Afbrokkelende muur; oorzaak?

Harm81

 • #1
Beste medeklussers,

In onze woning van ongeveer 1905 hebben wij een binnenmuur die de deel scheidt van het voorhuis. De deel wordt niet verwarmd. Achter deze muur is er een onverwarmde opkamer met daaronder een kelder van ongeveer 2 meter diep. Deze is droog.De muur schilfert aan de zijde van de deel af en de rode poeder is droog. Het onderste gedeelte van de muur is al eens tot ongeveer 50 cm gecementeerd. Op de foto zijn de vloerbalken van de opkamer te zien. Ik heb de zandcement vloer opengemaakt en de trasraam onder de muur is van harde klinker en droog. Het zand voelt ook behoorlijk droog aan.
Zou deze schade ook gewoon kunnen komen van poreusheid van de steun icm vorst. Er zijn op 250 cm hoogte ook enkele andere stenen, maar dat valt te verwaarlozen.

Iemand andere ideeën?

Gr.

Harm
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Ralph

  • #2
  Kan er vorst bij komen dan? Het kan ook zijn dat de steen de druk niet aan kan en dan knapt er ook stukken af. Is de druk in de jaren toegenomen door verbouwingen in de jaren er na waardoor dit mogelijk een oorzaak kan zijn?
   

  Harm81

  • #3
  Ja het kan er zeker vriezen. Uiteindelijk wordt deze ruimte ook geïsoleerd etc.
  Maar vanochtend zag ik dat er witte pluis op de keldermuur zit. Waarschijnlijk geen schimmel maar bloei. Dit duidt mijn inziens op een vochtprobleem, echter de stenen zijn kurkdroog en ook het boorsel uit de meest aangetaste stenen is droog.

  Kan het een combinatie zijn van slechte ventilatie en vorst?

  Ik denk dat ik de stenen ga vervangen met een onderlaag van cellulair glas en de kelder goed ga ventileren.

  Gr. Harm
   

  Kacheltje

  • #4
  Het lijkt wel op vorstschade.
  Dat de stenen nu droog lijken zegt niet alles. het kan ook uit het verleden zijn. wie weet is er ooit een vochtprobleem geweest waardoor de stenen wel nat waren.
  Slechte voegen kan ook een oorzaak zijn als daar ter plekken vocht tussen is gekomen door regen en daarna een vorst er over heen.....

  Te veel gewicht op de stenen geven meestal scheuren in de gevel en niet dat de buitenkant gaat schilferen.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Waarschijnlijk vorstschade
  en is hier een zachte steen gebruikt
   

  Harm81

  • #6
  Prima. ik weet voldoende en ga de stenen vervangen!
   

  Kacheltje

  • #7
  Ze zijn ook te repareren. Dat doen ze met een vorm van steenstuc en je ziet er niets van.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu