Afscherming vide (balustrade) van glas/plexiglas

Kronowitz

 • #1
Hallo!

Wij hebben een split-level huis dus met enkele niveauverschillen.
Momenteel ben ik op zoek naar een oplossing voor de verhoging/vide in de woonkamer (zie foto 1, overigens van voor de verbouwing!).Het plan is om hier een kinderspeelhoek van te maken.
Derhalve dient er uiteraard een goede, veilige afscherming worden neergezet.

Het liefst willen er een helder glazen plaat plaatsen (zie foto 2, voorbeeld van internet geplukt)De afmetingen van de verhoging zijn 235 cm lang, 150 cm breed en de sta-hoogte van de verhoging is 112 cm (dus van verhoging tot aan plafond).
Materiaal van de vloer en omringende muren en plafond is beton.
Wil de boel niet helemaal tot aan het plafond afsluiten, maar de kids moeten er niet overheen kunnen kukelen dus wellicht zo'n 70 cm hoog.

Aantal vragen:
1. hoe zouden jullie de bevestiging aan de vloer/muur maken? Ik heb wel van die profielen gezien (zoals ook op de voorbeeldfoto), maar ik vind ze echt schreeuwend duur (kan niet vinden dat ik voor minder dan 250 euro klaar zou zijn, zonder glas/plexiglas!!).
Wat zijn de alternatieven? Glasklemmen? U-profiel? houten balk op de vloer en dan met bout/moer plexiglas bevestigen (na voorboren gaten)?
Ik zoek naar de beste prijs-kwaliteit oplossing!

2. Zouden jullie glas of plexiglas nemen? Een aantal voordelen van plexiglas zouden kunnen zijn dat het wellicht sterker is, lichter en makkelijker te behandelen (qua bevestiging), en wellicht goedkoper. Heb helder plexiglas gezien dat er echt prachtig uit ziet qua helderheid.

3. hoe dik zouden jullie de plaat kiezen?

4. hoe zouden jullie omgaan met de hoek (er moet ook een bescherming aan de 'korte' kant komen, maar niet helemaal tot aan de muur omdat er helemaal rechts tegen de muur een trap/toegang is.

Hoop dat jullie met me mee kunnen denken!

Groet
K
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #2
  Plexiglas zal te slap zijn voor zo'n soort constructie die maar aan 1 kant vast zit, of je moet heel dik plexiglas/polycarbonaat nemen.
  Neem je polycarbonaat van 8mm dik en 70 cm hoog dan kun je de bovenkant makkelijk 10 cm naar links en naar rechts bewegen.
  Voordeel is wel dat het veel makkelijker te bewerken is, je kunt het ook buigen, een gat in boren enz.

  Voor kunststof zou ik dus kijken naar dunne metalen profielen die vastzetten en daar de kunststof panelen in zetten.
  Een bekende architect (Dudok) maakte hier veel gebruik van maar er zijn ook wel modernere varianten van verkrijgbaar.
  Ga maar eens zoeken op stalen trappen dan kom je wel mooie ontwerpen tegen.

  suc6

  Gerrit
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
  Als het veilig moet zijn, dan 1 meter hoog.
  Plexiglas zal wel een behoorlijke dikte moeten hebben, 10 cm uitbuigen als je er tegenaan hangt is onwenselijk en geeft een onveilig gevoel.
  Zoiets maak je van gelaagd en gehard glas en dat is een maat product.
   

  Kronowitz

  • #4
  Dank voor de reacties!

  Dat ombuigen is wel een ding natuurlijk, ziet er niet uit als dat daadwerkelijk zoveel doorbuigt (en weet nu al waar de kinderen dan met name mee gaan spelen).

  Uiteraard heb ik ook over gelaagd glas nagedacht, maar vraag me af of ik dat zelf geinstalleerd krijg en daarnaast gaat het hele plaatje dan qua kosten uit de hand lopen (300-500 voor het glas + 250 voor het profiel).

  Heb werk van Dudok even opgezocht, mooie tip.
  Ik kwam daar meerdere fraaie construties tegen waarbij een als dit mij ook erg aanspreekt:  Ik had al wel veel van die U-profielen gezien, leek mij eerder niet sterk genoeg maar wellicht als je het rondom de glasplaat bevestigt en de lengte opdeelt in enkele platen (bv 3x 80 cm ipv 1x 235) moet het stevig genoeg zijn. In badkamers worden ze schijnbaar ook veel gebruikt (is meestal de toepassing die ik er bij vindt).
  Of vindt Rola dit ook een slecht idee?
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #5
  Dit is het werk van ......Steel
  Die maken inderdaad erg mooie ontwerpen maar er zijn er wel meer die soortgelijk werk leveren.
  Het metalen raam is dan op zich al sterk genoeg en hoeft niet verstevigd te worden door het glas of plexiglas.
  Voordeel van glas is dat het er meestal eenvoudig in geklemd kan worden.
  Plexiglas moet er echt in bevestigd worden omdat dunne soorten te flexibel zijn en anders vrij eenvoudig uit de houders gedrukt kunnen worden.
  Ander voordeel is dat dit raamwerk niet op de vloer zelf gemonteerd hoeft te worden maar, als de wand stevig genoeg is, ook op de wand of kopse kant van de vloer gemonteerd kan worden.

  suc6

  Gerrit
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #6
  Zorg wel dat je altijd voor letselwerend glas kiest. Ook als het in een profiel zit opgesloten.
   

  Kronowitz

  • #7
  Juist ja! Ik hoopte daarom dik plexiglas/polycarbonaat te gebruiken daar men hiervan zegt dat het onbreekbaar is (dat zelfde materiaal als een schild van de ME bijvoorbeeld). Lijkt me ook een optie toch?

  Ik weet niet of je hier ongestraft mag linken, maar en voorbeeld wat ik gevonden heb is een zwart U-profiel van 15 x 15 x 15 mm.

  Het lijkt me wat dunnetjes maar op het voorbeeld is te zien dat er een douchewand van gemaakt is. Iemand ervaring met dergelijke profielen?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Ik heb toch de link verwijderd, zo is het toch ook duidelijk ?
  Dit profiel is veel te licht voor het beoogde doel lijkt me.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
  Douchewanden ed zijn in het algemeen niet geschikt als leuning bij een hoogteverschil.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #10
  De balustrade moet volgens het bouwbesluit minimaal 90cm hoog zijn. De sterkte moet voldoen aan de zgn zandzak slinger proef:


  Zelf een stukje kunststof/glas en wat profielen kiezen is niet verstandig. Gebruik materialen wat specifiek voor dit doel is ontworpen. De dikte van het glas zal ook afhangen van de exacte montage.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu