Afvoer getik

E.B.

  • #1
Al een tijdje heb ik last van getik in de afvoer in het keukenkastje. Het is meer een druppelend geluid. Het is voornamelijk bij warm water. Hoe warmer, hoe meer geluid. Bij het afgieten van kokend water is het het ergst. Het begint met snel tikken en daarna zit er steeds meer pauze tussen het getik. Het kan soms best lang doorgaan.

Nu heb ik al wat informatie opgezocht op internet en het kan te maken hebben met het uitzetten van buizen. Ik heb echter wel alles van kunststof. Dit schijnt goed te zijn. De zwanenhals en afvoerput heb ik een aantal weken al helemaal schoongemaakt. Hier ligt het dus niet aan. Bovendien loopt het water ook gewoon weg.

Wat kan het zijn? En is hier een eenvoudige oplossing voor? Ik ben niet echt handig, dus hoe eenvoudiger hoe beter. Ik begin mij behoorlijk te ergeren aan het getik/gedrup.

Bij voorbaat dank.

 

Henk E

  • #2
De afvoerbuis zal ongetwijfeld ergens tegenaan zitten, ik zou dit eens goed controleren, ook achter de witte plaat
kan ook onder de vloer zitten wat bij ons het geval is, maar onze vloer is wel van hout.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #3
Zo te zien zit de witte plaat ook strak tegen de afvoerbuis, wanneer hier een klein beetje ruimte tussen zit, kan je dit uitsluiten.


Calenta :cool:
 

E.B.

  • #4
Ontzettend bedankt voor de reacties en de tips.

Ik heb de witte plaat verwijderd, maar het getik is niet weg. Het zit dus waarschijnlijk bij de vloer?

Ook zit de pijp redelijk dicht tegen de muur, maar dit lijkt mij toch normaal bij afvoerbuizen?
 

Kacheltje

  • #5
Zit de buis ook gebeugelt?
Kans is dat door krimpen en zetten het geluid daar vandaan komt.
 

E.B.

  • #6
De buis zit zo te zien niet gebeugeld.

Vanmiddag ben ik er weer mee bezig geweest. Het is toch een echte 'drup' die door een druppel ontstaat. De afvoer is prima en het water loopt goed weg.

Het zit in de zwanenhals en komt dan denk ik van de kant waar het water naar boven gaat, want als ik in het putje water druppel komt er niet zo'n hard geluid.

Als het geluid komt, zie ik wel een druppel vallen. Waar die vandaan komt, zie ik niet en ik begrijp het harde geluid niet. Het is overigens ook bij koud water.

Zit er niets anders op dan de hele zwanenhals te vervangen? Of herkent iemand mijn probleem en heeft hier een oplossing voor.

Als ik de hele zwanenhals moet vervangen moet ik de buizen los wrikken. Deze zijn erg stevig vastgelijmd. Iemand een idee om dit klusje schappelijk uit te voeren?
 

Leensen

  • #7
Ik begrijp even niet hoe je het geluid kan horen en dan ook de druppel ziet vallen. Dan weet je toch ook waar het vandaan komt?

Als de kraan dicht staat en je hoort toch water de zwanenhals in druppelen, dan moet het water wel uit dat stukje horizontale grijze buis komen.
Die buis zou heel iets af moeten lopen naar achteren, maar wellicht loopt ie af richting de zwanenhals.
 

Tiho

  • #8
Zal de afvoerbuis erachter iets tegen kunnen lopen dat daar water in staat. Dan hoor je het water erin vallen als het door de zwanehals komt.
 

E.B.

  • #9
Ik begrijp niet helemaal wat je hier bedoelt?

Zo te zien komt de druppel toch gewoon van het afvoerputje. Het gekke is dat het veel langer door druppelt dan eerst. Kan het aan het afvoerputje liggen?

Overigens ontzettend bedankt voor alle moeite! Dit waardeer ik erg.
 

Tiho

  • #10
Ik bedoel de afvoer na de zwanehals. Waar hij de muur in gaat. Als daar misschien water in staat dat je daar druppels in hoort vallen. Elke druppel die er aan de ene kant ingaat komt er theoretisch aan de andere kant weer uit.
 

E.B.

  • #11
Laatste poging en dan geef ik het op:

Als ik in het afvoerputje kijk, lijkt het erop dat de 'duppel' ontstaat in de zwanenhals. Alsof de kant waar het water weer omhoog gaat elke keer een klein beetje water probeert te 'trekken'. Dit geeft het vervelende en hard plopgeluid. Bij kokend water is het meteen raak. Bij ander water kan het juist voorkomen dat het pas na een paar minuten begint.

Kan het zijn dat er te weinig water in de zwanenhals staat? Er staat wel water in, maar niet tot heel hoog. Wat is normaal? En hoe kun je dit aanpakken. Of herkent iemand dit?

Dit is mijn laatste poging. Anders zit er niets anders op dan afbreken, maar dat doe ik liever in het uiterste geval.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Misschien is het een kleine verstopping of een pijp die doorzakt.
Als er aan het water "getrokken" wordt zit er een beetje vacuüm in de buis, dat verklaart ook dat het met warm water erger is, door de afkoeling in de pijp komt er nog meer vacuüm en zal het zo lang druppelen tot het vacuüm opgeheven is.
Kijk eens of de pijp overal af loopt, vooral onder het keukenblok.
Plaats anders een beluchter op de afvoer.

Het water moet tot de groene lijn staan.
 

E.B.

  • #13
Als ik de omschrijving lees, moet dit wel het probleem zijn! Zo'n beluchter, waar moet ik die plaatsen, als je kijkt naar de foto? Ik zie dat er ook sifons met een beluchter in een bestaan. Is dit ook een idee?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Er ook sifons met beluchter maar voor zover ik weet niet in 40 mm.
De beluchter zal net achter de sifon geplaatst moeten worden, misschien lukt dat net als de bocht achter de sifon een bocht met spie wordt.
Meet e.e.a. even op en ga naar een installatiebedrijf voor onder delen en advies.

Misschien dat Henk hier meer over weet.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Er ook sifons met beluchter maar voor zover ik weet niet in 40 mm.
De beluchter zal net achter de sifon geplaatst moeten worden, misschien lukt dat net als de bocht achter de sifon een bocht met spie wordt.
Meet e.e.a. even op en ga naar een installatiebedrijf voor onder delen en advies.

Misschien dat Henk235 hier meer over weet.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #16
Dat tikken kan ook een soort van klokken wezen zodat je afvoer wat leeg trekt.

Je hebt sifons met beluchter 40 mm



Omdat je ook zei dat het bij koud water was.

Als je eerst heet water gebruikte en daarna koud water dan kan de leiding gaan krimpen en dan een tikkende geluid maakt.

Maar hoe is het geluid als achter schot er uit is.
En hoe loopt de afvoer onder het aan recht door of loopt deze door een houten vloer.
 

E.B.

  • #17
Na vandaag wat spullen gekocht te hebben, bleken de pvc-buizen zo vastgelijmd te zitten dat ik deze niet los kreeg. Aangezien ik niet de meest technische persoon ben, ben ik er maar mee opgehouden.

Zoals eerder al aangegeven en ook omschreven in andere fora kan het ook een verstopping zijn die diep zit. Ik ben dan toch maar zo slim geweest om vandaag een professional in te schakelen. Hopelijk ontdekken zij iets of weten ze het op te lossen.

Ontzettend bedankt voor alle moeite. Ik heb er veel aan gehad en ben er weer een stuk wijzer van geworden. Top!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu