Afvoer wasmachine direct op hoofdleiding riolering

Frank-

 • #1
Beste mensen,

Ik ga onze wasmachine verplaatsen naar de kelder. Daar wil ik de afvoerslang van de wasmachine direct laten uitkomen in de hoofdriolering (onder een hoek van 45 graden). De hoofdriolering (gresbuis) bevindt zich t.o.v. de wasmachine op een hoogte binnen de marges van de wasmachine. Ruimte om een sifon o.i.d. te plaatsen is er echter niet (de gresbuis loopt op buikhoogte door de kelder en de wasmachine moet al hoger geplaatst worden om op hoogte te komen, hoger kan ie niet).

Kan ik problemen verwachten als ik een dichte aansluiting maak?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #2
Ergens moet toch een syfon komen. Ik heb hier geleerd dat je de slang niet luchtdicht met het riool mag aansluiten.
 

Lichtpunt

 • #3
Lijkt mij dat het hoofdriool de wasmachine als overstroomreservoir gaat gebruiken!
 

Frank-

 • #4
Maar waarom moet er dan toch een sifon komen? (Welke functie heeft die?)

En als er wel een sifon tussen zit, direct op de buis, dan helpt dat toch niet tegen het eventueel "overstromen" van het riool. (Wat ik hier nog niet heb meegemaakt.)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #5
Maar hoe wil je een aansluiting maken in de gresbuis

Plaats eens een foto hoe het zit

je kan ook dit plaatsen produkt url helaas offline
 

Frank-

 • #6
Dag Henk,

Even een foto en wat toelichting. (Op de foto alleen de bestaande gresbuis zoals die nu loopt, de wasmachine staat er nog niet zolang ik niet zeker weet dat ik hem meteen kan aansluiten.)

De buis loopt waar ik de aansluiting wil maken op een hoogte van 153 cm vanaf de vloer van de kelder. Ik wilde de aansluiting tussen de muur en het koppelstuk gaan maken.

Over een paar maanden gaan wij verbouwen, en zal het stuk gresbuis waar ik nu de aansluiting op wil maken vervangen worden door een pvc buis, die verderop aangesloten zal worden op de bestaande gresbuis.

Zeer waarschijnlijk gaat er dan ook een sanibroyeur komen omdat na de verbouwing de vaatwasser en andere keukenlozers middels de pomp op het riool zullen moeten worden aangesloten. De aansluiting die ik nu wil maken is dus tijdelijk, maar moet dan wel tijdelijk goed genoeg functioneren. Als ik de wasmachine op de sanipomp ga aansluiten doe ik dat met een wasbakje als tussenstop, omdat we regelmatig een kookwas draaien en ik zo mijn bedenking heb bij het direct lozen van dat hete afvalwater op een sanibroyeur. Die heeft volgens mij een piekbelasting van 75 graden. (Iemand daar een visie op / ervaring mee?)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #7
Als het eerst tijdelijk zit kan je ook een specie kuip met een klok pomp er in gebruiken met een vlotter.

maar het probleem word je aan sluiting die krijg je daar niet tussen beter een stuk leiding direct vervangen in pvc waar je een T-stuk in kunt plaatsen

Anders ga je in contact met de fabrikant en vraag als daar ook een op lossing voor is de kook was.
 

Frank-

 • #8
Die aansluiting op de gresbuis wordt niet zo'n probleem, dat heb ik al vaker aan de hand gehad.

Punt is dat de wasmachine zo dicht bij de hoofdleiding komt te staan dat ik mij afvraag of het geklungel met een sifon, waar dus geen ruimte voor is, nog iets toevoegt aan de afsluiting. Wat beluchting betreft voorzie ik geen problemen omdat de hoofdleiding waar de slang op uit zou komen veel groter is en goed belucht is, reden waarom ook de ont/beluchting volgens mij geen probleem zou mogen opleveren(?)

Omdat ik op een flauw afschot naar de hoofdleiding ga en de afvoerbuis dan dus horizontaal gaat lopen, verwacht ik dat een sifon de afvoer van het water gaat belemmeren. Nog afgezien van het feit dus dat voor een sifon eigenlijk geen plaats is.

Vandaag ook eens informeren bij de plaatselijke speciaalzaak.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
 • #9
Hoe zit de afvoer van de ketel aangesloten.
 

Frank-

 • #10
De afvoer van de ketel zit aangesloten op een pompje die via die opgerolde afvoerslang (zie foto) rechtstreeks op de gresbuis zit aangesloten. Dat functioneert overigens prima.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #11
Als er regenwater via die gresbuis naar het hoofdriool wordt afgevoerd zou ik er nog eens heel goed over nadenken. Zie ook de opmerking van Lichtpunt.
 

Frank-

 • #12
Ga eens kijken wat ze bij de speciaalzaak vinden van de volgende combi:

Slang op goede hoogte gekoppeld aan een y stuk, direct op de gresbuis, met bovenop een beluchtertje.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #13
Hoe koppel je die dan vast op je gresbuis want dat spul is niet te zagen knapt vaak.
 

Fr.

 • #14
Ik zaag niets, ik boor met een fijn steenboortje een rondje uit.

Bij de speciaalzaak waren ze niet zo sceptisch over de constuctie, maar ik had bedacht om de slang in een krul te laten zodat ik in de slang een soort waterslot krijg. Proefondervindelijk ben ik er net achter gekomen dat de wasmachine de slang waarschijnlijk leegspuit. Daarom toch besloten eerst een andere constructie proberen.

To be continued zullen we maar zeggen. Ik post nog wel een foto van het resultaat.
 

Frank-

 • #15
Ok, wat later dan de bedoeling was, maar het is zo goed als af.

Heb uiteindelijk proefondervindelijk ervaren dat een sifon geen probleem moest zijn. (Daar een tuinslang in gehangen, vol open om te kijken of het water weg kon, kon met gemak.)

Met klein steenboortje gat gemaakt in gresbuis (zie foto). Met wat kunst en vliegwerk de afvoer gefixeerd aan de balken uit het plafond. Foto's spreken voor zich (slangklemmetjes op de slang van de wasmachine om te voorkomen dat deze losschiet, er komt overigens nog een opstaand randje rond de wasmachine om er zeker van te zijn dat ie er nooit vandoor kan trillen).

Overigens ook nog contact gehad met iemand van de pompenfabriek. Zij durven geen uitspraak te doen over het al dan niet problematisch zijn van een kookwas. In plaats daarvan kreeg ik een slap antwoord dat men tegenwoordig op steeds lagere temperaturen wast... Toch, voor de hygiëne draaien we regelmatig een kookwas met soda, dus daar hebben we dan niet veel aan. Mocht er later nog zo'n pomp komen dan laat ik het afvalwater eerst in een wasbak lopen en via een zo lang mogelijke buis naar de pomp zodat deze voldoende is afgekoeld.

Bedankt voor het meedenken en tot de volgende klus!

 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #16
Leuk gemaakt en mooi in beeld gebracht.


Nu maar hopen dat je geen verstopping krijgt in je gres buis.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu