Afvoer vaatwasser loopt over (met duidelijke foto's)

Mvdd

  • #1
Allereerst alvast bedankt dat je de moeite neemt om mijn topic te openen en te lezen!

Probleembeschrijving
De afvoer van mijn vaatwasser (Ikea Renlig DW60) loopt over en ik heb het helaas nog niet kunnen verhelpen of kunnen achterhalen waar het probleem zit. Bij gebruik van de hete/lange programma's, waarbij volgens mij meer water gebruikt en afgepompt wordt, gutst het water over de pijp (deel A op foto) heen waar de afvoerslang in hangt. Bij de korte/koude programma's lijkt de afvoer geen problemen te geven. De afvoer van de wasbak loopt gewoon goed door, maar ik heb het idee dat deze in het verleden wel sneller/beter afvoerde.

Gootsteenkastje.jpg
Gootsteen 2.jpg


Geprobeerde oplossingen
- Deel B losgehaald en gecontroleerd op verstopping/vervuiling, niets aangetroffen.
- Deel D losgehaald en gecontroleerd op verstopping/vervuiling, niets aangetroffen.
- Deel B losgehaald en de rioolreinigingsslang van de hogedrukreiniger er doorheen geduwd. Ik kwam niet verder dan 2 haakse bochten bij deel E.
- Bij deel C de boel opengemaakt en Supercleaners Ontstopper (voorbeeld video) er 4x doorheen gespoeld.


Vragen
1) Is in basis het hele afvoersysteem in het gootsteenkastje überhaupt correct aangelegd of dient hier iets veranderd te worden? Het viel mij op dat 40mm en 50mm buizen en een verloopstuk door elkaar zijn gebruikt en dat er veel haakse bochten zijn, maar weet niet of dit een probleem kan vormen.
2) Is het zinvol om de buizen bij deel E los te halen en daar de rioolreinigingsslang direct in te duwen? Deze buizen zijn gelijmd en ik weet niet hoe ik dit los kan halen.
3) Kan het probleem ergens anders door veroorzaakt worden dan een verstopping verderop in de buizen of het riool?

Alvast bedankt!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
De horizontale buis van B naar rechts lijkt omhoog te lopen, of is dat gezichtsbedrog?
Zijn die uitstekels bij D bedoeld om een slang op aan te sluiten?
 

Mvdd

  • #3
Die horizontale buis loopt inderdaad heel licht omhoog. De uitsteeksels bij D zijn volgens mij bedoelt om extra slangen op aan te sluiten voor spoelbakken die een extra afdruip gedeelte hebben. Onze spoelbak heeft ook zo'n klein bakje waar je een natte spons of stukje zeep in kan leggen. Boven onderdeel C zie je een witte slang lopen, die is aan de achterkant aangesloten. De 3 uitsteeksels zijn overigens niet open, als je ze wilt gebruiken moet je het afsluitende stuk plastic eerst wegsnijden.
 

cool1

  • #4
die tuitjes op D zijn inderdaad voor aansluiting vaatwasser. Eventuele spoelbakoverloop komt (bij ikea) uit op het ronde kommetje onder de spoelbak.
 

Mvdd

  • #5
Dus dat zou betekenen dat het hele donkergrijze gedeelte (deel A -> B -> E) van het afvoersysteem helemaal niet nodig is en ik de vaatwasser gewoon op een van die tuitjes erbij aan kan sluiten?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ja, probeer maar eens op een van die tuitjes.

Het probleem heeft een andere oorzaak:
De sifon (B) zit verkeerd om. De lage kant hoort de uitgang te zijn.
Als de buis naar A een stuk langer is zou dat geen probleem zijn, maar hier wel.

Ik vind het werken met 2 sifon wel beter,
op die manier minder geluid uit de wasbak als de vaatwasser pompt.

Verder eigenlijk best een zooitje,
ik zou de buis in de muur redelijk laag doorzagen, met 2 45 graden bochten de buis naar voren halen (i.p.v. met 2 90 graden bochten) en dan verder opbouwen, waarbij sifon B zo laag mogelijk komt te zitten.
 
Laatst bewerkt:

Mvdd

  • #7
Ik heb de vaatwasser aangesloten op de tuitjes bij de rechter sifon en het lijkt nu allemaal probleemloos te werken, zonder stankoverlast. Vooralsnog laat ik het hierbij, mocht ik weer tegen problemen aanlopen dan kan ik altijd nog alles eruit trekken en overnieuw aanleggen. Bedankt voor de adviezen in ieder geval!
 

LeonNuNu

  • #8
Bij mij loopt afvoer van vaatwasser ook weer over. 2 jaar geleden al opgelost maar nu loopt die ineens weer over. Afboer niet verstopt. Waarom nu ineens weer overlopen na hele tijd dat het goed is gegaan?
Of is toch iets niet goed bij deze installatie?
6C6862B4-958D-43CF-9083-2425E5BA905C.jpeg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Kunt u een eigen topic aan maken want dit vind ik geen installatie werk nadeel van dit type sifon aan sluitingen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu