Aftapkraan radiator houden of niet? Zo ja, waar plaatsen?

De Zelf Klusser

  • #1
Beste mensen,

Ik ben bezig met een verbouwing. Ik verwijder alle radiatoren op de begane grond , omdat daar (watergedragen) vloerverwarming gaat komen. En ik vervang de draaiknoppen van alle radiatoren (dus die van de 1ste en 2de verdieping) met thermostatische radiatorknoppen. Voor het plaatsen van de thermostatische radiatorknoppen heb ik het cv-systeem geleegd (cv-ketel is op zolder). Dit heb ik gedaan via de aftapkraan van de keukenradiator op de begane grond. Dit is de enige aftapkraan, andere radiatoren hebben dit niet. Zoals al gezegd ga ik de radiatoren op de begane grond verwijderen, dus ook deze keukenradiator die als enige een aftapkraan heeft. Mijn vragen zijn:
- Als ik geen aftapkraan meer heb, kan ik later nog mijn cv-systeem legen? Zo ja, hoe?
- Zo nee, dan moet ik mijn aftapkraan houden, maar waar moet ik deze oude (of een nieuwe) aftapkraan plaatsen? Moet deze op een radiator op de 1ste of 2de verdieping? Kan ik überhaupt wel een aftapkraan van een radiator op een andere radiator plaatsen?
- Of kan de aftapkraan ook op de verdeler van de vloerverwarming die op de begane grond zal komen? Wat is hier wijsheid?

Mijn zorg is dus dat als ik de keukenradiator verwijder, die als enige een aftapkraan heeft, ik later het cv-systeem niet meer kan legen, en daarom op zoek ben naar een oplossing. Enige ideeën hierover?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Plaats afsluiters in de standleidingen tussen BG en 1e verdieping, en vlak boven de afsluiter een aftappunt. Een paar kogelkranen in 22 of 28 mm, een T-stuk en een afsluiter volstaan.
 

De Zelf Klusser

  • #3
Waarom adviseer je ook een afsluiter? Is alleen een aftappunt niet voldoende?
En bedoel je met standleiding de leiding vanaf de cv-ketel (op zolder) naar de vloerverwarming beneden?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Stel dat je onverhoopt een lek krijgt in je vloer verwarming, dan kun je deze separaat afsluiten.
Om je radiotoren te kunnen legen is het handig als het aftappunt onder de laagste radiator zit.

En inderdaad in de verticale leiding van boven naar beneden. Maar hier zal waarschijnlijk ook het cricuit voor de radiatoren vanaf takken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu