Afstellen Spouwmes en geleiding zaagtafel

Arjan'74

  • #1
Het spouwmes op mijn zaagtafel is smaller dan het zaagblad. Hoe stel ik deze het beste af? Moet het mes precies midden achter het blad staan. En hoeveel ruimte laat ik het best tussen het zaagblad en het spouwmes. Momenteel probeer ik dat steeds rond de 5 mm te houden.

Wie kent er daarbij nog een truc om de langsgeleider goed recht af te stellen. Ik merk soms dat als dat niet exact goed staat dat het werkstuk langzaam steeds meer klem gaat lopen tussen zaagblad en geleider.
 

Doeke

  • #2
Afstellen van het spouwmes:

Het spouwmes voorkomt vernauwing van de zojuist gezaagde sleuf achter het zaagblad, waardoor het zaagblad zou kunnen klemmen. In dat geval zou het werkstuk kunnen terugslaan.
Het spouwmes moet altijd gemonteerd zijn; verschuif het spouwmes zodanig dat de radiale afstand tot aan de zaag­tanden max. 10 mm en de afstand tot het hoogste punt van het zaagblad 2 a 3 mm bedraagt.
Bron: Universiteit van Antwerpen.
 

H@ns

  • #3
Bron: Universiteit van Antwerpen.
Wow!! En dan te bedenken dat ik het op de LTS heb moeten leren :P

Maar euh doe maar max 3mm ruimte aan de achterzijde, 10 is veuls te veul!

De dikte moet een haartje minder zijn dan het zaagblad en het spouwmes zit automatisch juist gepositioneerd in lijn met je zaagblad.
 

Arjan'74

  • #4
Ah, ik zie het al; met de MTS viel ik dus tussen wal en schip.....

3 mm okee, lijkt me wel te doen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Het recht zetten van de geleiding is vaak een probleem, vooral als je een universele zaagtafel hebt waar je je gewone handcirkelzaag, frees, decoupeerzaag en schaafmachine onder kunt zetten.

Ik heb zo'n zaagtafel zelf gemaakt en dan een aanslag voor de voetzool van de cirkelzaag gemaakt, zodat hij altijd precies haaks op de zaagtafel staat.
Voor de rest heb ik 2 metalen linealen aan 2 kanten in de zaagtafel gefreesd zodat ik de geleider aan de voor en achterkant precies hetzelfde in kan stellen.
Nu werkt het dan ook vrij simpel gebruikte app er onder weg, cirkelzaag met houder er onder, vastzetten geleider instellen en zagen maar.

Voorheen was ik altijd aan het meten tov. het zaagblad, dus meten vanaf 2 zaagtanden die dezelfde kant op wijzen en dan de geleider aan de voorkant van de zaag en achterkant van de zaag precies op de zelfde afstand zien te krijgen.

suc6

Gerrit Bakker
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Met een recht stuk plank o.i.d. tussen de zaag en de geleider is deze af te stellen, zorg er wel voor dat u het zaagblad ronddraait en de geleider afstelt op het contactpunt van de zaag op het materiaal.
Bij veel machines draait de zaag niet recht maar zit er een minimale slinger in, hier moet u rekening mee houden, het is nl. voldoende voor scheef lopen van de zaagsnede.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu