Afdak over trap naar kelder

Status
Niet open voor verdere reacties.
Wij hebben in onze tuin een trap naar de kelder. Het probleem hiermee is dat er bij regen natuurlijk water in loopt. Dit loopt dan de kelder in. Nu kunnen we denk ik 2 dingen doen. Of een afvoer maken of een dakje er over. Dat laatste lijkt mij het handigste en snelste. Het is een Duits huis. Alles is dus enorm stevig en een afvoer maken zal een hoop werk zijn.

Nu zat ik te denken een simpel dakje van geimpregneerd tuinhout. Omdat de trap wel gebruikt wordt, zou het wel handig zijn als het dakje omhoog gezet kan worden als je er in moet omdat het anders qua hoogte niet uitkomt. Het dakje zal dan direct onder de vensterbank kunnen. Misschien iets met scharnieren?? Heeft iemand hier een idee voor qua materialen?

Het metalen hekwerk mag eventueel komen te vervallen. De constructie mag wel "open" zijn.

96235_IMAG0139_1.jpg
 
Als ik dit zo zie, kan ik me bijna niet voorstellen dat er bij het ontwerp geen rekening met regenwater is gehouden. Gezien het in Duitsland ook regelmatig regent en hun "gründlichkeit" zou je zeggen dat er ergens een voorziening zou moeten zijn, toch? Wellicht een verstopte afvoer of een onverlaat, die de boel later dichtgesmeerd heeft?
 
In een kelder (met buiteningang) hoort inderdaad een pompput oid te zitten.

Als je een dak maakt, waarom dan niet zo hoog dat je er gewoon onderdoor loopt? Evt. schuin zodat je niet voor het raam langs hoeft.

Je zou voor jezelf een paar schetsen kunnen maken, om mogelijkheden te vergelijken.
 
Nee, er zit echt geen put o.i.d. Ik heb werkelijk geen idee waarom ze dit zo gemaakt hebben. Mijn idee is om een schuin dakje te maken ( niet te schuin) direct onder de vensterbank.

De dakpanelen moeten dan of afneembaar zijn of omhoog kunnen klappen. Aan de linkerkant waar de trap naar beneden begint kom je net iets ruimte (in de hoogte) tekort om naar beneden te lopen zonder je hoofd te stoten. Door het dakje afneembaar te maken zou dit probleem op te lossen zijn.
 
Een afvoer hoeft toch ook niet zoveel werk te zijn? Je kunt onderaan de trap een put maken waarin het water zich verzamelt, daar zet je een pomp in die het water omhoog pompt en op de stoep loost...
 
Ja....en dan de kelder lek hebben hè stefan? Zo éénvoudig is dat niet om een pompput achteraf te plaatsen.

Maar meestal zit er een pompschacht in de kelder en loopt het daarin direkt om de deur.
Of in sommige gevallen kan het water onder de trap lopen en zit daar een putje die naar binnen loopt.
 
In dit geval zit er een put ongeveer een meter of 4 achter de deur (binnen). Het loopt dus naar binnen de kelder in. Niet zo'n ramp aangezien daar niets staat en alles beton is, maar ziet er gewoon niet mooi uit. Daarnaast wordt de kelder daardoor in de winter erg muf.

Een afvoer hakken lijkt mij meer werk dan een dakje maken..... maar misschien dat ik het fout heb.... :roll:
 
Is het geen optie om een sleuf voor een pvc-pijpje te fresen van de bestaande put naar de deur en daar een goot of putje te plaatsen? Met het juiste gereedschap lijkt dat me een te overzien klusje. En gezien de hoeveelheid beton die duitsers normaal gebruiken, stoot je je kelder echt niet lek dan.

Als je een dakje wilt maken, dat er ook nog een beetje knap uitziet, ben je daar ook wel even mee bezig en je moet het meenemen in je onderhoud.
 
Ja, heb ik ook over zitten nadenken. Probleem met het water in de kelder zou dan opgelost zijn. Helaas is het ook zo dat het regenwater ook weer in die muur trekt waar je tegenaan kijkt. Kun je op de foto niet zien, maar pleisterwerk komt ook helemaal los.

Als het al een put zou worden, dan moet deze niet al te diep zijn. Heb je daar misschien een idee voor (foto misschien?)
 
Als je een gootje aan de binnenkant van de deur plaatst, kan je gewoon badkamer-spul plaatsen en heb je geen problemen met vorst.

Blijkbaar heb je nog meer vochtproblemen. Leg het uit en plaats fotootjes.
 
Vochtproblemen is een groot woord. De kelder is droog. Alleen als het regent, loopt water van buiten onder de deur naar binnen. De muur aan de buitenkant (lage muurtje waar je op de foto tegenaan kijkt) is door de vorige bewoner gestuct met cement denk ik. Door het water is dat helemaal bol gaan staan.
 
Of zou een infiltratieput een oplossing zijn? Het gaat alleen om regenwater. Dat zou zo'n put toch moeten kunnen redden?
 
Dan ga je door de keldervloer heen. Dat lijkt me lastig, want dan kan grondwater natuurlijk ook naar binnen.
 
Weet je, je moet er een vakman bijhalen. Jij hebt geen idee waar je mee bezig bent namelijk.

Je kunt niet zomaar gaten in je keldervloer maken of sleuven zagen in een keldervloer. Die vloer is 20 a 22 cm dik en als je gaat zagen en hakken word dat minder dan 20 cm en dan is je vloer waterdoorlatend. Die dikte van 20 cm min. zorgt er voor namelijk dat het waterondoorlatend is.

Dan begin je over een infiltratieput in een kelder??
Als je een gat in de keldervloer slaat dan staat er zo 1 tot 1.5 m water in je kelder en heb je pas echt een probleem.
Het is een kelder hè, en die staan bijna altijd onder grondwaterpeil.

Vraag....
Zit er een gemetselde betontrap in? Zoja, is de onderste voeg van de 1e trede beneden open? Dan zit daar waarschijnlijk een put onder.

Kijk een in je pompschacht hoeveel buizen als er aankomen? En of je ze kan herleiden.
 
Wel even de opmerkingen dat Duitsers over het algemeen een veel dikkere betonlaag leggen (dus meer mogelijkheden om te frezen) en je zit in meer heuvelig gebied, dus dat de kelder per definitie onder grondwaterpeil zit, is maar de vraag.

Wellicht inderdaad verstandig er een vakman bij te halen. Nogmaals, ik kan me slecht voorstellen dat er bij het ontwerp geen rekening mee is gehouden. Grote kans dat er ergens iets verstopt zit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan