Afvoer lekbak wasmachine

Franken

  • #1


Dinsdag de sleutel gekregen van onze nieuwe (eerste) woning, vandaag de wasmachine aangesloten en eerste wasje gedraaid. De wasmachine staat in een lekbak, waarvan ik de afvoer zoals in de bovenstaande afbeelding heb aangesloten.
Waar ik al bang voor was is dat er nu bij het weglopen van het water uit de wasmachine water omhoog komt via de witte slang en zo terug de afvoerbak inloopt. Hierna loopt dit wel weg maar dit is natuurlijk niet zoals ik het had bedoeld :) (De afvoer van de wasmachine zelf is de pvc pijp die je linksboven in de foto achter de lekbak vandaan ziet komen, die loopt buiten beeld ook nog een 80 cm omhoog en daarin zit de afvoerslang) Net links van het expansievat zie je de 2 afvoeren samenkomen.

Zou ik het probleem op kunnen lossen door een sifon te plaatsen in het traject van de witte slang (en dus het geheel te vervangen door pvc)? Of blijft de wet van de communicerende vaten dan nog steeds parte spelen? Elk advies is welkom!

Zoals jullie merken ben ik een ontzettende newbee op het terrein van klussen, zoals ik al zei is het een nieuwe woning, maar ik wil het graag leren. Ik vrees dat ik alsnog iemand moet gaan zoeken om de klus te klaren, maar dat is een volgend probleem. Misschien vind ik hier wel iemand, en anders vast op werkspot (ben woonachtig in Nijmegen).
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Als het water weer omhoog komt, zit er ergens een beginnende verstopping.
Hoe lopen de afvoerleidingen verder achter het rode drukvat, kun je daarvan eens een foto plaatsen.
En met nieuwe woning, neem ik aan dat het geen hele nieuwe woning is. maar een oude bestaande woning zo te zien aan de oude leidingen.
Dat geeft soms wat verwarring.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #3
Zou er in ieder geval ook een sifon tussen zetten.
Scheelt een hoop stank.
Groeten b
 

Franken

  • #4
Het is inderdaad een oude woning (bj 1939).

De leidingen zijn helaas nog maar een klein stuk te vervolgen, omdat ze mooi zijn weggewerkt, zie foto's. Ze lopen wel over een vrij groot stuk horizontaal zoals je ziet. Zou dat het nog kunnen zijn of denk je echt dat ze voor een deel verstopt zijn?
Want als ik je goed begrijp zou het geen probleem mogen zijn dat hij op deze manier aangesloten zit? Het moet dus gaan om een te trage afvoer voorbij het aansluitpunt van de witte slang?



 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Zo te zien, is de leiding flink verzakt naar links toe.

Dan krijg je een dubbele sifon werking, en loopt het water niet goed weg.
Het kiest dan de weg met de minste weerstand, en dat is dus de lekbak.

Zorg eerst dat de leiding op afschot ligt, naar het riool toe.
Dat hoeft niet veel te zijn, als het maar afloopt.

Toch kan het zijn dat de leiding verderop wat verstopt zit.
Want uit de cv ketel komt ook veel vuil vettig drapwater, dat de leiding kan verstoppen.

Als je de leiding op afschot gaat leggen, zorg dan wel dat er geen spanning op de leiding staat, door deze echt omhoog te wringen.
Anders heb je kans dat de leiding of de verbindingen kapot knappen.
 

Franken

  • #6
Peter, wat jij al op de foto's dacht te zien blijkt inderdaad te kloppen! Het loopt een klein beetje op in de verkeerde richting. Zelf was ik daar niet opgekomen.

Bij nadere inspectie blijkt het direct bij de wasmachine afvoer overigens al mis te gaan:




Dat kan ik redelijk makkelijk verhelpen door een steuntje te plaatsen in het 'horizontale' stuk waar nu helemaal geen steun is en dit stuk dan net af laten lopen naar de eerste sifon toe:




Daar wordt het vrees ik wel wat lastiger, want ik kan het punt linksonderin op de overzichtsfoto (zie vorige post), wat op dat houtblokje rust, maar een klein stukje omhoog krijgen, door een muurbeugel die zich daar net achter begeeft. Die zal ik dus verwijderen, maar dan nog kan het geheel bijna niet omhoog door een verwarmingsbuis die daar loopt.
Zou ik dan het stuk waar de eerste sifon inzit het beste uit dat hoekje weghalen en voor de verwarmingsbuizen laten lopen?

Ik zal morgen eens een veer kopen en kijken of ik de buizen wat schoner krijg, of wellicht met behulp van wat waterdruk. Meteen een praktische vraag over de ontstoppingsveer. De langste die ik vind is te koop bij de praxis, deze van 10 meter, maar die is wel 9mm doorsnede. Is dat te dik of kan dat prima? Anders neem ik een kortere met dunnere doorsnede.

Een sifon in het traject van de witte afvoerslang lijkt ook geen overbodige luxe voor de stang, al ruik ik nu helemaal niets?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu