Afvoer overstroomt via inlaatcombinatie (?)

girlsweet

  • #1
Hoi allemaal! Ik heb zelf ongeveer 0 verstand van dit soort zaken en door heel veel erover te lezen op fora heb ik bepaalde onderdelen nu een term kunnen geven, maar dit zal niet foutloos gaan dus vergeef mij, haha.

Het probleem bestaat in principe niet als de kraan gewoon doorloopt, maar als er teveel water in 1x door de goot loopt, komt m’n keukenkastje vol water te staan. Ik heb het dan niet over een volle gootsteen, maar vanaf ongeveer 2,5-3 liter al. Bij het overstromen komt er ook altijd wat viezigheid mee, als het droog is doet het me denken aan kruimeltjes potgrond, ik zal een foto bijvoegen. Ik heb dit ook regelmatig aangetroffen in een droog kastje, waarschijnlijk nadat een kleinere overstroming vanzelf was opgedroogd.

Vorig jaar is er een loodgieter geweest, omdat de afvoerplug los was geraakt nadat ik de korfplug had losgemaakt, in een poging tot schoonmaken/ontstoppen. Toen heeft hij het een en ander vervangen, ik vermoed het grijze gedeelte van het hele systeem? Ik heb altijd last gehouden van een geur in het keukenkastje, en zelfs een mildere geur in het kastje ernaast.


Ik heb het P stuk van de sifon losgemaakt en hier redelijk wat vuil uit kunnen halen, voornamelijk uit het nog hangende stukje erboven, met een tandenborstel. Het was geen fraaie bedoeling (lees: bruine stinkende smurrie), maar niet per se iets wat echt duidt op een verstopping. De kraan loopt nu wel lekkerder door, dus het heeft wel iets gedaan.

Toen ik het weer dicht maakte, testte ik even of er niks lekte, en alles leek in orde. Toen ik de stop echter even dicht deed en een grotere hoeveelheid water probeerde door te spoelen, zat de vloer onder water. Toen realiseerde ik me ook dat het water niet uit de sifon, maar langs de zwarte buis stroomde. Na wat lezen online, kwam ik tot de conclusie dat het water toch ergens niet goed door kan lopen, waardoor het via de zwarte buis weer omhoog ‘spuit’ door de trechter (?).

Toen ik foto’s probeerde te maken, wat moeizaam ging doordat de Franke ervoor staat, besefte ik me dat die trechter ook scheef stond. Ik kon em met gemak weer recht zetten. De Franke gebruik ik trouwens ongeveer nooit, want hij spettert enorm, ook na het ontkalken van het kraandopje. Toen ik hier kwam wonen zat ie er al in (sticker: installed 30-01-2020)

Wat ik overigens wel apart vind, is dat de waterschade in de achterkant van het kastje meer richting het midden zit, hoewel dit mogelijk nog van de vorige lek zou kunnen zijn. Ook de bruine kringetjes om de andere delen van de sifon heen zouden duiden op opgedroogd water? Paar keer getest vandaag in ieder geval en ze blijven droog.

Wat kan ik het beste doen?

Ik hoop dat dit een enigszins duidelijk was, maar stel gerust vragen. Alvast ontzettend bedankt!

IMG_2245.jpeg IMG_2246.jpeg IMG_2253.jpeg IMG_2250.jpeg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het water staat zo hoog in het siphon. Hoe hoog is of staat het randje van de tweede foto.
2246 moet een stuk hoger zijn ten opzichte van 45.

IMG_2245.jpeg IMG_2246.jpeg
 
  • Like
Waarderingen: girlsweet

girlsweet

  • #3
Hi Wgb,
Bedankt voor je reactie! Ik begrijp alleen niet helemaal wat je bedoelt
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
De zwarte afvoer slang van de inlaatcombi hoort iets langer te zijn en meer naar beneden te gaat voor ie het witte T-stuk in gaat.
Ik denk dat je die wel kan dwingen een iets diepere bocht te maken, bijvoorbeeld door er een steen op te leggen. Er hoort iets water in te blijven staan zodat die als sifon werkt. Dan krijg je via die slang geen rioollucht meer.

De rest wordt mogelijk veroorzaakt door een beginnende verstopping, waardoor er bij veel water net niet genoeg weg kan. Het begin deel is schoon, na het witte T-stuk zit ergens een gedeeltelijke blokkade.
 
  • Like
Waarderingen: Bademutze

Lampje45

  • #5
Als ik het zo zie, kunnen er een aantal haakse bochten gewoon uit. En zal ook de doorstroming verbeteren, als het niet aan een beginnende verstopping ligt. De zwarte slang aansluiten voor de syfon in de loze aansluiting. Die wel een stuk lager moet komen. Om te kunnen "bufferen".
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Hier zitten meerdere problemen.
Die inlaat zit met slangen aangesloten, beter was een vaste aansluiting die gebeugeld zit zodat de afvoer bakje die er onder zit ook hoger komt.
Zoals @Lampje45 al zegt die haakse bochten er uit.
En die aan sluit witte T onder in ook om hoog.
Zodat je die zwarte slang meer een sifon krijgt.
Naamloos.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Zwarte slang zeker niet voor de sifon aansluiten, dan kan je nooit meer een volle wasbak laten leeglopen zonder problemen.

Als de doorvoer voor het witte T-stuk groter wordt komt er meer druk op de zwarte slang.
De doorvoer na het witte T-stuk moet beter.
Het witte T-stuk omhoog is wel goed, maar kans dat als je alleen dat doet het probleem juist groter word.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
@Jackd daarom moet de inlaatcombinatie ook om hoog een vast zetten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Die zwarte slang in dat Tstuk hoe is dat gemaakt. Bestaan er T stukken met een tuut voor een slang op te schuiven?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
  • Like
Waarderingen: Wgb

girlsweet

  • #11
Bedankt voor al jullie reacties! Ik kreeg geen meldingen meer dus ik zie het nu pas.

Wat ik mij ben gaan afvragen.. ik heb de zwanenhals losgehaald en compleet gereinigd, maar elke keer als er water uit die trechter stroomt, stroomt er viezigheid mee. Zou dat viezigheid dan niet onderin ergens bij dat T-stuk vandaan moeten komen? Dat bij de hogere druk van het water die stukjes mee omhoog komen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu