Afvoer rechtsreeks op regenpijp

Robbywag

  • #1
Wij gaan op de eerste verdieping een badkamer maken. Nu zitten we nog te dubben over hoe we de afvoer gaan leggen.

Nu zat ik te denken om deze rechtstreeks naar buiten te boren vanaf de vloer van de eerste verdieping en dan aan te sluiten op de regenpijp.

Maar natuurlijk rijzen er dan meteen weer vragen.... Is dit mogelijk? En heb je s'winters geen bevriezingsgevaar?

Misschien dat er mensen op de forum zijn die het ook zo hebben gecontrueert??

Gr Robby
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Geen goed plan, leg gewoon een afvoer binnenshuis aan.
Buiten het risico van bevriezen is de regenwater afvoer niet geschikt voor heet water.
 

Azijnpisser

  • #3
Ik heb dit jaren zo gehad. (douche, bad en toilet via vermaler, welke de "chocomel" via een regenwaterafvoer kwijtraakte).

Ik kreeg pas problemen toen ik de HR CV ketel er ook op liet afvoeren. Een constant druppelende aanvoer doet bij vorst de boel dichrvriezen.
 

Robbywag

  • #4
Bij mij wordt er ook geen cvketel op aangesloten. Op de afvoer komen dalijk alleen een doche en een ligbad. Ook geen badmeubel/wasbak, dus betekend dit dat het in 99% van de gevallen ook nog eens warm water is...
 

Mistraller

  • #5
Het lijkt mij dat HWA buizen van hetzelfde materiaal is, en dus gewoon tegen heet water kan, HWA is alleen meestal niet gelijmd, en er zit nogal eens een flinke zwanehals onder de grond. Als die verstopt raakt, dan is het een flink karwei om dat te verhelpen.

Bij ons in de straat heeft ook iemand het gedaan, ik vind het persoonlijk vooral niet mooi, zo'n pijpje uit de muur. Het komt in elk geval een eventuele verkoop van een woning niet ten goede, je kan het naderhand bijna niet meer aanpassen.
 

Xr8

  • #6
HWA materiaal heeft in de regel een dunne wanddikte en is daardoor ongeschikt voor warmwater.

Wanddikte is maar 1,8mm tegen 3 of 3,2 bij buis geschikt voor riolering.

Het is wel hetzelfde materiaal maar een dunnere kwaliteit.

Succes.
 

Fiesiekus

  • #7
Volstrekt verkeerde zuinigheid. Gewoon een 110 mm dikwandige standleiding aanleggen en die op het hoofdriool aansluiten.
 

Xr8

  • #8
Volledig mee eens.

Succes.
 

Mistraller

  • #9
Het is voor bad en douche, dus 110 is dan wat overdreven. 50 zou voldoende moeten zijn, die kan je wat makkelijker kwijt.
 

Fiesiekus

  • #10
Zondermeer waar. Maar mocht je de ruimte hebben en evt. later een toilet aan willen sluiten; is die 110 wel fijn als ie er al "staat".

Zelf heb ik 7 jaar geleden een 110 mm leiding tot onder de badkamervloer aangelegd (toilet beneden werd vernieuwd) voor de wastafel en CV-ketel.

En heb 4 jaar later met veel gemak het nieuwe toilet boven, op die al aanwezige standleiding aangesloten.
 

Sewerboy

  • #11
Robbywag, heeft u al vastgesteld of het in uw woonplaats legaal is om het vuile water samen met het hemelwater te lozen? Waar ik woon en in de omringende gemeenten hier mag het absoluut niet. Vuil water en hemelwater word hier gescheiden afgevoerd.
 

Robbywag

  • #12
Fiesiekus schreef:
Volstrekt verkeerde zuinigheid. Gewoon een 110 mm dikwandige standleiding aanleggen en die op het hoofdriool aansluiten.
met zuinigheid heeft het natuurlijk niks te maken. Het is puur een kwestie van waarom moeilijk doen als het makkelijk kan... Dan daarbij is een leiding van 110 voor alleen waterafvoer totaal zinloos, maar dat ben je waarschijnlijk wel met me eens! Ik ben het wel net je eens dat het natuurlijk niet zo deftig oogt! Gr robby
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu