Aftimmeren overkapping met rabat

Molshoop1984

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een stenen garage in de tuin. Van een deel van deze garage is de voorpui eruit gehaald, waardoor er een overkapping is ontstaan van 3 bij 5 meter.

De muren bestaan nu uit betonblokken. Deze wil ik afwerken met rabat hout. Hiervoor heb ik een raster van houten balken op de muren gemaakt. (om de 50 cm)

Nu heb ik hier 2 vragen over:

1. Kan ik de rabatplanken helemaal tot aan de grond en het plafond bevestigen? Ik ga ze horizontaal bevestigen. Of moet ik zowel aan de onder- als bovenkant een vrije ruimte laten? Overkapping is alleen aan de voorkant open. Hout heeft dus weinig directe weersinvloeden.

2. Ik wil de rabatplanken met 2 schroeven bevestigen per balk van het raster. Ik wil de schroeven eigenlijk aan de bovenkant in het dunne deel van de plank bevestigen, zodat de plank daarboven over de schroeven heen valt. Kan dit? Of moet je de schroeven altijd in het dikste gedeelte van de plank bevestigen?

Ik hoor graag van jullie!
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als we het over de standaard (driehoekige) rabatprofielen hebben dan kun je deze geheel blind bevestigen: in het dunne gedeelte spijker of schroef je de plank vast en de volgende rij dekt met de lip aan de onderkant de bevestigingsgaten af.

Persoonlijk zou ik boven en onder een kleine opening vrijlaten zodat de lucht kan circuleren achter het hout. Maak daarom dus ook geen horizontale balkjes op de muur want dan circuleert er niks. Monteer bij de openingen boven en onder speciaal gaas zodat er geen insecten en vuil achter kunnen komen.
 

Molshoop1984

  • #3
Bedank voor je reactie, BertPleizier.

De muur is 2,40 hoog. Is een opening van 2 cm boven en onder dan afdoende, denk je?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ja hoor. Het gaat er om dat er lucht achter het hout kan "stromen" voor circulatie.
 

Molshoop1984

  • #5
Bedankt! Ik ga ermee aan de slag
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Gebruik voor de rachels overigens wel geïmpregneerde latten. En vergeet niet dat sommige materialen van schroeven of spijkers vlekken in het hout kunnen geven na een regenbui. Kijk dit daarom even na, anders krijg je na verloop van tijd allemaal druipers als het hout vochtig wordt (ook al is alles blind bevestigd).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu