max 90cm maar ik maak er een meter van dan is de buis 40 cm lang vanaf de sifon.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #14
Jbd85 schreef:
kan ik de horizontale buis beter 50mm maken zodat het water nog sneller wordt afgevoerd of maakt dat weinig uit.
Dat hangt ervan af, welke maat de buis daarna naar beneden toe heeft. Is die inderdaad ook 50 mm, dan zou een 50 mm horizontale buis zeker schelen in afvoercapaciteit. Is de verticale buis 40 mm, dan scheelt het nauwelijks, zou je daarmee hoogstens een soort buffer creëren door middel van die grotere buis.

Zelf zou ik het gewoon eerst proberen met de bestaande horizontale buis van 40 mm.

Ik denk dat de wasmachine echt wel kan leven met een 10 cm hogere afvoerbuis dan volgens het boekje. Als er onverhoopt toch problemen zijn met afvoercapaciteit, kun je er altijd nog een paar cm af halen, makkelijker dan erbij maken. Alhoewel je met een schroefsifon gewoon veel makkelijker de zaak kunt aanpassen.
 
 • Like
Waarderingen: Jbd85

Jbd85

 • #15
De verticale afvoer die naar het riool gaat is 50mm.
Ik ga het inderdaad eerst met de 40mm buis proberen.
Bedankt allemaal voor het meedenken.:prima:

Ik laat nog even weten of het allemaal naar behoren werkt.
 

Dimkal

 • #16
Kan niet goed zien hoe het aan het elkaar geknoopt is onder de ketel maar hou er rekening mee dat hoe hoger je de sifon/stijgbuis bij de WM hebt zitten hoe groter de kans is dat het water bij de ketelsifon er uit gaat komen.
 
 • Like
Waarderingen: Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #17
@Dimkal Dat is een goed punt, maar als het water er daar uitkomt, zou het met een lagere buis bij de wasmachine het er bij de wasmachine uitkomen.
We hebben ooit wel eens iets verzonnen, waarbij de wasmachine slang uitkomt in een bak die dan langzaam leegloopt. Zeker niet ideaal en ik denk ook niet dat dat het toen is geworden.
Bij een afvoer die verder schoon van binnen is, zonder haakse bochten verderop, zou het goed moeten gaan.
 

Jbd85

 • #18
Even een update:

Net de eerste testwas gedraaid en de afvoer lijkt het water goed af te voeren.
Bedankt voor alle hulp!
IMG-20230205-WA0000.jpeg

Nog alleen nog de aparte groep aanmaken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu