Afstand palen - Plaatsen van een schutting

Fr.

  • #1
Forumleden,

Ik wil voor het plaatsen van een schutting over een lengte van 16 meter planken van 4 meter lang gebruiken (rabatdelen) en deze in een halfsteens verband tegen hardhouten palen (7x7) bevestigen. Het gaat om ongeveer 15 lagen, hoogte circa 2 meter. De palen, 3 meter lang, zet ik een meter in de grond in het snelbeton. De ondergrond is hier vrij vast.

Nu zou ik het liefst de palen op 2 meter afstand van elkaar zetten omdat dat natuurlijk het beste uitkomt met de lengte van de planken maar vraag me af of dit een acceptabele constructie is. Een alternatief is om als afstand 1,80 aan te houden, dus:

x 1,80 x 1,80 x etc

maar dan heb ik wat meer afval, of

x 1,80 x 1,40 x 80 x 1,80 x 1,40 x 80 x etc

maar dat is een vreemde verdeling. Overigens maakt het voor het zich niets uit want de palen blijven immers achter de planken en dus uit het zicht.

De schutting gaat niet vol op de wind staan. Aan beide kanten staat op 6 meter afstand een volgende schutting.

Wie heeft wijze woorden?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Aangezien je de schutting dichtmaakt is het een aardige windvanger (de wind hoeft er niet per se op te staan). Een paalafstand van 2 meter vind ik wel wat veel daarom. Ga dan voor 133 cm (dus 3 op 4 meter).

Afhankelijk van hoeveel geld je aan palen wilt uitgeven (dit bepaalt uiteindelijk hoeveel je er neer kunt zetten en daarmee ook de tussenruimte) kun je de tussenruimte altijd gelijk verdelen, alleen krijg je dan soms getallen achter de komma.
 

Fr.

  • #3
Bert, bedankt voor het meedenken! Het worden uiteindelijk hardhouten planken van 3 meter en om de 1,5 meter een hardhouten paal in het beton.
 

renehi

  • #4
Ik zou de palen in de verzinkte inslaghulzen doen. Als de palen naar een jaartje of wat verrot zijn dan sloop je het hout weg, plaats je nieuwe palen in de hulzen en schroef je er weer nieuwe planken er tegen aan en klaar is klara.
Overigens heb je ook hulzen die je in beton stort en na uitharding beton zet je daar de palen in vast.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu