Afmeting douche

Bugboy

  • #1
We hebben een bestaande woning gekocht en we willen de badkamer aanpassen. Er zit op dit moment geen bad in de badkamer, maar dat willen we wel graag. Dit is de badkamer, zoals ik hem nu heb bedacht:



Als we de indeling zo maken, dan kunnen de meeste leidingen redelijk blijven liggen. In de hoek waar het toilet zit, daar is het plafond vrij laag, dus daar kan de douche niet.

Ik vraag mij alleen af of de douche nu eigenlijk niet te klein wordt. Ik heb nu een douche van 90x90cm en dat is prima, maar veel kleiner moet het niet worden. In deze indeling krijg je 100x100, maar er gaat wel een schuine hoek af. Ik heb de maatvoeringen hier bijgezet:



Ik neem aan dat de deur zoveel mogelijk aan de buitenkant geplaatst wordt (ook i.v.m. scharnieren). In dat geval houd ik aan de korte kanten ongeveer 65cm over. Zou dit voldoende zijn?

Ik heb in de kamer erachter een extra muurtje geplaatst. Dat komt goed uit, want dan blijft er 100cm over (Ikea maat voor boekenkast). Aan de kant van de douche hak ik er dan een nis in voor shampoo e.d.

Een ander optie is om er geen schuine deur in te zetten, maar het muurtje naast het bad door te trekken en de doucheruimte vierkanter te maken. Dan moet ik het korte muurtje wel meer richting het bad maken om er nog een deur in kwijt te kunnen. Die deur wordt dan max. 60cm breed en dat vind ik smal. Verder vind ik het lastig dat je bewegingsruimte bij de wasbak inlevert en dat het optisch allemaal wat krapper oogt (ook vanuit het bad).
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Ik zou denk ik de douchekop in de hoek zetten (linksboven) je staat dan in de diagonaal van 1,4 mtr dat geeft in ieder geval een ruimtelijker gevoel.
 

Bugboy

  • #3
Die optie heb ik ook bekeken en ingetekend. Ik ben uitgegaan van een schuin muurtje van 22cm breed in de hoek waar de douche tegenaan komt.

Op het breedste punt heb je dan inderdaad 1.4m en de afstand van het schuine muurtje tot de deur is dan 1m. Ik weet alleen niet of je de ruimte dan efficiënter benut.

Nadeel is wel dat mijn nisje een stuk smaller wordt (nu 16cm), omdat het muurtje er gedeeltelijk voor komt te staan. Maar ik zou het wat hoger kunnen maken en er glazen plateaus in maken. Dan kun je toch nog wel wat spulletjes kwijt.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd waar de deur geplaatst wordt. Kun je die maximaal aan de buitenkant zetten of moet die een beetje aan de binnenkant van het muurtje i.v.m. stabiliteit?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Naast het bad zit een muurtje. Als je die smaller maakt, kan de douche breder worden. De muur naar de slaapkamer kan vast verplaatst worden (tenzij dragend).
 

Bugboy

  • #5
Die kleine uitbouw bij de douche is er nu helemaal nog niet, dus ik zou het inderdaad wel iets breder kunnen maken. Ik wil het niet te breed maken, want dan ben ik de werkruimte in de studeerkamer straks kwijt. Nu heb ik daar nog ongeveer 1.1m over. Het (enige) raam zit ook in die hoek en anders ben ik ook veel licht kwijt.

Een ander probleem is de draaideur, want als die heel kort op het bad komt, dan kan de deur niet meer goed open.

Wellicht dat ik de doucheruimte 10cm breder moet maken en dan zet ik de douche op de muur aan de kant van de smalle kant.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
In dit geval, kun je in plaats van 1 grote deur beter 2 pendel deurtjes nemen.
Die nemen met het open gaan minder ruimte in beslag, en kunnen naar binnen en naar buiten open gedraaid worden.

Sproeier in de hoek, zou ik niet doen.
Je staat dan te kort in de hoek om onder de sproeier te kunnen staan, of je moet de hoek schuin maken, maar dan verlies je weer ruimte.

Ook nog even een opmerking van de tekening, betreffende de afvoer goot.

Leg die een stukje van de muur af, en hou hem 10 cm korter als de ruimte is.
Zo is die beter in te werken, en beter waterdicht te krijgen.
 

Bugboy

  • #7
Bedankt voor de tip met de afvoer. Pendeldeurtjes vind vaak zo goedkoop staan, maar ik zal me er eens in verdiepen. Misschien dat er tegenwoordig ook wel mooie pendeldeuren zijn te vinden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu