Afschot aanpassen

Knar48

  • #1
Op één van de platte daken van mijn huis staat een flinke plas. Dit dak is 10 jaar gelden vervangen en toen stond er ook al een plas van ca 5mm diep. Inmiddels staan er zonnepanelen op het dak en is de plas 20-25mm diep.
Binnenkort worden de andere daken renoveert en ik vraag me af of ik dan tegelijk deze plas moet aanpakken of dat ik dit zo moet laten. Het is een warm dak met 100mm EPS isolatie.
Om het op te lossen had ik het volgende bedacht:
Een stuk isolatie (100mm eps) van ca 200x200cm verwijderen en dat vervangen door afschotplaten 90>80mm en daarover nieuwe dakbedekking. De uitloop moet dan ook uitgehakt en lager geplaatst worden. Zie schets. De punt van het vierkant reikt tot aan het diepste deel van de plas.
Is dit een goede oplossing?

20221228_102457.jpg
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Nu staat er 25 mm water, afschot wordt 10 mm, dan blijft er m.i. nog steeds water staan.
Als zonnepanelen van maximaal 25 kg/m2 een toename van de doorbuiging van 15 tot 20 mm veroorzaakt dan is de balklaag niet zwaar genoeg.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Even hoor. Een stuk van 200x200 eruit en dat moet je opvullen met platen van 120x120.
Maak eerst een goed legplan, wat ik weet dat je met afschotplaten heel gemakkelijk veel snijverlies krijgt.
En diagonaal afschot maken zal ook niet meevallen.
 

Knar48

  • #4
@Rola, Ja dat is te weinig verval. Het moet meer worden. Ik begin met 100mm EPS. Als ik dan afschotplaten neem van 80 naar 70mm dan ligt het putje 30mm lager dan de rest. het hele stuk van 200x200 ligt aan de rand 20mm lager dan de rest van het dak. Misschien blijft bovenaan de afschotplaten nog een randje water staan, maar dat lijkt me niet zo erg.
Over de doorbuiging: Inclusief ballast is het gewicht veel meer dan 25kg/m2 en dat is kennelijk teveel. Ik ga de panelen draaien van ZO naar ZW zodat ze minder wind vangen. Tevens ga beplating op de onderstellen aanbrengen zoals tegenwoordig gebruikelijk is zodat ze nog minder wind vangen. Zo kan ik de ballast aanzienlijk verminderen en wordt hopelijk ook de doorbuiging minder.

@Wgb. De schets geeft het legplan aan. De pijlrichting geeft de richting van het afschot aan. Ik heb 4 afschotplaten van 120x120 nodig en nog een vlak stuk 80x80 bij de uitloop. Inderdaad flink wat snijverlies. Als ik het 180x180 zou maken dan zijn 3 platen genoeg, namelijk voor elk van de schuine stukken 1 plaat en nog 1 plaat voor 2 stukken van 60X120 daarnaast. Het diagonaal snijden of zagen van de platen lijkt me niet zo' n probleem en als dat goed gebeurt past het precies.
Is het leggen van bitumen op zo'n diagonaal afschot een probleem?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
In de praktijk zie je weinig dat ze diagonaal zoals jij voorstelt afschot maken.
Hoe wil je de dakbanen aanbrengen? Haaks over de diagonaal of gewoon van de uitloop en dan van onder naar boven. Door de knik wil de rol wel eens niet rechtdoor lopen. Het is maar een klein dakje maar toch.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu