Afdoppen loden waterleiding

Onno

  • #1
Wie heeft een tip om het volgende probleem op te lossen:

In mijn huis liggen allemaal loden waterleidingen. Geen probleem, gaan vervangen worden. Maar nu wil ik een muurtje slopen (wees gerust, niet dragend :D ) waar een waterleiding doorheen loopt. Deze wil ik onder de vloer afzagen en dichten, zodat ik geen zwembad krijg.

Nu is mijn vraag hoe ik de loden waterleiding waterdicht kan afdoppen. Met koperen leidingen kan ik wel overweg, maar bestaan er ook doppen om loden leidingen te dichten ? Uiteindelijk gaat de hele oude leiding eruit, maar de loodgieter gaat pas over een maand aan de slag, en ik wil eigenlijk wel eerder met mijn werkzaamheden verder.

Alvast bedankt voor de tips.

Onno
 

Toon

  • #2
Ik weet de maatvoering hier niet van, maar misschien is het een idee om met een steunhuls en een knelkoppeling het af te dichten?
Of de waterleiding zover te verwijderen dat het lood eruit is? Helaas kan ik de situatie ter plaatste natuurlijk niet beoordelen.

Succes
 

Gerrit

  • #3
Ik ben geen loodgieter maar wel een ouwe rot die al even meeloopt.
De overgang naar koper wordt als volgt gemaakt:

De loden leiding zover optrompen dat de koperleiding er in past en dan vastsolderen, alleen...... je moet dit wel kunnen. Heb je geen ervaring, en gezien de vraagstelling heb je die niet, is de kans groot dat je lood wegsmelt en ben je nog verder van huis.

Gaat het alleen om het afsluiten omdat de leiding later toch wordt verwijderd dan wordt de loden leiding gewoon voorzichtig dichtgeknepen en dichtgesoldeerd. Ook hier heel voorzichtig te werk gaan met een kleine vlam zodat er niet opeens een groot gat in zit.

Om je een idee te geven; lood kun je met een kaars solderen.
Sukses
 

MarcoDezicht

  • #4
Hallo je kan het ook simpeler doen als je handig bent.

Je zaagt de leiding door en maakt de binnenzijde goed schoon met een mes of viijl dan knijp je hem dicht en gaat hem dicht solderen met s39 en lood/tin soldeer.

Je gaat als volgt te werk: je zorgt er voor dat het soldeervloeistof goed is verdeeld over het geheel dat dicht moet, dan maak je het lood en soldeer warm tot het soldeer vloeit en dan loopt het er zo in.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Zo mogelijk de loden leiding helemaal afsluiten in de meterput, loden leiding heeft de nare eigenschap dat er gauw lekkages optreden nadat er bewogen is met de leiding zoals met breken.

De manier van Marco om de leiding dicht te solderen is in principe goed maar ook s-39 en zachtsoldeer mogen niet meer gebruikt worden.

Succes.
 

MarcoDezicht

  • #6
Ja Jan, dat weet ik ook maar tin/zilver werkt niet op loop smeltpunt te hoog. En als ik over een styreenkaars begin dan gaan ze weer vragen wat dat is.

En als het tijdelijk is dan is dit de enige manier om het af te dichten Jan, en de pasta voor tinzilver werkt ook niet goed.
Het beste werkt nog vloeistof om zink te solderen .

P.S dit is alleen ter onderbouwing van mijn antwoord en is geen kritiek, Jan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik had het sowieso niet opgevat als kritiek.
Je hebt gelijk met die kaars, het krantenpapier hierbij niet te vergeten voor het afsmeren van het smeersoldeer met een lang stollingstraject.

Ik denk niet dat de vragensteller op het idee komt om dit toe te passen :wink:

Groeten.
 

MarcoDezicht

  • #8
Dat denk ik ook niet Jan.
 

Onno

  • #9
Bedankt voor alle tips, zoals ik al zei gaat het om tijdelijk afdichten aangezien de waterleiding er helemaal uit gaat. Maar het is wel handig als ik nog ergens water heb, vandaar dus het niet willen afsluiten bij de watermeter.
Met solderen heb ik de nodige ervaring, dus met al jullie tips denk ik dat ik best tot een prima tijdelijke oplossing kom.

Bedankt !
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu