Afdichten niet gebruikte schoorsteen

Erik.hoog

  • #1
Beste klussers,

We zijn bezig met het verbouwen van de badkamer en hebben om extra ruimte te creëren de oude schoorsteen op de tweede verdieping weggebroken. Op de zolder en het dak is deze echter intakt gebleven.

Aangezien de schoorsteen niet meer gebruikt wordt willen wij deze graag aan de bovenkant waterdicht maken om lekkage op het badkamerplafond te voorkomen.

Wat is de beste manier om deze af te dichten, kan ik gewoon een (stenen) plaat bovenop de schoorsteen monteren en deze goed afkitten of zijn er betere alternatieven? En is het tevens verstandig cq mogelijk de bovenkant te isoleren door er bijv glaswol in te stoppen?

De schoorsteen volledig verwijderen is voor ons geen alternatief gezien het aangezicht van de woning dan zou veranderen.

Alvast dank,
Erik
 

Fiesiekus

  • #2
Punt is dat je condensatie in de schoorsteen kunt krijgen. Dus beter aan de onderzijde dichtmaken zodat ie naar buiten toe kan ventileren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik zou er wel voor zorgen dat er geen regenwater in de het kanaal kan komen.
Is de onderzijde dicht dan is er geen ventilatie meer.
*wgb*
 

Erik.hoog

  • #4
Dank Fiesiekus en Wgb,

Ik begrijp dat ik er in ieder geval voor moet zorgen dat er voldoende ventilatie blijft in het kanaal. Aangezien het overgebleven kanaal redelijk kort is (max 1.5m) heb ik dan voorkeur om de onderkant open te laten ipv de bovenkant.
 

Fiesiekus

  • #5
Dan krijg je condensatie van warme, vochtige lucht uit de woning. Het beste plaats je boven op een regenkap.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Niet moeilijker maken dan het is, onder en boven dicht maken, ik moet nog zien waar het vocht nog in de schoorsteen kan komen.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #7
Als er oud roet in de schoorsteen zit kan je hem beter een beetje door laten tochten .roet trekt namelijk vocht aan.onder het kanaal opvullen met steenwol boven een bloempot in de pot hangen of evt een regenkap
 

Erik.hoog

  • #8
Dank voor de replies. Inmiddels toch besloten de schoorsteen aan de bovenkant te voorzien van regenkappen. Dit is inmiddels gebeurt. Daarnaast ook de scheuren die zich in de bovenplaat begonnnen te vormen dichtgekit (hoop dat het nog even houdt zo).

Bedankt voor het advies om ook de onderkant dicht te maken, dit lijkt mij inderdaad ter voorkoming van condensvorming een goede oplossing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu