Aeg vaatwasser in storing, waterafvoer

Bickel

  • #1
Hai,

Ik heb een AEG FAVORIT 44080 Vi. Van de week gaf hij storing aan, 3 korte signalen achter elkaar, wat volgens het boekje op wateroverlast duid.
Ik heb hem vandaag uitgebouwd en volledig uit elkaar gehaald en alle schoongemaakt, de bodemplaat was inderdaad nat en ik heb een gescheurde standpijp gevonden die het waterlek verklaart.

Ik heb die standpijp voor test even dicht gemaakt met wat tape en toen buiten geprobeerd hem proef te draaien echter dat wil niet lukken.

Als het programma start dan gaat de pomp even lopen om hem leeg te maken, ik heb die pomp getest door eerst wat water op de bodem van de vaatwasser te gieten zodat het zeefhuis vol zit. De pomp pompt hem dan met een krachtige straal leeg dus die doet het goed. Nadat de pomp zo'n 2 minuten heeft gelopen is het even stil, normaal gaat dan het waterslot open en loopt hij vol water, maar dat gebeurd nu niet, hij gaat opnieuw afvoerpompen tot hij na 2 minuten in storing gaat, 2 korte signalen achter elkaar. Dit zou duiden op een probleem met de water afvoer. Het lijkt er dus op dat hij denkt dat er nog water in zit, maar het zeefhuis is leeg. Ik denk zelf aan een defecte watersensor in het zeefhuis, maar ik vind het te toevallig dat dit precies samen valt met een gescheurde standpijp. Ik begrijp ook niet hoe die watersensor werkt, ik heb hem opengemaakt, is een soort langwerpig printplaatje in wit vet in een doorzichtige behuizing. Ik heb ook nog gemeten of er spanning komt op het waterslot op het moment dat ik het verwacht maar dat gebeurd niet dus hij schakelt de kraan niet open.

Heeft iemand een idee wat het zou kunnen zijn of hoe ik nog meer kan testen? Ik heb het labyrint ook gedemonteerd maar die is niet erg vuil. Het reservoir waar je zout in moet doen bevat wel een geel/bruinig deel wat er vies uit ziet maar dat kan verder niet open volgens mij en lijkt mij ook niet van belang maar ik ben er niet zeker van.

Gr,
Ronald
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Er is water op het verwarmingselement gelekt deze heeft nu een kleine aardlek.
Hierdoor komt de elektronica met foutmelding 2.
Als je het element loskoppelt zal hij weer water pakken.
Het element vervangen of proberen droog te fohnen inclusief stekkertje wat heel soms lukt.
Draai dan wel een heel programma via de aardlekschakelaar anders kan het zijn dat de aardlek eruit vliegt als je hem weer hebt ingebouwd en dan kan je alsnog het element vervangen.

Het bruine in je zoutvat zijn harskorrels en dat is normaal.
 

Bickel

  • #3
Nou, daar was ik nooit opgekomen. Ik heb even de stekker van het element losgehaald en inderdaad hij werkt meteen. Nou morgen maar eens goed met de fohn erover dan.
Enorm bedankt voor je oplossing, dit scheelt mij weer geld doordat ik anders de verkeerde onderdelen zou gaan aanschaffen.

Gr,
Ronald
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu