Afvoer wasmachine correct geïnstalleerd?

Nathalie_

 • #1
Beste mensen,

Dankzij alle informatie die ik vind op dit forum, twijfel ik eraan of onze aannemer de afvoer van de wasmachine correct geïnstalleerd heeft. Zie foto. Mijn verwaching was een afvoer die laag uit de muur komt met een laag geplaatste sifon en vandaaruit een Y splitsing voor wasmachine en condensdroger. Het ziet er nu dus anders uit.

Ik heb 1 klein wasje gedraaid om de afvoer te testen. Het werkt grotendeels. Er kwam geen water of schuim uit de afvoer. Mijn vrees dat het water rechts uit de afvoer zou spuiten, zo de wandcontactdoos in, bleek ook niet gegrond. Wel trekt de sifon leeg, met rioollucht tot gevolg en hangt de slang met het uiteinde onder water.

Extra info: de gehele badkamer is opnieuw aangelegd, waardoor alle buizen schoon en glad zijn. De nieuwe badkamer is op de 4e etage van ons huis, waarbij de nieuwe standleiding heel veel verticale meters maakt. Er zijn 2 beluchters (5 cm) geplaatst bij bad en toilet. De standleiding gaat NIET door tot op het dak. Bij het doortrekken van de wc, legen bad of wasbak borrelt de afvoer van de douche en spat er water op, zonder rioolstank.

De aannemer denkt nu ook dat de splitsing aan de rechterkant bij de wcd wellicht niet veilig is. Hij stelt voor om er twee rubbere overgangsstukken op te plaatsen. Een beluchter erbij kan volgens hem niet en bovendien houden de overgangsstukken de rioolgeur tegen.

Ik ben bang dat het afsluiten van de afvoeren ertoe zal leiden dat elders sifonnen leeggetrokken worden, met rioolstank tot gevolg. Misschien niet nu, maar wel over een tijdje wanneer de pijpen kleiner worden door vervuiling. Of misschien ook wel al per direct... Vinden jullie die vrees van mij terecht?

Oplossingen zijn:
1. Tegels eruit en normale aansluit maken. Ik hoop dat het zover niet hoeft te komen.
2. Beluchter in het midden erbij, buizen verlengen naar boven. Voor mij ook niet echt een optie, omdat ik de kast ombouw die gaat komen niet hoger wil maken dan de hoogte van de wasmachine/droger.
3. Toch rubbere overgangsstukken erop??
4. Anders, namelijk:.......

Heel erg bedankt voor het meedenken!!!

Nathalie.

20210310_083542.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  De aansluiting kan zo niet gemaakt worden.
  T-stuk verkeerd om.jpg

  Beste is 1. Tegels eruit en normale aansluit maken.
  Ook moet de aannemer een goede riolering maken zodat het na behoren werkt.
   

  ABCDE

  • #3
  Ja... dit kan nooit goed gaan he.

  1) De buis boven de sifon moet veel langer zijn
  2) Je hebt nu direct na de Sifon al een 90 graden bocht de muur in. Hoe het daarna loopt schrijf je niet, maar is wel handig om te weten.
  3) Standleiding moet wel door het dak voor ontspanning
  4) Beluchters zijn geen alternatief voor fatsoenlijke ontspanning. Ze kunnen ook geen overdruksituatie verhelpen.

  Een complete schets / beschrijving van de afvoeren zou fijn zijn, compleet met gebruikte diameters en soorten hulpstukken.

  Nathalie_ schreef:
  Hij stelt voor om er twee rubbere overgangsstukken op te plaatsen.
  Hij weet gewoon dat zijn constructie fout is en gaat nu proberen er met wat gefrutsel vanaf te komen in plaats van het fatsoenlijk op te lossen.
   

  Nathalie_

  • #4
  Tja, dit is eigenlijk de enige foto die ik heb:

  IMG-20210202-WA0016.jpg

  Vanaf linksboven komt de douche, rechtsboven de cv en vanaf links het bad. Alles gaat naar rechtsonder waar de standleiding is gemaakt en waar ook het toilet staat. De wasmachine staat aan de onderkant van de foto. Achter de muur gaat het recht naar beneden en uit mijn herinnering met 2 hoeken van 135 graden naar rechts, naar de standleiding. Volgens mij zijn de gebruikte buizen 40 mm.

  Groeten, Nathalie.
   

  Nathalie_

  • #5
  IMG-20201106-WA0000.jpg


  En de beluchter onder het bad. Jammer dat ik niet meer foto's heb gemaakt...
   

  ABCDE

  • #6
  Ik zie al twee verlopen waarvan zeker eentje niet bovenin zit. 40mm is ook te dun voor de wasmachine. Staat al heel lang 50mm voor, bij meer dan 3,5m zelfs 75mm.
   

  Nathalie_

  • #7
  Hoe zou je het oplossen? Het hoeft niet perfect volgens het tekstboekje, maar wel acceptabel en werkbaar.

  Ik vind dit heel lastig. Onze aannemer is in het afgelopen jaar toch een vriend geworden.

  Met vriendelijke groeten,
  Nathalie.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Een echte vriend maakt dat in orde. :denk:
   
  • Like
  Waarderingen: ABCDE

  Nathalie_

  • #9
  De vraag blijft hoe. Is er een redelijk tot goed alternatief bedenken ipv tegels eruit?
   

  ABCDE

  • #10
  Nee

  Of naja... wel, door de vloer heen en het van onderaf oplossen.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Het belangrijkste vind ik de afvoer van de wasmachine, het beste is de doorgang naar de andere kant van de wand.
  De doorgang mag 15 cm hoogte gemaakt worden als dat kan en dan een sifon zo laag mogelijk bij de vloer en daar een t-stuk 45 graden in lijmen.
  In het t-stuk twee stukken pijp erin lijmen die minimaal 80 cm vanaf de vloer afgezaagd worden, een paar beugels erop en dat stuk is klaar.
   

  Nathalie_

  • #12
  Bedankt voor jullie antwoorden. Het is niet wat ik hoopte, maar wel wat ik vreesde. Ik ga bespreken hoe we het op gaan lossen.

  Dank voor jullie tijd. Wat mij betreft mag dit item dicht.

  Groeten, Nathalie.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu