Advies voor gevelbekleding met hout

J'88

  • #1
Wij willen graag een deel van onze gevel bekleden met hout. We hebben namelijk een raam verwijderd en dichtgemetseld en om het gedoe met dezelfde kleur metselsteen en dergelijke te voorkomen willen we nu dat deel van de muur bekleden met hout.

Een foto van de situatie foto geplaatst - mod



Het deel dat wij met hout willen bekleden begint onderaan het raam op de 1e verdieping tot aan de ventilatiegaten ongeveer.

Nu zou ik graag wat advies willen hebben over een aantal zaken. Dien ik in dit geval ook rekening te houden met vocht achter het hout? Daarnaast wil ik graag duurzaam hout gebruiken wat verder niet meer behandeld hoeven te worden. De alternatieven lijken eindeloos, maar ik hoor graag van kenners wat voor soort hout zij zouden gebruiken (welke houtsoort wordt ook alweer zo mooi grijs). Tot slot, nog tips over hoe deze het best bevestigd kunnen worden aan de muur?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
De muur kan nu ook tegen vocht, dus eventueel vocht erachter maakt in principe niet uit. Als je het vocht erachter vandaan wilt houden, moet er aan de bovenkant een vochtkering in het metselwerk gemaakt worden. Dat is best ingrijpend. Misschien is een knelstrip en afkitten voldoende.

Op het metselwerk kan je regelwerk monteren, daarop houten delen. Die kunnen horizontaal of verticaal, open of dicht. Het achterliggende regelwerk moet verticaal lopen (evt. met extra laag), om het vocht weg te laten lopen. Al het hout ventilerend aanbrengen en rekening houden met uitzetting.

Vraag bij de gemeente na of er een vergunning nodig is.

Bijna al het hout is geschikt en alles vergrijsd. Veelgebruikte houtsoorten zijn accoya, western red cedar en larix.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu