Afvoer Wasautomaat

Frans48

  • #1
Hallo Klussers.

Ik ben nieuw op dit forum en vraag hulp bij het volgende probleempje;

Op de afvoer van de wasautomaat is tevens de overloop van de CV aangesloten.

Na een wasbeurt blijkt er telkens ongeveer een halve tot hele liter vervuild water uit de wasautomaat uit de 'Y'verbinding te lopen, hetgeen ik opvang.

De zwanenhalzen heb ik losgeschroefd en schoongemaakt, maar daar bevond zich niets belemmerends. Ook de wasautomaat heb ik schoongemaakt.

Helaas blijft zich het probleem voordoen en nu vraag ik me af, of er iets met de loodrechte verbinding tov de afvoer, niet in orde is. Een schroefdop verwijderd en daaronder bevindt zich een kapje, dat ik er uit kan wippen, maar kan niet zien wat dááronder zit.

Heeft iemand een idee, hoe dit aan te pakken en eventueel op te lossen?

Dank alvast voor de moeite.







Op afbeelding 3 is te zien, dat het kapje van de loodrechte pvcbuis is verwijderd.

Groet... frans.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2


je standleiding is dicht geslipt dus beginnende verstopping



Dat kapje is je beluchter van je riolering

zaag dat buis door en laat je standleiding ontstoppen plaats dan een schuifsok en je stuk buis met beluchter weer.
 

Frans48

  • #3
Dank voor je snelle en bruikbare oplossing, Henk253. Die verticale pvcpijp schoonmaken lijkt het dus te zijn.

Ga er begin volgende week aan beginnen en laat het resultaat weten.

Mooi weekend verder.. Groet.. frans.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
:prima:

Succes verder
 

Frans48

  • #5
Tot op vandaag heb ik het volgende gedaan, om het euvel te verhelpen;

1. Soda en heet water door de verticale afvoerbuis van de wasautomaat gestort. Resultaat; nihil. Leidingwater stroomt er gewoon doorheen.
2. Vervolgens de cv-vulslang aan de wasautomaatkraan gekoppeld en het andere uiteinde in de opening van de verticale afvoerbuis van de wasautomaat. Kraan opengedraaid en 5 minuten laten doorspoelen. Geen drup overloop in de opvangbak.
3. Een machine was gedraaid, zonder kapje van de beluchtingsbuis; één achtergordijn op 40 graden en het kleine opvangbakje bakje, plus de lichtgroene opvangbak stonden tot aan de rand gevuld met vervuild water.

Conclusie; De afvoer, horizontaal, van de wasautomaat lijkt in orde, op het moment dat ik er leidingwater door spoel, maar lijkt verstopt, als de wasautomaat het vuile water er door heen pompt.

Volgende stap;

Het bovenste stuk van de beluchtingsbuis doorzagen, onderzoeken wat er aan de hand is en mbv een 'mof' de boel weer aan elkaar lijmen. Eventueel een nieuwe beluchtingsdop kopen.

Groet... frans.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik denk dat het voldoende is in het het y-stuk een verloop van 32 mm te lijmen en met een bocht van 45 graden een stukje omhoog te gaan.
Er zit nu een stukje tuinslang op de koperen pijp, de koperen pijp zo ver mogelijk inkorten zodat de afvoerpijp van 32 mm zo hoog mogelijk komt, eventueel een dop op de buis zetten, een gat er in maken en daar de tuinslang weer in hangen.
 

Frans48

  • #7
Ja, wacht eens even, Jan... het stuk tuinslang over de koperen buis, heeft met het overstorten van de cv te maken en daar heeft zich in 10 jaar geen enkel probleem voorgedaan.

Volgens mij gaat het om de beluchtingspijp van de wasautomaat afvoer, helemaal rechts. Bovenop die pijp zit een beluchtingsstuk gelijmd en dat wil ik eens doorzagen en onderzoeken. Als ik daar namelijk een slang inschuif en leidingwater er doorheen spoel en stel, dat het water gewoon wegstroomt, gelijk ik eerder in de afvoerbuis van de wasautomaat probeerde, kan het wel eens aan die beluchtingsdop liggen.

Een andere vraag, die opdoemt is, of het ook te maken kan hebben met de afvoerslang van de wasautomaat. Hoe ver mag die in de afvoerbuis gestopt worden of maakt dit niet uit?

Dank voor je reactie..

Groet... frans.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Als de slang er 10 tot 15 cm in hangt is het prima.

Ik heb begrepen dat het water lekte uit het y-stuk, vandaar mijn voorstel.
 

Kaajee

  • #9
Het zou natuurlijk goed kunnen dat de tuinslang pas een tijdje geleden verder in die buis gezakt is op de 1 of andere manier. Die steekt dan in de doorgang voor de afvoer van de wasmachine en kan dus zorgen dat bij een flinke hoeveelheid afvoer water ineens van de wasmachine er toch water door het y-stuk waar de tuinslang insteekt naar buiten/boven komt.
(de tuinslang blokkeert een goede/soepele afvoer/doorvoer van de wasmachine ahw).

Mij lijkt het simpelst om een 40mm 45 graden bochtje in dat y-stuk te lijmen, daar bovenop een stukje 40mm buis tot vlak bij de koperen buis.
(ik schat een cm of 20 a 30) Dan vanaf dat punt de tuinslang (iets inkorten) in dat stukje buis hangen.

Dan hoef je niet meteen te zagen enzo, en kun je eens testen of het dan nog lekt.

PS je weet zeker dat niet het hele y-stuk "lekt" dus dat bijv. de lijmverbindingen los zijn gaan laten?

(volgens mij was dit hier al eerder uitvoerig beschreven maar op de 1 of andere manier mis ik een paar berichten)
 

Frans48

  • #10
Dank voor je antwoord, Jan... Een volgende wasbeurt let ik er op of de lengte van de afvoerslang zo'n 10 tot 15 cm in de afvoerpijp hangt.

Groet.. frans.
 

Frans48

  • #11
"Het slangetje te ver in de buis doorgeschoven"...Dat zou een optie kunnen zijn, Kaajee. Ook dit controleer ik bij een volgende wasbeurt en je uitleg over de optie van het 'bochtje' lijkt me ook een aannemelijke, maar eerst wil ik eens zien, hoe de beluchtingsdop in elkaarzit en of er bewegende delen in zitten, die mogelijk 'vastzitten'.

Dank, groet.. frans.
 

Kaajee

  • #12
De makkelijkste test eigenlijk is het volgende:
Doe de test met de wasmachine; laat hem vol water stromen en laat hem afpompen. Doe dit met de tuinslang eruit. Dus niets in dat y-stuk. Blijf erbij staan en kijk of er water uit dat y-stuk naar boven komt of dat het wellicht toch ergens anders uit sijpelt........

Dan hoef je eerst nog niets te zagen/kopen/klooien......
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13
Ik blijf toch bij dat de wanden van je afvoer dicht slippen.

heet soda er in gooien help niet, dat is zo weg.

Je wasmachine pompt meer water weg in 1 keer dan je water slang er in spuit.

net wat ik al eerder zei dat pijpje er afzagen en met een dikke onstoppings veer je standleiding wand aanslag verwijderen.
 

Frans48

  • #14
De volgende stappen heb ik nog ondernomen;

1. Het beluchtingsdeel doorgezaagd en er een 'mofje' tusengeplaatst.
2. De ontstoppingsveer plusminus 3 meter in de afvoer geschoven en de boel zo schoon mogelijk gemaakt.
3. Vervolgens een stuk tuinslang in de buisopening van het 'beluchtingsstuk' geschoven; zover mogelijk en de kraan opengedraaid. 10 Minuten laten spoelen.
4. De afvoerslang van de wasautomaat zo hoog mogelijk in de afvoerbuis geplaatst en met kabeltje en schroef aan de muur bevestigd, zodat die niet dieper in de afvoerbuis kan schuiven.

Net een machine was gedraaid en de boel blijft droog. Reparatie gelukt, zo lijkt het en met dank aan allen, die meedachten en mogelijkheden aandroegen.

Groet.. frans.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #15
:prima: opgelost

en nog bedankt voor het terug melden

Succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu