AEG afzuigkap gaat spontaan aan en springt in andere standen

Onno S

  • #1
We hebben een AEG afzuigkap (PCN-nummer 942 492 459) waarvan de controle-unit vermoedelijk kapot is. De afzuigkap gaat uit zichzelf aan, of springt in een andere stand (afzuigen en lichtsterkte veranderde). Nu werkt het bedieningspaneel (tiptoetsen) helemaal niet meer, behalve onmiddellijk na een reset (stroom eraf gedurende 30 seconden). Als je 'm dan weer uitzet, krijg je 'm vervolgens niet meer aan tot de volgende reset.

De controle-unit (403000715, met printplaat 403000723) werkt normaal gesproken zo: je raakt met je vinger een symbool op het schermpje aan. Een optische sensor die op een printplaat zit, ziet dat er licht wegvalt (want je vinger dekt een doorzichtig stukje op de verder verduisterde glasplaat af), en geeft het signaal verder door.

aeg_control_unit.jpg


Ik heb de controle-unit eruit gehaald, de optische sensors met alcohol schoongemaakt (licht aangestipt), en alle verbindingen gecontroleerd.

Diverse adviezen voor soortgelijke gevallen (zie deze discussie bijvoorbeeld) komen neer op: vervang de controle-unit. Kan iemand bevestigen dat dit inderdaad helpt, of kan er nog een andere oorzaak zijn die ik over het hoofd zie? Want een nieuwe controle-unit kost in Nederland minimaal €433.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Kan je de kap wel inschakelen met de afstandsbediening?
Kan namelijk ook probleem zijn met de powerunit.
 

Onno S

  • #3
We hebben er geen afstandsbediening bij (we hebben de keuken met afzuigkap overgenomen bij de recente verhuizing).
Als ik de stroom eraf haal, en weer terug inschakel, knippert er een lampje op het bedieningspaneel drie keer. Is dat nog steeds wat je verwacht als er een probleem is met de power unit?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Dat zegt niet zoveel , je kan bv volgens de gebruiksaanwijzing het toestel uit en in de sensor mode halen. Misschien werkt dat.
 

Bademutze

  • #5
Is een ouwetje,jaar of 10 oud ? Bel aeg, die hanteren een vaste reparatie prijs tegenwoordig, 219 euro all in.
 

Onno S

  • #6
Yep, plm. 11 jaar oud. Goeie tip, ga ik 's proberen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu