Afvoer van vaatwasser een probleem

The Scorpios

  • #1
Enkele maanden geleden hebben we een nieuwe keuken besteld. En we gingen er vanuit dat plaatsing geen problemen zou opleveren. De keuken komt op een andere plaats dan nu maar aan de andere kant van de gipsmuur zit af- en aanvoer van water en elektra. Dus dat zou simpel aan te sluiten zijn. Maar nu blijkt de afvoer een probleem.

De keuken komt in U vorm, zeg maar een A, een B en een C kant. Waarbij c trouwens een kookeiland is. A komt tegen een gisp tussenwand, B tegen een betonnen buitenwand. A bestaat uit kasten, B bevat de vaatwasser en aanrechtblad. Dus daar moet een af- en aanvoer komen voor water. Nu blijkt uit het installatieoverzicht van de keukenboer dat er achter de vaatwasser geen afvoer mag lopen. Ok, dachten we, die komt dan toch in het rechts gelegen aanrechtkastje. En van daaruit een licht hellende afvoer naar de links gelegen gipswand. Die afvoer zou dus aan de achterkant/onderkant onder de vaatwasser komen, aan de muur dus en niet erin. Nu blijkt de keukenboer te verklaren dat dat niet kan, dat er daar geen ruimte voor is. De afvoer moet weggewerkt worden in de betonnen muur dus frezen..... Totale afstand 60 cm (dwars van de kasten) plus 60 cm ( vaatwasser) plus 40 cm (aanrechtkastje). Dat is een behoorlijk stuk!

Dus onze vraag is:
Kan de afvoer wel onderlangs achter de vaatwasser ( Bauknegt GSXP 7143) Is daar ruimte voor? Hoeveel moet de afvoer aflopen over afstand van bijna 2 meter?
Of is het gebruik van slangen mogelijk?

En als er dan toch gefreesd moet worden, is dat een haalbare klus, m.a.w. hoeveel kun je uitfrazen met een freeszaagblad en hoeveel kost dat?

Mijn man is druk met andere dingen dus ik als vrouw probeer uit te leggen wat ons probleem is. Ik hoop dat ik hier een advies krijg.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Heeft de keukenboer er geen installatie tekeningen bij gedaan waar je rekenschap mee moest houden?

Misschien is het op te lossen met een andere type of merk vaatwasser ga evt in overleg met je keukenboer

Hoe zit de afvoer aan sluiting nu?

En kan je evt onder de vloer komen of is het een etage woning?

Meeste keukens staan op pootjes zodat daar ruimte onder door zit.
 

The Scorpios

  • #3
De keukenboer heeft summiere tekening gegeven. En daarin staat eis dat er geen aansluitingen achter apparaten mogen lopen. Dus water en elektr zal toch op hoogte plint moeten. Dus wordt krap aan met afvoer er ook bij.

Tis een etagewoning dus onder de vloer vinden de onderburen vast niet leuk.
Ik heb gezocht naar tekening van vaatwasser en er is ruimte 47 mm dus als alles precies goed gedaan zou worden, zou het moeten kunnen. Maar........ iets verkeerd en het past niet.

Heb offerte gevraagd voor freeswerk per meter nog geen 70 euro. Dus voor de zekerheid gaan we toch maar laten frezen.

Nu ga ik maar eens op zoek naar goede tekening hoe afvoer dan aangelegd moet worden. Bedankt voor meedenken.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Is die betonwand geen draag muur dan mag je er geen gleuf in maken.

Kan je een kopie van die tekening hier plaatsen waar de vaatwasser komt en hoe leidingen gaan lopen.

Bij ons zelf hebben wij een hoge aanrecht en daar hebben we onder de vaatwasser een houten blok van 5cm zodat daar de slangen langs kunnen.

Is de vaatwasser niet aan de rechterkant van gootsteen te plaatsen zodat je afvoer wel gewoon links langs kan.

doordat we geen tekening hebben is het voor ons ook gokken!

offerte gevraagd voor freeswerk

Kunnen ze wel zo laag frezen hebben ze dat bekeken dan?
 

The Scorpios

  • #5
Hmmm heb schema keuken bijgevoegd en tekening van vaatwasser. dus lijkt me te weinig ruimte voor afvoer onderlangs. Waar daar komt ook de aanvoer van koud en warm water. We krijgen tegenstrijdige adviezen.
Vaatwasser elders plaatsen is niet echt optie.

Elektra is geen probleem, die ligt er al grotendeels.

Waarom zou er geen gleuf gefreesd mogen/kunnen worden in de wand? De muur is ca. 18 cm dik. En nee ze zijn niet wezen kijken :oops: Mag er tot een maximaal ingefreesd worden? :roll:


[/img]
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Bedankt voor je tekening.

maar waarom kan dit dan niet dan is het probleem over.


als je een afvoer maat 50mm in de muur wilt frezen dan word dat punt van het beton zwakker waardoor scheuren kunnen ontstaan.

Dat frezen moet gedaan worden met diamant schijven die gekoeld worden door water en nu is ook net de vraag kunnen hun wel zo laag zagen.
 

The Scorpios

  • #7
Bij nader inzien is dit inderdaad toch wel een acceptabele oplossing. Het lost nl wel een lastig probleem op! Zeker omdat de ene vakman zegt dat frezen geen probleem is en de ander juist wijst op risico's.

Dus we gaan bespreken met de keukenboer of dit nog kan, lijkt ons wel mogelijk. Want dan zou de afvoer dus vanuit keukenkast zo naar beneden langs de vloer naar de naastgelegen ruimte kunnen.Afloop toch 1 cm per meter?

Dat wordt nu een stuk eenvoudiger. Bedankt voor de tips, opmerkingen en meedenken!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
:prima:

Succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu