Afmetselen kolom

erikverb

  • #1
Hoihoi,

Onlangs hebben we een balk geplaatst en om deze mooi weg te werken hebben we een stuk uit de spouw geslepen. Nu zit de kolom dus mooi in de spouw maar is de vraag hoe we deze het beste af kunnen metselen ( i.v.m. het eventueel werken van de kolom(staal) op metselwerk) zelf dacht ik dat het misschien voldoende zou zijn om een strook randisolatie er langs te doen. Is dit wijsheid of kan er gewoon tegen de kolom aan gemetseld worden? Uiteindelijk wordt het geheel gestuct en komt er nog spouwmuurisolatie achter te zitten. daarnaast hebben we aan de andere kant een stuk draagmuur weggeslepen zodat de zijde daar ook niet te ver terug de kamer in komt. Wat is daar wijsheid? Heeft iemand advies? Alvast dank.

IMG_20230522_210825.jpg IMG_20230522_210833.jpg IMG_20230522_210841.jpg IMG_20230522_210846.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Tegen de kolom kan een stuk wediplaat bijvoorbeeld. Overleg verder met de stucadoor hoe scheurvorming te voorkomen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
erikverb schreef:
Nu zit de kolom dus mooi in de spouw maar is de vraag hoe we deze het beste af kunnen metselen ( i.v.m. het eventueel werken van de kolom(staal) op metselwerk) zelf dacht ik dat het misschien voldoende zou zijn om een strook randisolatie er langs te doen.
Denk en zorg laat de warmtestroom het metaal opwarmen en voorzie dat het metaal zijn warmte niet kan afstaan. Dus aan de vermoedelijke koude kanten van de balk zet je isolatie en de kant waar de balk zijn warmte ontvangt houd je daar van vrij.

Zelf denk ik, dus drie kanten voorzien van isolatie en de kant waar de balk zijn warmte ontvangt geen isolatie. Misschien aan de openkant een materiaal waarvan de dampdoorlaatbaarheid lager is als die van het isolatie materiaal.

Wat is een strook randisolatie, hoe dik en dampdicht is dat.
 

Sander 1972

  • #4
gewoon dezelfde type stenen erin metselen met enkele ankertjes links en rechts. minste kans op scheur vorming vuilwerker kan ook
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Daarmee voorkom je ook het vormen van condens op het staal.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu